Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2010 12:28 - ТОШЕ ПРОЕСКИ................
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12779 Коментари: 29 Гласове:
32

Последна промяна: 11.11.2011 08:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Тоше  Проески е роден на 25 януари 1981 година в град Прилеп, Република Македония , но родителите му са власи от Крушево и той израства в този град. Музикалната си кариера започва със „Златно славейче“ през 1992 с песента „Јас и мојот дедо“, Мелфест през 1997 година и Макфест през същата година. Пътят към славата му отворят песните „Пушти ме“ (1997) и „Остани до крај“ (1998). През 1999 издава първия си албум „Некаде во ноќта“, като през лятото под проливен дъжд изнася първия си концерт, който всички негови почитатели помнят и до днес. През 2000 издава албума „Синот Божји“ в който се намира дуета му с Каролина Гочева („Немир“), както и едни от най-големите му хитове - „Тајно моја“, „Во коси да ти спијам“ и други. През 2001 Тоше заедно с други македонски певци отива на турне в Австралия. През 2003 заедно с македонската версия Тоше издава и първия си албум изцяло на сръбски език - „Ако ме погледаш у очи“. Представен е и в България от БМК. През същата година Тоше побеждава в Беовизия с песента си „Чија си“, която става мегахит в цяла бивша Югославия.


image

През това време Тоше продължава да взима уроци от маестро Уилям Райли в Ню Йорк, който е бил учител и на Лучано Павароти. След връщането си от Ню Йорк, Тоше изнася редица благотворителни концерти в Македония, заради което получава наградата "Майка Тереза" и става посланик на УНИЦЕФ.

През 2004 въпреки отказа на повечето македонски композитори да пишат песни за конкурса Евровизия, Проески успява да издаде 8 песни, от които чрез гласуване на зрителите и журито еднолично е избрана песента "Ангел си ти", с която той представя Македония на конкурса в Истанбул (Турция). Същата година излиза и двойният му албум "Ден за нас" в който са включени 8-те песни от избора за Евровизия, както и още 8 други. Албумът е издаден и в сръбски вариант. В Истанбул Тоше се класира на 14то място, но със своя талант остава траен отпечатък у всички журналисти и зрители.

Работил е с Григор Копров, Phoebus, Желко Йоксимович, Леонтина, Марина Туцакович, Бора Чорба, Миро Булан, Атонония Шола, Тони Цетински и други.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ. По този повод издава песента За Овој Свет и This World (на английски), която става химн на организацията.



Албумът По Тебе(2005) мнозина смятат за един от най-успешните албуми на Балканите. Синглите от албума с месеци се задържат на високи места в музикалните класации в Република Македония, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Словения и Босна и Херцеговина. През 2005 Проески клипира в България песните си По тебе – сингъл от едниоменния му пети албум, както и Кой ли ти гризе образи. Снима и клип към песента "Жао ми е" в киноцентър "Бояна", но така и не е излъчен.

Завършва образованието си в Музикалната академия в Скопие и след това веднага продължава работа по музикалната си кариера.

През 2001 година Тоше се запознава със сръбската хандбалиска Адрияна Будимир. След преминаването ѝ в испански отбор двамата се разделят, но голямата любов между двамата ги събира отново. Адрияна преминава в македонския отбор Кометал, но щастието им не трае дълго - Тоше загива при катастрофа на 16 Октомври 2007.



Албумът "Божилак", от 2006, включва само народни песни, като е постигнат впечатляващ баланс между традиционното им изпълнение и модерен аранжимент и интерпретация. На концерт в България Тоше изпълнява песента "Зайди, зайди ясно слънце" и предизвиква невероятен фурор сред българската публика. "Божилак" включва още песни като "Йовано, Йованке", "Море сокол пие" и др.




През септември 2006 година Проески дава интервю за „Блиц“, в което обявява, че ако реши да прави световна кариера, планира да си върне влашката фамилия на дядо си Проя, защото се запомняла по-лесно от името Проески, което е в „духа на македонския език“.[1]

През август 2007 излиза на пазара и неговият последнен албум "Игри без граници". Песните от албума стават безспорни хитове, както в родината му, така и във всички страни от бивша Югославия.

Тоше спортува активно волейбол и кик бокс. Композира няколко песни за себе си - Слушаш ли/Чуеш ли; Ден за нас/Дан за нас; Полско цвеќе и Малечка/Мала, както и за певеца Мартин Вучиќ ("Муза"). Създаден е и комикс посветен на Проески със заглавие "Супер Тоше", в който героят се бори със злото под мотото "Супер герой на хуманността".

