Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2014 10:49 - ЗАЩО НИ ПРЕСКАЧАТ РУМЪНЦИТЕ?
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 4659 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 28.06.2014 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Толкова години всеки Великден и всяка Коледа гледаме по сто репортажа по националните телевизии как стотици хиляди софиянци тръгват или се връщат от Гърция. И какви задръствания има на граничен пункт Кулата. Като пловдивчанин никога не бих тръгнал да се блъскам със софиянци, пък и нашите заплати не са като софийските, та да си ги харчим в Гърция. Но тайно си мечтаех – като пуснат Маказа и като събера малко пари и аз ще тръгна като столичанин. Миналата седмица мечтата ми се сбъдна. Представях си, как стигам да граничния пункт, а там – кротко и спокойно. И нито една кола със софийска регистрация. Та в събота сутринта наближихме Маказа, обаче трябваше да спрем още на три километра от границата. Задръстване като на Кулата по Великден. Рекох си: кога софиянци надушиха хубавия европейски път? Ама не познах. 80 процента от колите бяха...румънски. Огледох ги, докато чаках. Забележимо по-нови от нашите. И хората в тях със свеж вид. Ввъпреки че бяха станали през нощта, за да прекосят България. И като си представих как препускат в тъмното да минат през нашата мила татковина, за да стигнат при лукавите византийци и там да си оставят еврата... И започнах да ги броя румънците, и да умножавам бройката по 300 евро, колкото сигурно щяха да оставят по хотели и таверни. Защо не ги оставят у нас? На една крачка им сме. Кеф ти Албена, кеф ти Златни пясъци, кеф ти Слънчев бряг. Какво толкова харесват на тази Гърция? И защо трябваше да се мъчим да усвояваме европейските пари за новия път – та да го ползват румънците наготово? Спряхме в едно гръцко село, щото там било по-евтино. И тук имаше по някой и друг румънец, останалите отпрашиха към по-скъпите курорти. Та гледам Гърция и пак се питам защо ни подминават румънците? Тръгнахме към плажа с кола, а то няма нито един охраняем паркинг. Къде са нашите момчета да те спрат на бариерата и да ти вземат едно 5 лева. Паркираш навсякъде свободно. Плажът голям, ама и той неохраняем. Къде са нашите момчета да развеят червен байряк и да почнат да свирят и викат. На 7 километра плаж да има, да няма 70 шезлонга. И никой не ти иска пари за тях. Трябвало едно кафе да си купиш. На нас и кафе ни се досвидя, пък си и носихме шезлонги в колата. Никой не ни направи забележка.
Никой не мина поничка да ти предложи, варен мамул да оферира. Гладни си останахме.
После влязохме после в кварталния магазин – на рафтовете един вид узо и три вида вина. Нямаш никакъв избор, ако искаш да се напиеш. А вечерта – в селото тихо. Само щурци се чуват. Няма кой песен да ти запее, проститутка да ти отправи неприлично предложени. Да умре човек от скука. Ама сутринта румънците ги гледам живи. И отпочинали. Защото път ги чака. Пак ще прескочат цяла България и сигурно няма една стотинка да оставят. Въпреки че на нашите бензиностанции кафето е поне 5 пъти по-евтино. Тази сутрин гледам едно предаване за проблемите на туризма и там специалистите казват, че за всичко е виновна държавата, която не дава достатъчно пари за реклама. Ако сме давали не по 20, а по 100 милиона на година, тогава цяла Европа щяла да се юрне към нас. Та си рекох – що не дадем 100 милиона на Моника Станишева да ни оправи рекламата и туризма. Сетих се за нея защото не се сещам кой друг би могъл да се оправи с толкова пари. Само че има и нещо друго. Най-ефикасната туристическа реклама била онази дето й викат „от уста на уста”. Може би някой румънец е казал на друг, че в Гърция е по-хубаво, отколкото в България, другият казал на още десет, те на още десет и така се е стигнало до днешното положение. Сетих се обаче, че преди 5 години попаднах за малко на български курорт и оттогава казах на 100 души, че повече няма да стъпя там. Ако те пък са казали на още сто – какво става? Та не е ли по-добре вместо да даваме 100 милиона за реклама, просто да дадат по 10 лева на такива като мен да си затварят устата?



