Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2011 16:11 - ПОЗИТИВНО МИСЛЕНЕ
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12006 Коментари: 31 Гласове:
34

Последна промяна: 11.11.2011 08:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ..........

imageЧесто хората питат:

„Защо да мисля позитивно като пак имам проблеми, като пак изпитвам болка, страдам и пак ми се случват „лоши“ неща? Има ли смисъл? Дори повече се разочаровам така. По-добре е да не се заблуждавам.“

Все още има доста заблуди относно положителното мислене. Често за позитивно мислене  се смята  създаването на илюзорен свят и летене в облаците, мечтателност, бягство от реалността, гледане на света през розови очила, дори наивност и липса на реалистична оценка...
 

  • Какво е всъщност е позитивното мислене?

Да мислим позитивно не значи, че ще ни се случват само „хубави“ неща, че никога няма да се разболяваме и че ще сме недосегаеми за злополуки и провали,че няма да имаме проблеми, че няма да изпитваме болка… Не значи, че всички ще ни обичат и че никога няма да страдаме, не означава, че винаги ще сме победители. Да сме позитивни не означава, че винаги ще сме усмихнати и няма да изпитваме  други емоции освен радост и любов, че няма да имаме трудности…

Но когато мислим позитивно, ще гледаме на всички тези „лоши“ неща по друг начин. Ще се радваме на всеки миг, подарен ни от живота, на всяко предизвикателство, даващо ни възможнот да израстнем, на всеки човек, който срещаме по Пътя си и научаваме нещо от него.

Позитивното мислене е всъщност нагласа, промяна в отношението към всичко случващо се. То е превръщането на минусите в плюсове, трансформирането на всичко негативно в нещо градивно. То е „когато животът ни поднесе лимон, да си направим лимонада“.

Мислейки по този начин, ние усещаме свобода и независимост от външните фактори. Положителното мислене отваря сетивата ни за красивото, за добротата, обичта. Тогава забелязваме всяко дребно нещо и то ни носи радост.
 

Заблудите за позитивното мислене:
  • Позитивното мислене не е да се залъгваш, че всичко е прекрасно,

когато отвътре те боли, не е да отричаш това, което е в теб. То не е и да игнорираш болката.

Напротив – да мислиш позитивно означава да стъпиш здраво на краката си и да видиш действителността такава, каквато е. Не  да подтискаш чувствата си и да си казваш – „много съм добре, всичко е прекрасно“, а да признаеш това, което изпитваш, да го изживееш и освободиш. То е да приемеш болката, страха като част от живота и израстването. Те са просто начин да преминеш през ситуацията, да я отразиш, но не е необходимо да се идентифицираме с тях.

  • Позитивното мислене не е само да се надяваш, че нещо ще се

случи, че ще дойде „месията“ и ще ти помогне, а да осъзнаеш, че тази Сила е всъщност в теб и винаги ти е на разположение и че всяко нещо, което ни се случва е за наше добро.

  • Позитивното мислене не е когато налагаш на света своите

очаквания и се надяваш всичко да стане по твоя „сценарий“. Да си позитивен означава да си гъвкав и да използваш всяко „непредвидено“ събитие като възможност.

  • Ако чакаш примерно резултати от някакъв изпит или от

изследване, не е позитивно мислене да си повтаряш: „Всичко ще е много добре, резултатите ще са добри и т. н.“ Такива предварителни очаквания и нагласи няма да променят резултата и само могат да донесат разочарования. Позитивно мислене в случая е, когато си казваме: „Каквото и да се случи, ще се справя. Каквото и да се случи, ще е за добро. Винаги има начин. Винаги имам избор.“

  • Позитивното мислене не е създаване на илюзии, че светът е

прекрасен и в живота има само хубави неща, не е идеализирането на нещата и приписването на хората  несъществуващи качества. Не е създаването на изкуствен илюзьорен свят и отричане на реалността, не е да казваш на черното – бяло.

  • Позитивното мислене не е бягство от действителността, не е

изолиране от реалността и не е липса на реалистичен поглед, не е отричане.

Напротив – положителното мислене е ПРИЕМАНЕ. То е да виждаш света, ситуациите, хората такиви, каквито са, да ги приемеш и да поемеш отговорност за своите чувства, отношение,  действия. Защото всъщност нищо не е добро или лошо, а мисълта, нашата оценка, определянето му го правят да изглежда такова. Сами по себе си хората, ситуациите, светът са  такива , каквито са, те просто Са. Доброто и злото не са качества на нещата, а творение на ума, последица от наши убеждения, които са се формирали от опита ни и средата.

