Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2010 20:32 - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО.......
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19707 Коментари: 41 Гласове:
30

Последна промяна: 24.12.2010 23:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
         НА ВСИЧКИ ВАС
СЪБЛОГЪРИ, ПРИЯТЕЛИ
                                              Нека да съумеем да запазим
                                                             магията на коледната нощ
                                                  през цялата година,
                                                           за да бъдем по-добри,
                                                   да се обичаме повече
                                                             и да имаме силата
                                                    да сътворяваме
                                                          по едно малко чудо всеки ден –
                                                     една усмивка, едно добро дело,
                                                                един топъл жест.
                                                       Бъдете живи, здрави
                                                              и истински щастливи!

  image

 

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква и на 7 януари (по юлианския календар).

Рождество Христово в евангелията на Лука и Матей

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Иисус, майка му Мария, заедно със съпруга ѝ дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват от Назарет във Витлеем (провинция Юдея), родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август (около 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.) издал заповед за цялостно преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намирала и Палестина. Всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му. Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. (В източната култура "яслите" или изобщо местата за животните не са били непременно мръсно и недостойно място - в много домове животните били отделени от жилищните помещения с тънка преграда[2]. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.



image

Според Новия завет, в мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят: „И рече им ангелът: Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ. И ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли. И внезапно се яви с ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците в които е Неговото благоволение!“ (Евангелие от Лука, 2:10–14)image

В Новия завет се твърди също, че витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Бога–Син. Младенецът Исус почитат и трима източни мъдреци, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. Бог изпратил при Йосиф ангел, който му казал да избяга в Египет и по този начин се спасява малкия Исус (Евангелие от Матей, 2:13)

Рождество Христово се описва и в апокрифите - в Евангелието на Псевдо-Матей, Протоевангелието на Яков, Евангелието на Детството и Историята на Йосиф Дърводелеца, от които черпи широко християнското изкуство.
image
Коледуване и други обичаи

В България празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер - последния ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване. В него участват коледари - мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“. Времето за коледуване е строго определено от традицията — от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Вярва се, че коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.image 

Коледарите обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай. Даряват ги още с пари, месо, боб, брашно, вино и др.

Коледарите си избират цар или станеник — млад мъж, който знае коледарските песни, има артистична душа, щедра ръка и добро сърце.

Някога желаещите да коледуват е трябвало да искат специално разрешение от царя бан, което говори за посветителските функции на този обичай. С коледуването, сурвакането на Нова година, риненето на обори на Св. Силвестър (2 януари), къпането на Йордановден (Богоявление) момчетата показват, че вече са пораснали и могат да се оженят.
Обикновено групите от коледари се състоят още от старец, баба, трохобер, гайдар и четници певци. Старецът и бабата разсмиват, трохоберът събира даровете, гайдарът свири, четниците пеят. В някои райони коледарите се правят на котараци, мяукат и известяват за пристигането си. Момците коледари са облечени празнично, като за голям студ, какъвто обикновено е, с калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир, с геги в ръце. Навсякъде по къщите ги чакат с радост, освен ако мъка някоя, смърт или болест не са сполетели дома.

От полунощ до сутринта коледарите обикалят домовете, пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а домакините ги даряват с коледарски кравай. Първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището — кмета, попа, също и даскала. Домакинът посреща коледарите с кравай и забодена в него пара. Домакинята дава сито с пшеница, което коледарите ръсят из къщата, за да се народи през идващата година. На някои места, ако в къщата има мома за женене, тя приготвя специален писан кравай за любимия си. После всички писани краваи се излагат на обществено място, за да се оценят кой колко струва и да ги откупят с наддаване. Всеки момък откупува кравая на момичето си. Ако в някоя мома са влюбени повече момци, те наддават помежду си.
Пеят се песни за всеки от семейството — от най-възрастния (както по старшинство, така и по уважение) до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, берекет (плодородие и благополучие), късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия. Пее се на

орач
, овчар, свещеник, кмет, шивач… Коледарските песни нямат чет, но особено обичани са тези за прекрасни девойки, които надгряват слънцето или си поръчват риза от Света Богородица, надпяват славея, посрещат в градината два бели гълъба годежари, очакват първото си либе. Юначни момци препускат с коне вихрогони и надбягват слънцето, гонят сури елени, сражават се с турски войски, слизат в долния свят, за да си изведат оттам любима. Видно място в песните заемат пожеланията и благословиите.

Една от основните цели на коледуването е да се оповестят раждането на ново състояние на вселената, подреждането и организирането на света. Затова в голяма част от коледарските песни е запазен образът символ на световното дърво, а предсказаното в тях звучи съдбовно.