На 14 февруари 2007 година Тоше изнася концерт в най-голямата зала на Балканите-"Београдска арена" в Сърбия. Концертът предизвиква небивал интерес (около 20 000 човека) и няколко хиляди души остават да наблюдават концерта отвън поради липсата на свободни места.

На последния си концерт на 05.10.2007 в Градския стадион в Скопие, Проески събира над 30 000 души и всички приходи отиват за обновяване на македонските училища.

Невероятните си гласови данни Тоше демонстрира в почти всички възможни жанрове. Макар истинската му любов да остава оперното пеене, което е и специалността му в Музикалната академия в Скопие, той ще се запомни завинаги и със сензационните си изпълнения на песните "Зайди зайди, ясно сонце", "Jesus To A Child" на George Michael и "Nothing Else Matters" на Metallica.

При една от проявите му в България през 2006 г., в "Шоуто на Слави", впечатление прави нежеланието на Тоше и Слави да ползват услугите на присъстващия в студиото преводач.

Проески загива на 16 октомври 2007 година при автомобилна катастрофа, край град Нова Градишка, Хърватия. Колата му се удря първо в движещ се камион пред него,а след това в страничната мантинела.Тоше е бил на седалката до шофьора(шофьора му е бил негов приятел,а на задната седалка е седяла менажерката му) и е бил дълбоко заспал в момента на удара,така че не е усетил нищо. При удара си чупи трети шиен прешлен и загива на място без да усети нищо. Властите все още разследват причините за катастрофата и най-вече тези, поради които не се е отворила въздушната възглавница пред него.

 












Гласувай:
32



1. razkazvachka - Я, и той бил от бандата таланти, дето сме родени на 25ти януари:)))
12.12.2010 13:00
Не знаех, но и на мен ми харесва!
цитирай
2. ivankalilova - Не знаех, но и на мен ми харесва! Да ...
12.12.2010 13:05
razkazvachka написа:
Не знаех, но и на мен ми харесва!

Да Шехерезада....., наистина сте банда таланти...След някой ден ще добавя и Владимир Висоцки !Благодаря ти, мила !Желая ти хубав ден!
цитирай
3. ckarlet - Да си призная, не знаех подробности ...
12.12.2010 13:24
Да си призная, не знаех подробности за Тоше Проески, Ivankalilova!
С интерес прочетох постинга!
Поздрави!
цитирай
4. hristo27 - Чудесен избор!
12.12.2010 13:28
Много хубаво пее това момче!
цитирай
5. ivanna4ev - Много смислено и с усет ни предст...
12.12.2010 13:34
Много смислено и с усет ни представяш Т.Проески.Напълно в твой стил :)))
цитирай
6. ivankalilova - Да си призная, не знаех подробности ...
12.12.2010 13:39
ckarlet написа:
Да си призная, не знаех подробности за Тоше Проески, Ivankalilova!
С интерес прочетох постинга!
Поздрави!

Благодаря Ckarlet! Радвам се,че съм била полезна!
ПЕВЕЦ С НЕВЕРОЯТЕН ГЛАС И ТАЛАНТ.........КОЙТО НИ Е ОСТАВИЛ МНОГО ХУБАВИ ПЕСНИ ........ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ.....
цитирай
7. ivankalilova - Много хубаво пее това момче! Бил е ...
12.12.2010 13:45
hristo27 написа:
Много хубаво пее това момче!

Бил е невероятен Човек, не само певец!Голяма част от приходите си е давал за деца лишени, от родителски грижи!За съжаление си отиде твърде рано от този свят, и то по такъв нелеп начин!
Хубав ден!
цитирай
8. megg - Здравей, Ваня!
12.12.2010 13:47
Беше ми интересно да прочета и да чуя.
Поздрави за постинга, пък и - не само! Хубав да е денят ти! Тук е слънчево и зимно.
:)))
цитирай
9. ivankalilova - Много смислено и с усет ни предст...
12.12.2010 13:47
ivanna4ev написа:
Много смислено и с усет ни представяш Т.Проески.Напълно в твой стил :)))

Благодаря ти, приятелю ! Той е един от любимите ми певци !
цитирай
10. ivankalilova - Беше ми интересно да прочета и да ...
12.12.2010 13:52
megg написа:
Беше ми интересно да прочета и да чуя.
Поздрави за постинга, пък и - не само! Хубав да е денят ти! Тук е слънчево и зимно.
:)))

