Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 08:16 - В НАВЕЧЕРИЕТО НА БЪДНИ ВЕЧЕР........
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10750 Коментари: 35 Гласове:
32

Последна промяна: 11.11.2011 08:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image


БЪДНИ ВЕЧЕР

Един от най-милите спомени из ранните години на всеки благочестив българин християнин е денят срещу Рождество Христово на 25 декември, завършващ с постната вечеря, свързана с вековни християнски традиции.

Всъщност тържеството за празника отпочва от 20 декември - предпразненство на Рождество Христово, когато се чества и паметта на св. Игнатий Богоносец - Игнажден.

От този ден започва коледуването. По стар обичай благочестиви младежи, пременени в народни носии или облечени като овчари, коледуват, т.е. посещават домовете на вярващите християни, за да им честитят Рождество Христово - Коледа. Оттук и името им - коледари. Събрани на групи, те пеят тропара-химн на празника и коледарски песни. С тези песни се пожелава на стопанина домът му да бъде изпълнен с изобилие на земни плодове, радост и щастливи дни. Домакинът ги дарява с пари, плодове, краваи, погачи и други продукти. 

В навечерието на празника, на Бъдни вечер, трапезата е богата, но постна. На нея се поставя паница с боб, ошав и плодове, каквито са се народили през годината. Масата се краси и с боговица - прясно изпечен кръгъл хляб. В него поставят обикновено сребърна пара, та при разчупването от старшията на софрата, в чийто къшей се падне парата, се смята, че той ще бъде носител на благоденствие, щастие и радост през годината. Някъде разстилат слама на пода и слагат на нея софрата в спомен за Витлеемските ясли, в които се е родил Богомладенецът Иисус Христос. Някъде дават на децата запалена свещ, ръчна кадилница с тамян, вино, хляб и ги изпращат до външните врати на дома. Там, с чистите си сърца, те молитвено трикратно произнасят: "Ела, Дядо Господи, да вечеряме." На връщане всички им стават на крака, като да са посрещнали Господа, и децата се обръщат в един глас към възрастните в дома: "Честито Рождество Христово!", а те им отвръщат: "Амин! На многая лета, за много години!".

Преди да започне вечерята на софрата се поставя паница с варено жито, на което се закрепя запалена свещ. Домашното кандило пред иконата пламти и благодатно милва с блeдата си светлина лицата на всички, застанали прави край масата. Стопанинът или най-малкият чете Господнята молитва "Отче наш...", прикаждат трапезата и запяват Рождествения химн.

Твоето рождество, Христе Боже наш,
озари света със светлината на познанието.
Защото в него онези, които служеха на звездите,
от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата,
и да познават Тебе, Изтока от висините.
Господи, слава на Тебе!
(Тропар на Рождество Христово)

След това старшият казва: "По молитвите на светите отци Господ да благослови трапезата ни." Всички се прекръстват и казват "Амин!".

В края на вечерта при благодарствената молитва се запява или изчита т.нар. "кондак", вкратце - разкритие религиозната същина на празника.

Девицата днес ражда Свръхестествения,
и земята поднася на Непристъпния пещера;
Ангелите с пастирите славословят,
а мъдреците със звездата пътешестват -
понеже заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог.
(от Св. Роман Сладкопевец)

Този ден се нарича "Бъдни вечер", защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини.

Да пожелаем на всички, спазващи тези хубави религиозни празници, както в миналото, тъй и сега, с радост да ги изпълняват.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

 

 



 

 

Размисли пред Рождество Христово
(Размисли на Бъдни вечер) 

image



Беше преди много години. Бях пристигнал вечерта в един град за пръв път. Излязох да се разходя по улиците му, воден от желание да добия първа представа за него. Изведнъж се озовах на малък площад, сред който се издигаше силуетът на една църква. Поради електрическата криза, площадът бе тъмен, както и повечето улици в града. Но на западната страна на храма, над вратата, една необичайно силна крушка (може би заради околния мрак така ми изглеждаше) осветяваше иконата на благославящия Спасител. Фасадата бе тъмна, но образът на Иисус Христос осветляваше сякаш цялата сграда на храма.

Много време след това ми попадна една книга - за Христовата църква, за богочовешкия й характер. И не зная как тогава в паметта ми изплува онзи сияещ в нощния мрак образ на Спасителя. Мрак и светлина, кръст и възкресение - мислех си - са страните на единната история на Църквата. И не бива да се обезкуражаваме от тъмните страни на човешките слабости в Христовата църква, защото те така естествено й принадлежат, както и светлината, която в богочовешката личност на Иисус Христос стана живот.