Именно в ОТНОШЕНИЕТО ни към нещата е СВОБОДАТА ни. Само ние можем да решим как да се отнасяме към случващото се и как да го приемем. Винаги имаме избор.

Изборът, който имаме:
  • Ако сте загубили примерно близък човек :

- можете да се заровите в скръбта си и да не допукате повече радост в живота си.

- а можете да изберете да се радвате за прекрасните мигове, прекарани с него и да сте благодарни за всичко, което сте  преживяли заедно и сте научили един от друг.

  • Ако сте загубили работата си или пари:

- можете да приемете случилото се като провал, като нещо фатално и да изпаднете в депресия, да се чувствате безпомощни и жалки, да се самосъжалявате.

- а можете да приемете това като възможност да започнете нещо ново, да изградите повече доверие в себе си като се справите успешно със ситуацията.

  • Ако сте покосени от някаква болест:

- можете да се отчаете, да се съжалявате и оплаквате, да вините съдбата, да се предадете и да се откажете от действие, да се изолирате от всички.

- а може да приемете болестта като сигнал, че имате нужда от промяна и тя да се превърне в трамплин, от който да отскочите на по-високо ниво в развитието си. Заболяването може да се превърне в учител, който да ви накара да гледате с благодарност на нещата, което имате в живота и да се радвате и цените  всичко, което преди не сте забелязвали.

Всяко нещо, което възприемаме като край може да се види като начало, като възможност в живота ни да влезе нещо ново.

Всяко „зло“ , което ни сполетява може да се окаже за наше най-голямо добро.

Просто трябва да сменим фокуса и да осъзнаем, че всяко събитие е съвсем различно, когато се погледне от друг ъгъл.

Лесно е да си позитивен, когато всичко наоколо е както ти се иска, когато слънцето грее и птичките пеят. Но истински позитивното мислене се проявява когато възникне „проблем“.

Всеки може да каже, че е  позитивен и да се усмихва, когато е спокойно, когато е здрав, обичан, когато е богат и има всичко, което иска.

Но истински позититивен е човек, когато казва ДА и на „проблемите си“, когато ги приеме и съумее да ги погледне по друг начин, когато вижда във всяка ситуация възможност.

Позитивното мислене е когато обичаш живота с цялата му пълнота и разнообразие – и  с хубавите и с лошите му страни и да приемаш успех и неуспех, радост и тъга, любов и разочарование и т. н. като твои приятели.

Споделете вашето мнение за това – какво е позитивно мислене и как то може да промени живота ви.

 




Гласувай:
35



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pevetsa - Мога да разказвам с дни за изпита...
24.02.2011 17:34
Мога да разказвам с дни за изпитанията през които съм преминал, мога и да отворя душата си и излея от нея всичката болка която съм събрал през годините, но не, предпочитам да разкажа за моята Вяра, и за моят приятел Христос, който успя да ме върне за нов живот, да ме вдъхнови и изпълни душата ми със сила, и да ми подари Щастие, Щастието наречено Любов!
цитирай
2. ckarlet - Позитивното мислене е когато об...
24.02.2011 17:54
Позитивното мислене е когато обичаш живота с цялата му пълнота и разнообразие... И въпреки ударите му, отново да се надигаш и да намираш смисъл да продължиш напред... Да носиш добротата в душата си, дори когато си усетила предателство. Да обичаш, дори когато срещаш омразата... И да можеш да простиш, дори и непростимите неща...
Поздрави, Ivankalilova!
цитирай
3. naidobriq - Мислете за решенията на проблема..
24.02.2011 18:05
а не за проблема.
Поздрав за темата Ваня..
Лека вечер и усмивкиии:))
цитирай
4. ognena71 - Поздравления за темата! Хубав ...
24.02.2011 18:45
Поздравления за темата!
Хубав постинг!
Много късмет и позитивно мислене!
цитирай
5. sparotok - ТЕМА
24.02.2011 18:59
Хубава и важна тема е това позитивното мислене, представила си същността много сполучливо.
Поздрави!
цитирай
6. ivankalilova - състояние на духа. Вярно, с много ...
24.02.2011 19:02
alav написа:
състояние на духа. Вярно, с много усилие се и възпитава. Съгласна съм напълно че позитивното мислене не бягство от действителността. Човек трябва да е с очи и душа за онеди малки неща които правят живота светъл. Ако можеш да се захласнеш по отронен есенен лист или падаща снежинка например и от това изпиташ чиста радост действителността без да я игнорираш е по хубава. Поздрав за прекрасния постинг! :)))

Благодаря,за интересния коментар!........Малките неща ....да можехме по често даги забелязваме !
Хубава вечер!:)))
цитирай
7. ivankalilova - Мога да разказвам с дни за изпита...
24.02.2011 19:04
pevetsa написа:
Мога да разказвам с дни за изпитанията през които съм преминал, мога и да отворя душата си и излея от нея всичката болка която съм събрал през годините, но не, предпочитам да разкажа за моята Вяра, и за моят приятел Христос, който успя да ме върне за нов живот, да ме вдъхнови и изпълни душата ми със сила, и да ми подари Щастие, Щастието наречено Любов!