Здравей Megg !Благодаря, от сърце !Радват ме твоите посещения!При нас също е слъчево и зимно! ЖЕЛАЯ ТИ ПРЕКРАСЕН ДЕН! Поздрави и прегръдки от мен!
цитирай
11. denijane - Много ми хареса "Македония ...
12.12.2010 15:59
Много ми хареса "Македония (бивша Югославия)" :)
Но иначе, за Тоше Проески, само хубаво. Жалко, че вече не е сред нас.
цитирай
12. kometapg - Голям талант! Жалко, че си е отишъл ...
12.12.2010 16:24
Голям талант! Жалко, че си е отишъл толкова млад..
цитирай
13. kosara2008 - харесва ми при геб...
12.12.2010 16:32
има толкова много топлина и добронамереност, чувствам се уютно...пристан от сърдечие си Ти!!!
цитирай
14. stela50 - Хубав постинг ...Беше ми интересно ,почти нищо не зная за него ,
12.12.2010 17:04
и да си призная случайно съм чула няколко негови изпълнения .
Много добре поднесено ,вълнуващо .
Поздрави ,Ваня !
цитирай
15. naidobriq - Аз съм..
12.12.2010 17:05
Много добър..Винаги съм го харесвала като певец.
Колко жалко че толкова талантливо младо и красиво момче а такава злополучна съдба.
Много жалко.МИР НА ПРАХА МУ...
цитирай
16. ivankalilova - Много ми хареса "Македония ...
12.12.2010 18:35
denijane написа:
Много ми хареса "Македония (бивша Югославия)" :)
Но иначе, за Тоше Проески, само хубаво. Жалко, че вече не е сред нас.

Благодаря, че се отбихте и коментирахте !Беше ми приятно!
Хубава вечер и успешна нова седмица! :)))
цитирай
17. анонимен - Поклон пред него и таланта му
12.12.2010 18:40
Неговата звезда беше ярка, силна....и угасна бързо .....Жалко за ранно заминалия си талант,наистина много хубав човек ,пее прекрасно ,и всички много го обичаха....
цитирай
18. ivankalilova - Голям талант! Жалко, че си е отишъл ...
12.12.2010 18:40
kometapg написа:
Голям талант! Жалко, че си е отишъл толкова млад..

Благодаря ти, Светле !Наистина много жалко ....за трагичната кончина на толкова млад човек .......
Желая ти много слънце и усмивки през новата седмица !
цитирай
19. ivankalilova - има толкова много топлина и добр...
12.12.2010 18:50
kosara2008 написа:
има толкова много топлина и добронамереност, чувствам се уютно...пристан от сърдечие си Ти!!!

Благодаря ти, лъчезарна !Стопли душата ми.....Щастлива съм , че се чувстваш по този начин в моята виртуална къщичка ....И по този повод някъде бях чела:
,,Хората забравят какво сте им казали,
забравят какво сте правили за тях,
но никога не забравят начина,
по който ги карате да се чувстват!''
Желая ти празнична и късметлийска нова седмица!
цитирай
20. ivankalilova - и да си призная случайно съм чула ...
12.12.2010 18:54
stela50 написа:
и да си призная случайно съм чула няколко негови изпълнения .
Много добре поднесено ,вълнуващо .
Поздрави ,Ваня !

Много го харесвам, Таничка,но ми беше много трудно да се науча да го слушам без да плача......Та той е връстник на моите деца ......
Аз ти благодаря, мила и ти желая прекрасна вечер!
цитирай
21. ivankalilova - Много добър. . Винаги съм го харе...
12.12.2010 18:59
naidobriq написа:
Много добър..Винаги съм го харесвала като певец.
Колко жалко че толкова талантливо младо и красиво момче а такава злополучна съдба.
Много жалко.МИР НА ПРАХА МУ...

Благодаря ти , слънчице, за споделянето ! ИМА МНОГО ХУБАВИ ПЕСНИ , А ЛЮБИМАТА СИ ,,ЙОВАНО, ЙОВАНКЕ '' СИ Я ОСТАВИХ ЗА ИВАНОВ ДЕН.....
Прегръщам те смного обич и ти желая прекрасна вечер!:)))
цитирай
22. ivankalilova - Неговата звезда беше ярка, силна. . ...
12.12.2010 19:02
анонимен написа:
Неговата звезда беше ярка, силна....и угасна бързо .....Жалко за ранно заминалия си талант,наистина много хубав човек ,пее прекрасно ,и всички много го обичаха....

