Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2014 14:51 - Музиката като оръжие
Автор: ivanovas Категория: Други   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.07.2014 14:59


Музиката – може да бъде оръжие

Разрушаването на всяка държава започва именно с разрушаването на нейната музика.Народ който няма чиста и светла музика е обречен на израждане.

 Конфуций


imageМузиката е най-фината и едновременно с това най-влиятелната сфера на културата. Тя може да бъде най-мощното оръжие както за усъвършенстване и съзидание, така и за разрушение!

Хитроумният Одисей, царят на Итака, по време на своите дълги скитания по моретата веднъж бил отнесен към остров, където живеели сирените – полужени-полуптици. Със своето сладкогласно пеене те увличали плаващите наблизо моряци и ги обричали на тежка смърт. Никой от мореплавателите не можел да издържи и да се противопостави на магическата привличаща сила на тяхното пеене. Целият остров бил покрит с костите на разкъсани от тях хора. За да премине благополучно край острова, Одисей запушил ушите на своите гребци с мек восък, за да не чуват погубващото пеене на сирените, а него заповядал да завържат за мачтата. Едва когато острова на сирените останал далеч, спътниците на Одисей извадили восъка от ушите си, а него отвързали от мачтата.

В древногръцки ръкописи се казва: ”Музикалното възпитание е най-мощното оръжие, тъй като ритъмът и хармонията проникват в най-съкровените дълбини на човешката душа”.

Музиката – това е оръжие с огромна разрушителна сила! Във фашистка Германия  пред огромни тълпи от хора свирели възбуждащи маршове, които подготвяли публиката за хипнотизиращите речи на Адолф Хитлер. Маршовете сами по себе си не решавали нищо, но когато били обединени със зловещата жажда за завладяване, смърт, диктатура на злото, тази музика ставала най-силното, обединяващо средство, символ, и опасно оръжие. За усилване на ефекта, в 30-те години на миналия век вицеканцлерът на Германия Гьобелс поръчва на компанията “Телефункен” устройство за коригиране на гласа по време на речите по радиото. Поръчката била направена за един човек – Адолф Хитлер. Топлото, кадифено звучене на немските радиоапарати на 40-те години буквално покорявало слушателите. Включвайки радиоапарата сутрин те не го  изключвали чак до вечерта

Музиката  може да удължи или съкрати живота! На знахарите и шаманите им е известно, че с помощта на музикалния  ритъм може да се ускори или забави сърдечния ритъм. Известни са африкански племена, които убивали престъпниците с помощта на барабанни удари. Определени дискотечни и клубни ритми разрушават работата на сърцето до такава степен, че човек може да се превърне в болен старец само за две години!

В дълбока древност хората разбирали, че нарушаването на законите на музикалната хармония деформира душата и разрушава тялото на човека, неговия вътрешен строеж, отношениято му с външния свят. В Древен Китай композитор, който пишел музика нарушаваща хармонията бивал  екзекутиран!

В музиката съществуват редица опасни  за човека стилове, течения, направления. Агресивни, протестно-разрушителни, мрачно-депресивни, затъпяващо-омайващи по своята същност, те изкривяват музикално-смисловата хармония, подменяйки ги с мощни ефекти и поток от негативно въздействие върху публиката.

Разумният човек, който дори не е навътре в тънкостите на музиката и текста на песните като правило е в състояние да различи вредната, опасна музика само по негативните усещания. И въпреки, че възприемането на музиката е доста индивидуално, това е толкова просто като да различиш черното от бялото, злото от доброто, тъгата от радостта, лошото от хубавото,

В днешно време съществува огромно количество музикални стилове, които доста тясно се преплитат един с друг и съединявайки се, раждат нови. Ето защо едва ли си струва да се дели музиката на “полезна”,”никаква” и “вредна” като стилова принадлежност. Съществуват определени признаци на опасни звукови съчетания, параметри на звука, начин на подаване, смисъл, визуализация, за които ще говорим по долу. Тези знания ще Ви помогнат да направите Вашия избор.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanovas
Категория: Други
Прочетен: 34612
Постинги: 31
Коментари: 0
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930