Радвам се за теб приятелю! Наслаждавай се на своето Щастие!Заслужаваш го !Прегръдки!:)))
цитирай
8. kometapg - Позитивното мислене е вярата, че ще ...
24.02.2011 19:07
Позитивното мислене е вярата, че ще се справиш, ще продължиш напред, каквото и да се случва, и черните дни ще бъдат последвани от други по-щасливи. Позитивното мислене е светоглед, начин на живот, отношение към самия живот! Благодаря ти за чудесния пост! Пожелавам ти позитивизмът да е неразделна част от дните ти!:)
цитирай
9. ivankalilova - Позитивното мислене е когато об...
24.02.2011 19:12
ckarlet написа:
Позитивното мислене е когато обичаш живота с цялата му пълнота и разнообразие... И въпреки ударите му, отново да се надигаш и да намираш смисъл да продължиш напред... Да носиш добротата в душата си, дори когато си усетила предателство. Да обичаш, дори когато срещаш омразата... И да можеш да простиш, дори и непростимите неща...
Поздрави, Ivankalilova!

Благодаря, за чудесния коментар!Толкова вярно е всичко това......
Спокойна вечер!:)))

цитирай
10. neprosvet - Поздравления за постинга! Хареса ...
24.02.2011 19:48
Поздравления за постинга! Хареса ми!
Освен всичко това върху , което разсъздаваш ми се ще да добавя, че позитивен човек е прощаващият човек. Прощаващият човек не задържа злоба в себе си, което го прави позитивен.
Хубава вечер!
цитирай
11. stela50 - Радвам се ,Ваня ,че подхвана тази тема ...
24.02.2011 20:13
имах намерение и аз да подготвя нещо такова ,но ти много точно и ясно си разгледала въпроса .Наистина ,когато мислиш положително и се стремиш към добро, не значи ,че не си на ясно с реалността или живееш в илюзорен свят .
...Мислейки по този начин, ние усещаме свобода и независимост от външните фактори. Положителното мислене отваря сетивата ни за красивото, за добротата, обичта. Тогава забелязваме всяко дребно нещо и то ни носи радост.
Благодаря ти за прекрасния постинг,мила приятелко !
цитирай
12. gotzageraskov - Море оти да се косим
24.02.2011 20:21
като че ми мине!
цитирай
13. анонимен - От позитивното по-важно е само продуктивното мислене.
25.02.2011 04:47
Който произвежда най-много, ще яде повече от останалите.
цитирай
14. nicodima - Имах прекрасна колежка, сираче от ранно детство...
25.02.2011 09:53
Слънчево и усмихнато момиче... Сприятелих се с нея и тя изкоментира един колега, груб и простоват човек: " Той е ангел! Толкова е добър и грижовен : ))..." Смаях се, че тя беше успяла да види нещата под грубата обвивка. Аз ги проумях по-късно.
Позитивното мислене е още един чифт очи - очи на душата. Да видиш невидимото или поне да го предположиш. Това не те застрахова от страдание, но по-добре светлината да намалява или угасва, отколкото изобщо да я няма.
Между другото - тази мила дама успя много в живота и е един от водещите лекари специалисти в Англия : )... Сигурна съм, че в основата на успеха и е точно позитивната мисъл!
цитирай
15. ivankalilova - а не за проблема. Поздрав за темата ...
25.02.2011 12:54
naidobriq написа:
а не за проблема.
Поздрав за темата Ваня..
Лека вечер и усмивкиии:))

Благодаря,Ани!Радва ме твоето присъствие!
Желая ти хубава петъчна вечер и още по- хубави почивни дни!
Поздрави и прегръдки!:)))
цитирай
16. ivankalilova - Хубава и важна тема е това позити...
25.02.2011 12:56
sparotok написа:
Хубава и важна тема е това позитивното мислене, представила си същността много сполучливо.
Поздрави!