Всички семейства бдят още от предишната Бъдни вечер около огъня в очакване на коледарите. Около огъня коледарите пеят песните си и наричат за добро, радост и късмет. От силата на огъня очакват изреченото да се сбъдне. Бъдникът, както и огънят също е магически. На някои места, когато той почне да догаря, извеждат мъжката челяд навън и около огнището остават само невестите – да се раждат все женски животни от стоката. Трески от бъдника се закопават в лозята за плодородие и добро вино, или се хвърлят в реката за здраве и дълъг живот.

На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат. 

Именници........................

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христо,Божидар,Емил,Емануил, Християн, Християна,Кристиян,Кристияна, Кристина, Радослав и техните производни.

 image










Тагове:   Честита,


Гласувай:
30



1. sezoni - Благодатна е Коледа
24.12.2010 20:40
Пожелавам ти крепко здраве и радостно настроение ;)
цитирай
2. mileidi46 - Vul6ebna koledna no6t i za teb mila. ...
24.12.2010 20:51
Vul6ebna koledna no6t i za teb mila...
i za vsi4ki,koito obi4a6!!!
Neka Bog da vi blagoslovi v tazi svqta no6t!!
цитирай
3. ivana59 - Честито Рождество Христово!
24.12.2010 20:59
Здраве и обич!
цитирай
4. naidobriq - Mного вълнуващ постинг..
24.12.2010 21:00
Най-красивата и вълшебна нощ ти желая миличка..
Господ винаги да е с теб и семейството ти..
Душата ти да бъде стоплена от много обич...
Ани...
цитирай
5. stela50 - Весело посрещане на Рождество Христово , Ваня !
24.12.2010 21:05
Пожелание за много здраве , щастливи дни и поводи за радост .
Вълшебна нощ ,приятелко !
цитирай
6. ivankalilova - Пожелавам ти крепко здраве и рад...
24.12.2010 21:42
sezoni написа:
Пожелавам ти крепко здраве и радостно настроение ;)

Благодаря, Ани!Здраве, топлина и обич за теб и твоето семейство!
цитирай
7. ivankalilova - Vul6ebna koledna no6t i za teb mila. ...
24.12.2010 21:50
mileidi46 написа:
Vul6ebna koledna no6t i za teb mila...
i za vsi4ki,koito obi4a6!!!
Neka Bog da vi blagoslovi v tazi svqta no6t!!

Благодаря, Милейди!Бъди благословена , с Вяра, Любов и Надежда!
Прегръщам те с много обич!
цитирай
8. ivankalilova - ;000Здраве и обич![/quote От ...
24.12.2010 21:54
;000[quote=ivana59]Здраве и обич![/quote
От сърце благодаря, Ивана! Весела Коледа и щастлива Нова година!:)))

цитирай
9. ivankalilova - Най-красивата и вълшебна нощ ти ...
24.12.2010 22:06
naidobriq написа:
Най-красивата и вълшебна нощ ти желая миличка..
Господ винаги да е с теб и семейството ти..
Душата ти да бъде стоплена от много обич...
Ани...

Благодаря ти, миличка!
Нека да съумеем да запазим
магията на коледната нощ
през цялата година,
за да бъдем по-добри,
да се обичаме повече
и да имаме силата
да сътворяваме
по едно малко чудо всеки ден –
една усмивка, едно добро дело,
един топъл жест.
Бъди жива и здрава , и много много щастлива--
ти и твоето семейство!
Прегръдка.......с обич!
цитирай
10. ivankalilova - Пожелание за много здраве, щаст...
24.12.2010 22:24
stela50 написа:
Пожелание за много здраве , щастливи дни и поводи за радост .
Вълшебна нощ ,приятелко !

Благодаря ти приятелко мила!
Моля се бог да ни пази , закриля,нас и децата ни,
и внуците ни........и всички наши близки.......
Да има за всички ни здраве и късмет!
Нека бъде , мила нека бъде за теб и твоето семейство!
И си мисля.....че в тази вълшебна нощ .....ще чуе молитвите ни!
Да бъде! Прегръщам те смного обич!