Много благодаря, за коментара, за топлите думи .......Наистина много хора го обичат и той ще живее в нашите сърца ....
Хубава вечер!:)))
цитирай
23. priqtel12 - Харесвам песните му!
12.12.2010 22:54
Прегръдка!
цитирай
24. sande - Благодаря ви за представянето на Тоше Проески
13.12.2010 11:37
Направили сте го по един чудесен начин, а "Зайди, зайди, ясно слънце" в негово изпълнение е истински шедьовър.
Хубав ден и хубава седмица!
цитирай
25. анонимен - Поздравления за представянето!
22.01.2011 19:54
Много Ви благодаря за всичко,което сте направила! Тоше Проески е един от любимите ми изпълнители и бях потресена от новината за катастрофата. Въпреки всичко, той е личност, с богата душа и светъл дух. Не искам да говоря за него в минало време!
Искам да кажа (макар,че сигурно вече знаете), че на 25.01.2011, от 20 часа в Македония (21 часа БГ време) ще има голям благотворителен концерт в памет на Тоше, където ще се съберат всички ,които го пазят жив в сърцата си! Концертът ще се излъчва на живо по ТВ Балканика!
Желая на всички приятни мигове и нека през сълзи се усмихваме, защото той със сигурност не би искал да страдаме!
цитирай
26. анонимен - Не можах да сдържа сълзите си
27.01.2011 19:12
Преди концерта на 25.01.2011г., по ТВ Балканика излъчваха записи от негови концерти (дори и от този в България), от 21:20- гледах концерта на живо, а след него- запис от концерта му в Скопие през лятото на 2006г.. От всички кадри ни гледаше един усмихнат, ведър и позитивно настроен човек, който призоваваше хората да се обичат, да си подадат ръка и да бъдат заедно ( особено хората от Балканите)!
Самият концерт гледах ту плачейки, ту усмихвайки се - нали и конферансието призова всички "макар и през сълзи- усмихвайте се". За съжаление обаче- загубата на такъв човек се чувства много остро!
Никога до сега не съм виждала и не знам дали друг път в живота си ще видя подобно нещо- на сцената само "Бенда на Тоше", който подхваща песен след песен, а публиката с усмивка през сълзи пее почти 40 минути песните на Тоше Проески! Хиляди млади хора, събрани на едно място, които продължават да носят неговите идеи и мечти в сърцата и душите си!
Мисля,че всички думи са излишни!

цитирай
27. анонимен - За Тоше
28.02.2011 10:45
това е певецът когото открих две години след като беше починал.От този момент насам слушам непрекъснато неговите песни. Усмихвам се и плача.Той ме трогва и вълнува.Не мога да спра да гледам и слушам този усмихнат щастлив човек, който вече не е между нас, но продължава да ме радва със своите изпълнения. Обичам него и творчеството му!И знам че не съм само аз, има много други които чувстват същото. За мен той е жив!Той живее в сърцето ми.
цитирай
28. анонимен - тоше
03.06.2011 23:17
ОБИЧАМ ГО!!!! УЖАСНО БОЛИ ЗАГУБАТА МУ!!! НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЕ САМО В СЪРЦАТА НИ, ИСКАМ ДА ЖИВЕЕ ПРЕД ОЧИТЕ НИ........
цитирай
29. ivankalilova - Приятели, от сърце ви благодаря, за ...
05.06.2011 08:43
Приятели , от сърце ви благодаря,за посещението, за споделените мисли !АЗ СЪЩО МНОГО МНОГО ГО ХАРЕСВАМ, НО .........СЪДБА, ЖЕСТОКА, ГО ОТНЕ ОТ ВСИЧКИ НАС!
МОГА САМО ДА СВЕДА ГЛАВА, ТИХИЧКО ДА ПОПЛАЧА.......
ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ, ТОЙ НАИСТИНА ЩЕ ЖИВЕЕ В НАШИТЕ СЪРЦА!

А СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕБ МИЛИЧКА/СМЯТАМ ЧЕ СИ МОМИЧЕ / В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ПУСНА ЕДИН ПОСТИНГ СЪС ЗАГЛАВИЕ'' ЕДНО МОМИЧЕ....НЯКЪДЕ ОБИЧА'' 28. анонимен - тоше
03.06 23:17
ОБИЧАМ ГО!!!! УЖАСНО БОЛИ ЗАГУБАТА МУ!!! НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЕ САМО В СЪРЦАТА НИ, ИСКАМ ДА ЖИВЕЕ ПРЕД ОЧИТЕ НИ........
ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ ВАС!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3105756
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930