Мнение
От сърце ти благодаря!Много ценя твоето мнение!
ПОЗДРАВИ!:)
цитирай
17. ivankalilova - Позитивното мислене е вярата, че ще ...
25.02.2011 13:04
kometapg написа:
Позитивното мислене е вярата, че ще се справиш, ще продължиш напред, каквото и да се случва, и черните дни ще бъдат последвани от други по-щасливи. Позитивното мислене е светоглед, начин на живот, отношение към самия живот! Благодаря ти за чудесния пост! Пожелавам ти позитивизмът да е неразделна част от дните ти!:)

ВЯРАТА...
Много е важна.........Отчаянието, съжалението ......до къде биха ни довели!
Просто трябва да сменим фокуса и да осъзнаем, че всяко събитие е съвсем различно, когато се погледне от друг ъгъл.
Благодаря,че ме навести и коментира! За мен е удоволствие!
Хубави почивни дни!:)
цитирай
18. ivankalilova - Поздравления за постинга! Хареса ...
25.02.2011 13:07
neprosvet написа:
Поздравления за постинга! Хареса ми!
Освен всичко това върху , което разсъздаваш ми се ще да добавя, че позитивен човек е прощаващият човек. Прощаващият човек не задържа злоба в себе си, което го прави позитивен.
Хубава вечер!

Благодаря!Радвам се, че ти хареса!Прошката --та тя е толкова важна !Подготвила съм специален постинг за нея!Скоро ще го пусна!
Поздрави!:)))
цитирай
19. ivankalilova - имах намерение и аз да подготвя нещо ...
25.02.2011 13:28
stela50 написа:
имах намерение и аз да подготвя нещо такова ,но ти много точно и ясно си разгледала въпроса .Наистина ,когато мислиш положително и се стремиш към добро, не значи ,че не си на ясно с реалността или живееш в илюзорен свят .
...Мислейки по този начин, ние усещаме свобода и независимост от външните фактори. Положителното мислене отваря сетивата ни за красивото, за добротата, обичта. Тогава забелязваме всяко дребно нещо и то ни носи радост.
Благодаря ти за прекрасния постинг,мила приятелко !

И аз ти благодаря, мила,че си тук и стопляш душата ми !
Моето обяснение е, че когато човек мисли и за неприятните изходи, той се подготвя да ги посрещне, мобилизира се, готов е да реагира бързо и правилно във всеки момент, а дори да се случи някой от тях, човекът е психологически подготвен за това и го приема по-лесно. Не се отчайва, не изпада в ступор и продължава напред.
Прегръщам те и ти желая хубави почивни дни!:)))




цитирай
20. ivankalilova - като че ми мине! Па, нека!
25.02.2011 13:29
gotzageraskov написа:
като че ми мине!

Па, нека!
цитирай
21. ivankalilova - Който произвежда най-много, ще яде ...
25.02.2011 13:30
joysi написа:
Който произвежда най-много, ще яде повече от останалите.

АМИ........СЪМНЯВАМ СЕ.............
цитирай
22. ivankalilova - Слънчево и усмихнато момиче. . . ...
25.02.2011 13:34
nicodima написа:
Слънчево и усмихнато момиче... Сприятелих се с нея и тя изкоментира един колега, груб и простоват човек: " Той е ангел! Толкова е добър и грижовен : ))..." Смаях се, че тя беше успяла да види нещата под грубата обвивка. Аз ги проумях по-късно.
Позитивното мислене е още един чифт очи - очи на душата. Да видиш невидимото или поне да го предположиш. Това не те застрахова от страдание, но по-добре светлината да намалява или угасва, отколкото изобщо да я няма.
Между другото - тази мила дама успя много в живота и е един от водещите лекари специалисти в Англия : )... Сигурна съм, че в основата на успеха и е точно позитивната мисъл!

ОТ СЪРЦЕ БЛАГОДАРЯ, ЗА СПОДЕЛЕНОТО!
А силата на позитивното мислене, която е изцяло под наш контрол би могла да ни върне свободата – тази свобода, която ни е дадена по рождение!
ПОЗДРАВИ И УСМИВКИ !:)
цитирай
23. monaliza121 - Е, не може винаги да мислиш позит...
25.02.2011 15:15
Е, не може винаги да мислиш позитивно:)) Човек има право и на малко отчаяние, за да види светлината после още по- цветна!:))
Привет, Ваня!
цитирай
24. compassion - Разпознах своите мисли тук
25.02.2011 15:48
Когато животът ме постави на колене, избирайки позитивната нагласа, аз оцелях от "неизлечима" болест. Ходещо доказателство за силата на вярата и любовта.
цитирай
25. makont - Прекрасен постинг!
25.02.2011 18:38
Толкова много мъдрост, да номера е да се гмурнем в проблемите си, да ги преодолеем и да вървим напред, тогава ще сме доволни от себе си, ще се самоуважаваме повече, така полека, лека идва превъзпитанието и промяната на нагласите. Хубава петъчна вечер!
цитирай
26. inel379 - Позитивното мислене е вътрешна нагласа!
25.02.2011 20:31
Разбиране на живота като възможност за победа на свободната човешка воля, когато душата е заредена с любов към светлината!
Ако мислиш позитивно, идеите за промяна са повече, а вдъхновението, с което ги осъществяваш, те кара да се усещаш осмислен!
Хубав постинг!
Благодаря ти!
Спокойна вечер ти желая!:)
цитирай
27. ivankalilova - Е, не може винаги да мислиш позит...
26.02.2011 14:19
monaliza121 написа:
Е, не може винаги да мислиш позитивно:)) Човек има право и на малко отчаяние, за да види светлината после още по- цветна!:))
Привет, Ваня!