цитирай
11. pisatelkata - Честита Коледа!!!
24.12.2010 23:45
Много здраве, щастие и успех!
цитирай
12. makont - Честито и на теб,
25.12.2010 00:28
отново е Рождество, дано сме по-добри и по-щастливи! Прекрасен постинг си сътворила, цветен и пълен! Весели празници!
цитирай
13. priqtel12 - Честито Рождество, Ваня!
25.12.2010 01:16
Бъди благословена с много здраве, щастие и късмет, с много вяра надежда и любов!
Прегръдки от мен!
цитирай
14. zaw12929 - Честита Коледа! Здраве, късмет, ...
25.12.2010 06:31
Честита Коледа! Здраве, късмет, светлина
в душите! Ум доброта и в Интернет!
цитирай
15. ckarlet - Здраве, щастие, любов, късмет и ...
25.12.2010 08:42
Здраве, щастие, любов, късмет и много топлина!
Честито Рождество Христово!
цитирай
16. karambol5 - Честито Рождество Христово !
25.12.2010 09:42
Честито Рождество Христово !
цитирай
17. kleopatrasv - Честито Рождество Христово
25.12.2010 10:08
В тази тиха и свята нощ
когато хиляди ангели танцуват
и сътворяват вълшебства
снежинките и те тържествуват
и ви канят на пиршества
камбанките загадъчно дъх затаяват
и тайно се готвят да поздравяват
а сиянието на Божията звезда
ви носи отдалече душевна светлина
и вещае безкрайна хармония и доброта
в красиви мигове с щедростта
и дарява на всички здраве и топлина
огрява слънчево влюбени сърца
за да цари на земята радостта
и съвършенството на добронамереността.

цитирай
18. malchaniaotnadejda7 - Честито Рождество Христово, Ваня!
25.12.2010 15:53
Светлина и щастие в дома и в сърцата! Весела Коледа!
цитирай
19. veninski - Честито Рождество Христово, пр...
25.12.2010 16:00
Честито Рождество Христово, приятелко!
цитирай
20. razkazvachka - Честита Коледа!
25.12.2010 17:03
С обич и здраве да я изкараш и цяла година да ти бъде лека и светла!
цитирай
21. erato7 - Честито Рождество Христово, Ва...
25.12.2010 17:37
Честито Рождество Христово, Ванюшка!
Здраве, мир и любов в твойта къща!
цитирай
22. sande - Благодаря ви за прекрасния постинг!
25.12.2010 19:29
Той е като благодатна светлина, като хубава вест...
Поздрави и най-добри пожелания за здраве и много радости в живота!
цитирай
23. abanos - Честито Рождество Христово!
25.12.2010 19:54
Бъди здрава,бъди обичана,бъди усмихната!
цитирай
24. priqtel12 - Честито Рождество Христово!
25.12.2010 21:41
Много здраве, щастие и късмет желая от сърце!
цитирай
25. monaliza121 - Честито Рождество, Ваня!
26.12.2010 09:01
Щастие и здраве да не те напускат!
цитирай
26. pevetsa - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
26.12.2010 14:51
Бог да те Благослови със ЗДРАВЕ и ОБИЧ!.
За Него бе моята първа песен - 11.05.1979г.
от стихосбирката на Георги Хрусанов - 1942г.

Коледен триптих

Пей девойче из полето
тая вечер на небето
блесна нова лъчезарна
огнена звезда сияйна.

Тя огря поля кошари
спря над къщичките стари
и над снежните поляни
над реки, гори, балкани.

Възвести че в нощ студена
в пещерата приютена
майка свята в късна доба
е родила мъжка рожба.

Херувими светлочели
нему песничка запели
спи ни чедо ненагледно
ти си в свята нощ родено.

Бог те праща на земята
да насаждаш във сърцата
и на прости и на умни
Божиите думи чудни.

http://store4.data.bg/angelhell/vesela_koleda/vesela_koleda.swf
цитирай
27. sparotok - Рождество Христово
26.12.2010 14:58
Честито Рождество Христово!

Желая ти любов, здраве и щастие!
цитирай
28. ivankalilova - Много здраве, щастие и успех! ...
26.12.2010 16:54
pisatelkata написа:
Много здраве, щастие и успех!

Благодаря, от сърце!
Честито Рожедство Христово на цялото ти семейство !
Нека здраве и обич изпълват дните ви !:)))
цитирай
29. ivankalilova - отново е Рождество, дано сме по-...
26.12.2010 17:56
makont написа:
отново е Рождество, дано сме по-добри и по-щастливи! Прекрасен постинг си сътворила, цветен и пълен! Весели празници!

Благодаря мила,на теб и твоето семейство , много здраве и късмет!
Сърдечни поздрави!
цитирай
30. ivankalilova - Бъди благословена с много здраве, ...
26.12.2010 18:00
priqtel12 написа:
Бъди благословена с много здраве, щастие и късмет, с много вяра надежда и любов!
Прегръдки от мен!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
Да бъде Коледата ви незабравима,
а годината - неповторима!
Да сте здрави, весели, засмени
и от Бог благословени!
ПРЕГРЪДКА С ОБИЧ...........