Иисус Христос е светлината на света (Иоан 8:12). Той свети чрез Църквата. Наистина има и сенки, т.е. хора, които не оставят Христовата светлина да свети, които затъмняват благата вест - евангелието на спасението, на Божието царство. Към тези хора, които разпространяват сянката, спадаме всички ние - едни повече, други по-малко. Лошото е, че всеки, който разпространява сянката там, където би трябвало да грее светлина, препречва се на Христовия път, вместо да върви по пътя на Христос.

Разбира се, човек може да изброи сенките в живота на Църквата, може да изреди хората, които разпространяват сянката, а не Иисус Христос - един безконечен списък! Но това документиране на сенчестите страни не е църковна история в истинския смисъл на думата. Църковната история знае за сенките. Тя ги знае и изброява, но тя знае също и това, че сянката - парадоксално! - живее само от пълнотата на светлината! Има ли светлина, там ще се появи и сянката. И колкото по-силна е светлината, толкова по-плътна е сянката!




image


 

Затова църковната история не е просто описание на събития и сведения, а е материя, тясно свързана с вярата в светостта на Църквата или по-добре да кажем - с вярата в светлостта на Иисус Христос, главата на Църквата (Еф. 1:22). Той е по-силен от мрака, който няма да Го надвие (Иоан 1:5). Неговата светост и светлост осияват тъмната фасада. Затова и Църквата е извела и ще извежда всички истински свои чеда от мрака към светлината, от греха - в светлостта Христова.

Църквата е постигнала своето съвършенство в една човешка личност - Божията Майка, светата Дева Мария. Това дава сили и смелост и на вярващите в нейния божествен Син да побеждават греха и да растат в светостта, имайки винаги пред очи св. Богородица - образеца на добродетели за цялото общество на "призваните избраници" (Мат. 20:16). А Сам Бог е Този, по волята на Когото протича историята на света и Който един ден ще сложи край на тази земна история, когато Неговият Син дойде отново, за да съди живи и мъртви.

Винаги когато Христовата църква е нападана и обвинявана, когато е замеряна с камъни и обливана с нечистотии, в отношението към нея могат да се различат три групи хора

1) Първата група са явно неприязнено и враждебно настроените към Църквата и вярата в Иисус Христос. Те смятат, че с изтъкването на слабостите у хората в Църквата я обезсилва и й нанася смъртен удар. Но Църквата е безсмъртна сред този смъртен свят. Просто някои се стремят по този начин да извлекат облаги, други направо се препитават от борбата си срещу Църквата и вярата. На практика само си събират основания за собственото си осъждане в "деня на гнева" (...).

2) Втората група са "хладните" християни, които според Писанието са "ни студени, ни горещи" (Откр. 3:16). За тях критиките срещу Църквата са добре дошли, понеже си казват: "Всъщност ние бяхме прави, че не ходим на църква, защото свещениците и ония, дето ходят на църква, не са по-добри от нас... Ех, тия попове!... Главното е, че аз съм един добър човек и не ме е грижа за историите в Църквата. Аз си вярвам, но Църквата не ми е нужна... Е, тя може да ме погребе, но искам о. Х или У да ме опее. Само него признавам за свещеник!"

В интерес на истината, такива са повечето християни. Не се чувстват принадлежащи към Църквата, но с готовност я критикуват, за да... оправдаят отсъствието си от Нея.

3) Третата група е вярна на своето християнско звание, участва в църковния живот, в пълнотата на църковния живот - в тайнствата, богослуженията, съединяват се с Иисус Христос в св. Евхаристия. Те наистина "в Христос са се кръстили и в Него са се облекли" (Гал. 3:27). Те знаят, осъзнават и не забравят, че Църквата е едно тайнство, че драмата на Кръста и Слънцето на Възкресението са постоянни съставки от живота на Църквата, които се изживяват от вярващите в св. Евхаристия.