Благодаря, Тин,че се отби!
Ако се чувстваш зле, не подтискай чувството, нито му се отдавай – вместо това се справи с него чрез физическо натоварване. Успокой себе си, като се опиташ да се фокусираш върху приятни мисли. Говори за чувствата си с приятел и вярвам,че всичко ще се подреди.......както трябва!
Много, много слънчеви почивни дни!:)))
цитирай
28. ivankalilova - Когато животът ме постави на кол...
26.02.2011 14:23
compassion написа:
Когато животът ме постави на колене, избирайки позитивната нагласа, аз оцелях от "неизлечима" болест. Ходещо доказателство за силата на вярата и любовта.

Радвам се за теб!
На всеки се случва........да се страхуваш от това, което може да се случи в живота ти – да бъдеш предаден от приятел, да загубиш работата си, да се разделиш с партньора си?
Отговорът е да застанеш лице в лице със страха и да си представиш какво би сторил и как би се справил, ако нещо такова наистина се случи. Веднъж като застанеш пред страха си, той автоматично ще ти се стори по-малко страшен и ще се почувстваш по-уверен да се справиш!
Поздрави и прегръдки!:)))


цитирай
29. ivankalilova - Толкова много мъдрост, да номера е ...
26.02.2011 14:52
makont написа:
Толкова много мъдрост, да номера е да се гмурнем в проблемите си, да ги преодолеем и да вървим напред, тогава ще сме доволни от себе си, ще се самоуважаваме повече, така полека, лека идва превъзпитанието и промяната на нагласите. Хубава петъчна вечер!

Благодаря за оценката!ТОЛКОВА Е ВАЖНА СОБСТВЕНАТА НИ НАГЛАСА....
Вместо да мислиМ: “Не мога”, По добре е да си кажем: “Мога!”.
- Вместо да кажем, че съжаляваме, да кажем, че следващия път ще го направим.
- Вместо да си мислим че това е ужасно,да помислим за възможностите, които се съдържат в дадената ситуация.От всичко, което се случва в живота ни, от всички хора, с които се срещаме, извличаме важни поуки!
Приятни почивни дни!:)))

цитирай
30. ivankalilova - Разбиране на живота като възмож...
26.02.2011 14:56
inel379 написа:
Разбиране на живота като възможност за победа на свободната човешка воля, когато душата е заредена с любов към светлината!
Ако мислиш позитивно, идеите за промяна са повече, а вдъхновението, с което ги осъществяваш, те кара да се усещаш осмислен!
Хубав постинг!
Благодаря ти!
Спокойна вечер ти желая!:)

Посещенията ти ме радват!БЛАГОДАРЯ!
Умът на всеки от нас е винаги свързан с единствения безпределен ум
Ние сме свързани с този безпределен ум - Всеобщата сила, която ни е създала, чрез искрицата светлина в себе си, която наричаме нашето Висше Аз или Вътрешна сила. Умът вътре в нас е същият онзи Ум, който ръководи целия живот. Нашата работа е да научим Законите на живота и да действаме съвместно с тях. Всеобщата сила обича всичките Свои творения и въпреки това ни дава свободна воля да вземаме сами решенията си. Тя е Сила за добро и управлява всичко в живота ни, стига да й позволим. Тя не е отмъстителна и наказваща сила, а причинно-следствен закон. Тя е чиста любов, свобода, разбиране и състрадание. Чака усмихнато да се научим да се свързваме с нея. Важно е да насочим живота си към своето Висше Аз, защото посредством него получаваме всичко хубаво в живота.
Прегръдки! :)))
цитирай
31. анонимен - :)
28.05.2011 12:56
Поздравления за хубавата статия!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3105806
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930