цитирай
31. ivankalilova - Честита Коледа! Здраве, късмет, ...
26.12.2010 18:04
zaw12929 написа:
Честита Коледа! Здраве, късмет, светлина
в душите! Ум доброта и в Интернет!

Благодаря, от сърце за хубавите пожелания !
Със светлия полъх на бялата зима
изпращам ти своя привет
желая в живота ти дните да бъдат
цветя от прекрасен букет.
ЧЕСТИТА КОЛЕДА!!!!!!!!!!
цитирай
32. ivankalilova - Здраве, щастие, любов, късмет и ...
26.12.2010 18:09
ckarlet написа:
Здраве, щастие, любов, късмет и много топлина!
Честито Рождество Христово!

Благодаря ти, мила!
Нека Бог да ви закриля, теб и семейството ви ,
и със Здраве и Обич да ви благослови!:)))
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
цитирай
33. ivankalilova - В тази тиха и свята нощ когато х...
26.12.2010 18:12
kleopatrasv написа:
В тази тиха и свята нощ
когато хиляди ангели танцуват
и сътворяват вълшебства
снежинките и те тържествуват
и ви канят на пиршества
камбанките загадъчно дъх затаяват
и тайно се готвят да поздравяват
а сиянието на Божията звезда
ви носи отдалече душевна светлина
и вещае безкрайна хармония и доброта
в красиви мигове с щедростта
и дарява на всички здраве и топлина
огрява слънчево влюбени сърца
за да цари на земята радостта
и съвършенството на добронамереността.


ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
НА ЦЯЛОТО ТИ СЕМЕЙСТВО!
Нека се научим да прощаваме,
нека бавно остаряваме,
нека повече да се обичаме,
на себе си да приличаме,
Нека бъдем по-добри
не само в такива дни!
ПОЗДРАВИ! :)))

цитирай
34. ivankalilova - Светлина и щастие в дома и в сърцата! ...
26.12.2010 18:15
malchaniaotnadejda7 написа:
Светлина и щастие в дома и в сърцата! Весела Коледа!

Много здраве и прекрасни мигове за теб и твоите близки !
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
цитирай
35. ivankalilova - Честито Рождество Христово, пр...
26.12.2010 18:17
veninski написа:
Честито Рождество Христово, приятелко!

Благодаря, приятелю! Честито Рождество Христово ,на цялото ти семейство! :)))
цитирай
36. ivankalilova - С обич и здраве да я изкараш и цяла ...
26.12.2010 18:19
razkazvachka написа:
С обич и здраве да я изкараш и цяла година да ти бъде лека и светла!

Благодаря, сладкодумничке!!!!!!!!!!!
Нека Коледа вълшебна
в сърцето вечно да гори,
в душата винаги добро да има
и всяка година по-силно да блести!:))))))))))))


цитирай
37. ivankalilova - Честито Рождество Христово, Ва...
26.12.2010 18:31
erato7 написа:
Честито Рождество Христово, Ванюшка!
Здраве, мир и любов в твойта къща!

Благодаря мила!
На цялото семейство по случай Коледа пожелавам:
много здраве, любов, пари и много сбъднати мечти.
Щастливи деца, които да ви радват всеки ден,
истински приятели, които винаги да ви помагат!
АМИН!
цитирай
38. ivankalilova - Той е като благодатна светлина, ...
27.12.2010 14:54
sande написа:
Той е като благодатна светлина, като хубава вест...
Поздрави и най-добри пожелания за здраве и много радости в живота!

Благодаря, Санде! Много здраве, късмет и сбъднати мечти за теб и твоето семейство! Поздрави!
цитирай
39. zvezdichka - И аз като Сашо
27.12.2010 22:08
/sande/ много харесах постинга ти :). Благодаря ти за труда, който си вложила в него и мислите, които търсиш да провокираш!
Честито Рождество Ваня!
Бъди благословена!
цитирай
40. ivankalilova - Бъди здрава, бъди обичана, бъди ...
28.12.2010 10:46
abanos написа:
Бъди здрава,бъди обичана,бъди усмихната!

Благодаря, Абанос! МНОГО ЗДРАВЕ, ОБИЧ И УСМИВКИ И ЗА ТЕБ!
ХУБАВ ДЕН!!!!!!
цитирай
41. анонимен - 4estito na vsi4ki moi saimennic...
31.12.2010 15:28
4estito na vsi4ki moi saimennici-Emilovcite!da ste jivi i zdravi!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3098294
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031