Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2011 14:18 - НЕДЕЛЯ СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ ДЕН ЗА ПРОШКА
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 24728 Коментари: 50 Гласове:
33

Последна промяна: 06.03.2011 17:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
ПРИЯТЕЛИ,УТРЕ СА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ...ИЛИ ДЕН ЗА ПРОШКА
Молим се за прошка, жадуваме да ни бъде простено... 
ТА........ ПРОСТЕТЕ........И ПРОСТЕНО ДА ВИ Е НА ВСИЧКИ......


Сирни заговезни Прощална неделя преди Великия пост Неделя на всеопрощението

Последният ден преди Великия пост е широкоизвестен като "неделя на всеопрощението". На този ден се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви." (Мат. 6:15) През тази вечер всеки човек в църквата иска прошка от другите чрез "ритуала на прошката", за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята.

Съвестта, скрита дълбоко в нашето съзнание, е тази, която поражда угризения и силно желание за очистване, поправяне и възраждане. Угризенията са гласът на съвестта. Те са първата стъпка по пътя към изчистването, към желанието да простиш и да ти бъде простено, към самата "неделя на всеопрощението."

Защо? Защо жаждата за прошка се появява у нас толкова силно в момента, в който се събуди нашата съвест? Отговорът е: защото съвестта ни разкрива същността на злото и лъжата, а тя е раздяла, вина пред другите.

Достоевски е казал чрез стареца Зосима, че "всеки е виновен за всичко пред всички". На пръв поглед тези думи изглеждат не само много преувеличени, но направо абсурдни. "С какво съм виновен пред другите?" - питат постоянно нашият накърнен разум и нашето външно аз. Що се отнася до "морала", разумът ни е склонен да се съгласи, че наистина по някакъв начин сме виновни пред някого, но после успокоително добавя, че това е част от живота. Нека позволим на разума да се съмнява, нека оставим моралът да разсъждава, но нека да се вслушаме и в съвестта: там някъде дълбоко, дълбоко в нас един тих глас казва толкова категорично и настоятелно: "Виновен си." Каква е тази вина? Не, тя не е за конкретни обиди и скарвания, които са почти неизбежни, нито пък за обикновени разправии и малки дрязги. Не. Тази вина, толкова изненадваща и очевидна, произлиза от друго място - от моя собствен живот, изцяло пропит от егоизъм. Следователно вината е съсредоточена само върху мене, другите нямат нищо общо с нея, освен дотолкова, доколкото са станали само едно средство. Любовта им е отровена отвътре, осакатена от егоизма и сякаш дори и в любовта искаме да притежаваме любимия само за себе си.

Само и единствено съвестта е тази, която ни разкрива в голяма яснота света като битка на всеки срещу всеки. Една битка, която обхваща целия живот отначало до край. Знаейки и чувствайки това, ние започваме да усещаме вътре в себе си истинността на думите на Достоевски: " "Всеки е виновен за всичко пред всички." Тогава започваме да разбираме и думите на св. Серафим Саровски, който казва: "Спаси себе си и хиляди около теб ще се спасят."

"Спаси себе си" означава да се спасим най-напред от първоначалното робство на разделението, от този вътрешен развод с живота и хората, от това съзнателно и несъзнателно състояние на борба, в което живеем.

Да простиш и да ти бъде простено! Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта. Но да простиш не означава само да не забелязваш недостатъците или дори по-лошо - с едно махване на ръка да отпишеш другите като безнадеждни и незаслужаващи внимание. Прошката не е безразличие, презрение или цинизъм. Само човек, който е осъзнал с цялата си душа истинския ужас от липсата на любов в света, който е почувствал безкрайната мъка от самотата, на която сам се е обрекъл поради егоизма си, е способен да прощава и да бъде простен.

Всичко това е изразено в църковната молитва на неделята на всеопрощението: "Не обръщай лицето си от Твоя син, защото съм наранен." Ето я тази светла тъга, която единствена ни дава възможност да разберем корена, същността и силата на злото: охладнели сърца, повехнала любов, триумф на себеутвърждаването, чийто резултат е изолация и самота. Молим се за прошка, жадуваме да ни бъде простено... Както малкото дете, което е обидило майка си, копнее за изгубения рай на нейната любов, така и всеки от нас знае, че унищожаването на злото започва с обръщането на душата, със смекчаването на сърцето, с жаждата за помирение. Независимо колко далече ни изглежда всичко това от студения и жесток живот, в който силата на "колективното" по-скоро влошава, отколкото смекчава човешката самота, независимо и колко чуждо ни се струва това в наше време, истината е, че само в силата на съвестта, в жаждата за прошка и в обръщането на душата можем да открием началото на нашето духовно възраждане.