Гласувай:
4



1. bubolina111 - GUSTO MAJNA
28.06.2014 11:34
20 LV. TI DAVAM, ZA DA PRODALJI6
цитирай
2. nimbus - Аз пък и за без пари ще изкрещя, не ...
28.06.2014 11:54
Аз пък и за без пари ще изкрещя,не ходете по Златни пясъци,Слънчев бряг и прочие щото преди години бе зле и презастроено пък сега какво ли ще е.Перфектно бе до 2001 година,а ужаса започна от построяването на басейнчетатапред всеки хотел,раздържавяването на собствеността,заграбването на общинската собственост,унищожаването на парковете и всякаква зеленина.Да фалират и мрат там сред този ужасен бетон, тухлии,теснотия и липса на въздух.
цитирай
3. felixedmundovich - Една малка подробност...
28.06.2014 18:42
Другарю Тодоров , що ми се струва ,че пак ни пързаляш по страничната писта...
Не ни казваш за тази дребна ,но съществена подробност: Гърците са собственици на хотелите си! В милото ни Отечество-90% са манекени , подставени лица. Наемникът си е наемник, колкото и да се мъчите да го изкарате честен, частен бизнесмен... Предполагам всички ние имаме поне по един двама познати" собственици на хотели" -я бивши шофьори, я борци и футболисти, я... ..Нали си спомняте преди десетина години как един доктор - съветник ли беше, районен кмет ли /забравил съм/ изведнъж се сдоби с хотел на Слънчев бряг..
На наемника му е през оная работа за туристите , той трябва да служи верно и чиннопреклонно единствено и само на господаря си...
Хайде сега, другарю Тодоров ,разкажи малко повече за господарите на България- ти следиш играта от късо и знаеш много повече от нас...
цитирай
4. apostapostoloff - Има и нещо друго:
29.06.2014 07:06
в продължение на 45 години румънците можеха преспокойно да посещават България, а за Гърция не можеха и да мечтаят. А днес имат свободата да почиват в Гърция и затова "прескачат" познатата им България.

А иначе в Гърция нещата са от лоши по- лоши- каменисти, неуютни плажове, камънаци и в морето, студена вода, мижави хотелчета, скъпа и прескъпа храна...

Всъщност, за почивката в Гърция не мога да кажа и една добра дума... Нямало охраняеми паркинги и пр. Ама това са глупости, дивотии. Дай да си изсмучем нещо от пръстите, но да злепоставим и очерним България. Родоотстъпничеството стана национално хоби за повечето българи, които по правило са дупедавци и чуждопоклонници.
цитирай
5. mirosan - Преди 3-4 години ходихме на севе...
11.07.2014 12:08
Преди 3-4 години ходихме на северното черноморие. Имаше доста румънци, така че едва ли всички ни прескачат. И на Боровец ходихме преди 2 години лятото, имаше румънски групи за планинско колоездене - верно 2-3 само забелязахме, но ги имаше. Тази година се надявам пак да отидем и ще видим дали са повече или са изчезнали съвсем.
Все пак наистина би било доста интересна статистика какъв е процентът на румънците, които остават в България, и какъв е на тези, които ни прескачат и прашат за Гърция.
Най-вероятно отговорът е, че цялостната ни политика относно туризма е сбъркана. Прави се нещо, ама колкото да не се каже, че нищо не се прави - както е било май в соца за доста работи.
Може би трябва да се провери каква рекламна дейност развива Гърция в Румъния - няма да се изненадам ако е забележима. Методът"От уста на уста" винаги работи, но да не забравяме все пак, че и в холивудските филми понякога героите отиват на почивка в Гърция, пък нас кой ни знае. Не се съмнявам, че и това влияе на румънците. Питам се, при толкова холивудски продукции, които се правят у нас, не могат ли нашите да убедят американците чат-пат да ни споменават и като туристическа дестинация, а защо не и като гнездо на компютърни специалисти и пр.
Ама те хората са го измислили от векове - реклама. Има една приказка, че рекламата винаги се връща.
Пък и не трябва да забравяте г-н Тодоров, че спокойствието, за което говорите е предимство за едни и недостатък за други. Мисля, че в България има места и където да си почине човек, и където да се "наиграе" както се казва. Само че кои са тези места и как да го разберат Румънците? Това са въпросите на които родното министерство трябва да си отговори за да остават повечко румънци в България.
Тя приказката не е за 2-3 реда, ама дано тия "горе" започнат да я водят по-сериозно вече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9455855
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031