Така тези хора-християни гледат към Кръста и се молят и за Църквата. Те не отричат, че техни братя и сестри, дори техни пастири правят грешки, които са понякога трудно съвместими със званието християнин. А може би те изпитват и върху себе си последиците от нехристиянското поведение на братя-християни, стават жертва на завистта между духовниците. Но те знаят отлично, че не това е същността на Църквата, че истината и светлината не могат никога да бъдат победени от лъжата и мрака. Че Бог допуска злото, за да ни изпита и да се окажем верни пред Божия страшен съд. Вярващите знаят, че сатаната не може да разпростре властта си над всички хора. Та нали Сам въплътеният Божи Син, Господ Иисус Христос, бе подложен по човешката Си природа на изкушение от сатаната! Иисус Христос, Основателят и Главата на Църквата, я е основал на земята и тя до второто Му идване ще остане общност от хора, сред които има прекрасни житни зърна, но и доста плевели; тя е като Ноевия ковчег (който е наистина неин символ!), където са били прибрани и чистите, но и нечистите животни!

При това истинският Христов ученик - и днес, и винаги - на дело изпитва, че Църквата обърква плановете на "света", който мисли само за своето, за задоволяване на земни щения и плътски цели. А това вече създава определено напрежение и настроение срещу Църквата. "Светът" не прощава на Църквата това "инакомислие" на нейните членове. И това показват особено ясно житията на светиите, при това не само на мъчениците.

Доц. Иван Желев Димитров

 

 image

 

 
 

                                       



Тагове:   вечер,   бъдни,


Гласувай:
32



1. naidobriq - Здравей..мила..
23.12.2010 08:56
Много изчерпателно си написала всичко..
Беше ми интересно и полезно..
Благодаря ти и те прегръщам мила.
Желая ти позитивен ден пълен с емоции.
Споздрав Ани..
цитирай
2. ivankalilova - Много изчерпателно си написала ...
23.12.2010 09:07
naidobriq написа:
Много изчерпателно си написала всичко..
Беше ми интересно и полезно..
Благодаря ти и те прегръщам мила.
Желая ти позитивен ден пълен с емоции.
Споздрав Ани..

Благодаря, слънчево момиче! Радвам се, че съм била полезна!
Хайде да запретваме ръкави и да се подготвяме за празника!
Много слънчев и усмихнат ден ти желая !
Прегръщам си те с много обич! Ванчето .....
цитирай
3. stela50 - Много красив и вълнуващ постинг ,Ваня ...
23.12.2010 09:18
Време е да запретваме ръкави ...В подготовката има особен чар и приятни
емоции. Всичко е по -различно ...Смесват се спомени и настояще ,радост и тъга ,
но е прекрасно .
Поздрав и вълшебни дни от мен !
цитирай
4. ivankalilova - Време е да запретваме ръкави. . . В ...
23.12.2010 09:35
stela50 написа:
Време е да запретваме ръкави ...В подготовката има особен чар и приятни
емоции. Всичко е по -различно ...Смесват се спомени и настояще ,радост и тъга ,
но е прекрасно .
Поздрав и вълшебни дни от мен !

Благодаря, за хубавите думи , приятелко!Подготвяйки се за празника да се помолим утре да бъдем по добри , състрадателни, човечни, ..........
Да се помолим..........и да повярваме, че .....ща се сбъдне....
Прекрасни празнични дни за теб и твоето семейство! С обич Ваня!
цитирай
5. blogena - :)
23.12.2010 10:30
Весели Празници и от мен :)
цитирай
6. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Ваня!
23.12.2010 11:10
Благодаря ти за вдъхновения постинг! От сърце желая на теб и семейството ти светли празници, здраве, радости и обич в дома ти! А сега, както казва Таня, да запретнем ръкави...:) Истинско свещенодействие е подготовката за Бъдни вечер! Щастливо бъднуване!
цитирай
7. ivankalilova - Весели Празници и от мен :) Бла...
23.12.2010 12:54
blogena написа:
Весели Празници и от мен :)

Благодаря, Бени! Много късмет и усмивки за теб!
Светли празници !:)))
цитирай
8. ivankalilova - Благодаря ти за вдъхновения пос...
23.12.2010 12:57
malchaniaotnadejda7 написа:
Благодаря ти за вдъхновения постинг! От сърце желая на теб и семейството ти светли празници, здраве, радости и обич в дома ти! А сега, както казва Таня, да запретнем ръкави...:) Истинско свещенодействие е подготовката за Бъдни вечер! Щастливо бъднуване!

Благодаря, Надя за хубавите стихове, които редиш........прекрасни са !
Светлина,здраве, обич и топлина за цялото ти семейство!
Весели празници!:)))
цитирай
9. kometapg - Благодаря ти за чудесния пост! П...
23.12.2010 13:29
Благодаря ти за чудесния пост! Пожелавам ти винаги да съхраняваш светлината и любовта в душата си! Весели и щастливи празници!:)
цитирай
10. natalia77 - Много хубав избор !:)
23.12.2010 13:44
С красиви картини си описала святата Бъдна вечер!
Нека в нощта на Рождество Христово, ангел да бди над теб
и да сбъдне най-съкровеното ти желание, а новата година
ти донесе най-красивия подарък с много здраве, усмивки ,късмет и
успехи !:)
Весели и честити празници !:)
цитирай
11. ivankalilova - Благодаря ти за чудесния пост! П...
23.12.2010 13:45
kometapg написа:
Благодаря ти за чудесния пост! Пожелавам ти винаги да съхраняваш светлината и любовта в душата си! Весели и щастливи празници!:)

Моите благодарности и към теб, Светле!
,,Нека прогоним самотата и да се отприщи в нас добрината''....Толкова хубаво ми прозвуча в твоя прекрасен стих .......Нека бъде!
Хубави, вълшебни дни ти желая от сърце! :)))
цитирай
12. ivankalilova - С красиви картини си описала свя...
23.12.2010 13:51
natalia77 написа:
С красиви картини си описала святата Бъдна вечер!
Нека в нощта на Рождество Христово, ангел да бди над теб
и да сбъдне най-съкровеното ти желание, а новата година
ти донесе най-красивия подарък с много здраве, усмивки ,късмет и
успехи !:)
Весели и честити празници !:)

Благодаря, Натали!
Нека ангел над всички ни бди.....
нека ни пази от злини.....
а ние ще се отблагодарим,
като поне се постараем
да бъдем по добри......
любов, топлина и обич.......,
не само да получаваме......
но и да даряваме .......
Бъди благословена, с обич!
цитирай
13. tutankhamon661 - Весели празници!
23.12.2010 14:16
Весели празници!
цитирай
14. scarlety - Красив пост,Ваня!
23.12.2010 15:27
Желая на теб и семейството ти здраве,топлина и любов,а на малката Ема-много радост и красиви подаръци!:)Весела Коледа!
цитирай
15. ivankalilova - Желая на теб и семейството ти здр...
23.12.2010 16:11
scarlety написа:
Желая на теб и семейството ти здраве,топлина и любов,а на малката Ема-много радост и красиви подаръци!:)Весела Коледа!

Благодаря, Ади! Благословени да сте - ти и твоето семейство!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ ЗА ВСИЧКИ ВАС! :)
цитирай
16. erato7 - Миличка, бъди здрава, все така и...
23.12.2010 16:12
Миличка, бъди здрава, все така изпълнена с позитивизъм и доброта!
Прегръщам те и ти желая весели празници с близките ти хора!
цитирай
17. ivankalilova - Миличка, бъди здрава, все така и...
23.12.2010 16:17
erato7 написа:
Миличка, бъди здрава, все така изпълнена с позитивизъм и доброта!
Прегръщам те и ти желая весели празници с близките ти хора!

Благодаря ти, приятелко мила! Прегръдка с обич и от мен , с пожелания за много здраве, успехи и късмет през Новата година, за теб и твоето семейство!
Бъдете благословени, с обич!Светли празници! :)
цитирай
18. ivankalilova - Весели празници! ВЕСЕЛИ ПРАЗ...
23.12.2010 16:20
tutankhamon661 написа:
Весели празници!

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ ЗА ТЕБ И ВСИЧКИ ТВОИ БЛИЗКИ :)
цитирай
19. demidin - Нетърпение:)
23.12.2010 17:00
Приятно приготовление с благо песнопение!
Истинско и незабравимо изкарване на празниците!!!
цитирай
20. ivankalilova - Благодаря, приятелю, така е !Утре ...
23.12.2010 17:09
Благодаря, приятелю, така е !Утре ще кипи трескава подготовка........
Много хубави празници за теб и твоето семейство! :)
цитирай
21. magnoliya - Чудесен постинг!
23.12.2010 18:33
Много си се постарала за представянето на постинга, благодаря ти! Желая весели празници!
цитирай
22. megg - Добър вечер, Ваня!
23.12.2010 20:42
Докато бобът се накисва на фона на грейналата елхичка, бързам да те поздравя със светлите празници ( както и за чудесния постинг).
Здраве, обич и хармония за целия ти свят! :)))
цитирай
23. ivankalilova - Много си се постарала за предста...
23.12.2010 22:05
magnoliya написа:
Много си се постарала за представянето на постинга, благодаря ти! Желая весели празници!

Благодаря ти,Раде, за оценката!За мен бе истинско удоволствие!
Светли христови празници! :)
цитирай
24. ivankalilova - Докато бобът се накисва на фона на ...
23.12.2010 22:08
megg написа:
Докато бобът се накисва на фона на грейналата елхичка, бързам да те поздравя със светлите празници ( както и за чудесния постинг).
Здраве, обич и хармония за целия ти свят! :)))

Трогна ме Megg !Благодаря от сърце !
Светлина, здраве и обич за теб и семейството ти !Весели празници! :)))
цитирай
25. pevetsa - Весела Коледа и Щастлива Нова го...
23.12.2010 22:21
Весела Коледа и Щастлива Нова година, и нека Господ Бог да Благослови домът ти със ЗДРАВЕ и ОБИЧ!
Алекс

http://www.youtube.com/watch?v=S6rZtIipew8
цитирай
26. ivankalilova - Весела Коледа и Щастлива Нова го...
23.12.2010 22:34
pevetsa написа:
Весела Коледа и Щастлива Нова година, и нека Господ Бог да Благослови домът ти със ЗДРАВЕ и ОБИЧ!
Алекс

http://www.youtube.com/watch?v=S6rZtIipew8

Благодаря ти ,Приятелю !Нека Господ Бог благослови и твоето прекрасно семейство със Здраве и Обич!
Прегръщам ви всички с много обич - ВАНЯ!
цитирай
27. fatmin - Весело бъднуване Vanche !!! М...
24.12.2010 01:22
Весело бъднуване Vanche !!!
Много здраве и късмет! Светлина, топлина и уют във всеки дом! Veseli praznici !!! Badi blagoslovena!!!
цитирай
28. iliada - Красив постинг за светъл празник-най-големия!
24.12.2010 09:11
Поздрави и пожелания за щастливи мигове със семейство и приятели по празниците и през цялата година!
цитирай
29. ckarlet - Весели и светли празници! Много ...
24.12.2010 11:35
Весели и светли празници! Много обич и топлина да изпълват сърцето ти!
цитирай
30. solinvictus - И аз съм от хладните. . . но ти поже...
24.12.2010 13:43
И аз съм от хладните ...но ти пожелавам да топлиш другите с добронамереност ,а тя не е в Църквата ,а във Теб самата!
Църквата е доказала и продължава да го прави мимикрията за своята безгрешност и материалност!
Бъди здрава!
цитирай
31. ivankalilova - Поздрави и пожелания за щастливи ...
24.12.2010 16:53
iliada написа:
Поздрави и пожелания за щастливи мигове със семейство и приятели по празниците и през цялата година!

Благодаря, Иля! Здраве, късмет и обич за теб и семейството ти !Весели празници!
цитирай
32. ivankalilova - Весело бъднуване Vanche !!! М...
24.12.2010 16:55
fatmin написа:
Весело бъднуване Vanche !!!
Много здраве и късмет! Светлина, топлина и уют във всеки дом! Veseli praznici !!! Badi blagoslovena!!!

Благодаря, Фатмин !Спорна и щастлива Нова година!:)))
цитирай
33. ivankalilova - Весели и светли празници! Много ...
24.12.2010 16:59
[quote=ckarlet]Весели и светли празници! Много обич и топлина да изпълват сърцето ти![/quote
Благодаря, мила!Много здраве, любов и топлина през цялата година!
Прегръщам те с обич!:)
цитирай
34. ivankalilova - И аз съм от хладните. . . но ти поже...
24.12.2010 17:07
solinvictus написа:
И аз съм от хладните ...но ти пожелавам да топлиш другите с добронамереност ,а тя не е в Църквата ,а във Теб самата!
Църквата е доказала и продължава да го прави мимикрията за своята безгрешност и материалност!
Бъди здрава!

Много благодаря .........Бог е в сърцата ни ......Нека бъдем по добри.....нека, поне се помъчим !
Светли празнични дни, ти желая от цялото си сърце!:)
цитирай
35. inel379 - Да бъде светлина!
24.12.2010 17:11
Колкото греещи звезди в небесата,
толкоз благородни мисли в сърцата!

Коледен поздрав с нежност!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3106298
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930