Александър Шмеман


Превод от английски Весела Митева


ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ   

Късно след обяд децата запалват "оратняци" - сурово дърво, напълнено здраво със слама, и със стегнат горен край. Като запалят сламата, започват да въртят оратняка и да викат: "Ората копата, дай ми дедо, момата, че ти запалим брадата" или други подобни думи. Запалват се и огньове, които се прескачат от стари и млади, за да не ги хапят бълхи и насекоми, да прогонят злото, което се върти около тях.
imageВечерта вкъщи се извършва "амкане". Пробиват едно сварено яйце в продълговатата част с игла и конец, завързват конеца на точилка и я вдигат високо. Децата се нареждат в кръг, с ръцете на гърба и с уста люлеят яйцето с възклицанието "ам, ам". Също така се амка бяла, жилава халва. Някъде, след като се счупи яйцето, домакинята го обелва и го разделя между всички членове на семейството "за здраве", а черупката се стрива и се слага в храната на кокошките, за да снасят.
Халвата също се разделя на всички членове.

На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слага баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.

Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят от млечни храни.

На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате..."

 

"Господ да прощава, простен да си!" е задължителният отговор.

С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си.

Особено място сред обичаите на празника заема обредното им гонене.

В Странджа на Сирни Заговезни се играе голямо хоро, в което участва цялото население. Хорото завършва с "паликоша". През деня младежите са приготвили голям кош, изплетен от лескови пръти, пълнят го със сухи пръчки и слама, издигат го високо на дървени колове, понякога до шест-седем метра височина. Деца и млади момци изстрелват в него запалени дървени стрели и когато кошът изгори и се разпадне на земята, прескачат огъня.






Гласувай:
33



1. bizcocho - Винаги от постингите научавам за ...
05.03.2011 14:24
Винаги от постингите научавам за датите на тези празници. Много съм благодарна на тези, които ги оформят в постинги!
цитирай
2. ivankalilova - Благодаря ти мила!За мен е истинско ...
05.03.2011 14:26
Благодаря ти мила!За мен е истинско удоволстие!
Прегръдки и усмивки от мен!
цитирай
3. stela50 - Мила Ваня , прошката е сила за живот ...
05.03.2011 16:04
Прости ми ,приятелко , и на теб да е простено .
Поздрави и прегръдки !
цитирай
4. ivankalilova - Прости ми, приятелко, и на теб да е ...
05.03.2011 16:08
stela50 написа:
Прости ми ,приятелко , и на теб да е простено .
Поздрави и прегръдки !

Прегъщам те с обич приятелко мила !
И аз за прошка моля, а на теб простено да ти е!
Хубава вечер!
цитирай
5. valben - Благодаря, Ваня!
05.03.2011 17:14
Свято нещо е това и ние трябва никога да не го забравяме! Ще помоля всеки за прошка и ще простя на всеки!
цитирай
6. ivankalilova - Свято нещо е това и ние трябва никога ...
05.03.2011 17:24
valben написа:
Свято нещо е това и ние трябва никога да не го забравяме! Ще помоля всеки за прошка и ще простя на всеки!

Да Вал,да простиш и да ти бъде простено! Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта!
Прости ми приятелю, и простено да ти е !
Сърдечни поздрави!:)))
цитирай
7. sparotok - Прошки
05.03.2011 19:24
Важни празници са това, прощавайки и молейки за прошка човек се очиства от тъмното в себе си и започва да диша по-свободно.

Както е казал Христос, да прощаваме не седем пъти, а седем пъти по седем!

Поздрави!
цитирай
8. ivankalilova - Важни празници са това, прощавайки ...
05.03.2011 19:35
sparotok написа:
Важни празници са това, прощавайки и молейки за прошка човек се очиства от тъмното в себе си и започва да диша по-свободно.

Както е казал Христос, да прощаваме не седем пъти, а седем пъти по седем!

Поздрави!

Съгласна съм с теб Sparotok!
Благодаря ! Хубав да е празничният ти утрешен ден!
Поздрави!:)))

цитирай
9. monaliza121 - Да помолиш за прошка и да дадеш пр...
05.03.2011 20:36
Да помолиш за прошка и да дадеш прошка е да отвориш душата си към доброто и светлото. Хубав празник е Сирни заговезни!:))
Поздрав, Ваня!:))
цитирай
10. pisatelkata - Нека се помолим за прошка и да дадем ...
05.03.2011 20:49
Нека се помолим за прошка и да дадем прошка!
Приятна вечер, Ваня!
цитирай
11. megg - Харесвам този празник.
05.03.2011 20:50
Много мъдрост и топлина носи той, пречистваме себе си в поисканото и дадено опрощение... и поемаме отново по пътя .
Поздрави, Ваня! :)))
цитирай
12. ivankalilova - Да помолиш за прошка и да дадеш пр...
05.03.2011 20:50
monaliza121 написа:
Да помолиш за прошка и да дадеш прошка е да отвориш душата си към доброто и светлото. Хубав празник е Сирни заговезни!:))
Поздрав, Ваня!:))

Да Тин , прошката...........Казват,че любовта започва с прошката и приемането на самия себе си! И никой не може да направи това вместо нас!...
Прости и простено да ти е !Поздрави!:)))
цитирай
13. razkazvachka - Поздрави, Ваня, за всичко се сещаш!
05.03.2011 20:55
Нека е прошка - прощавай и простено да ти е!
цитирай
14. ivankalilova - Нека се помолим за прошка и да дадем ...
05.03.2011 21:00
pisatelkata написа:
Нека се помолим за прошка и да дадем прошка!
Приятна вечер, Ваня!

Да Ели,само човек, който е осъзнал с цялата си душа истинския ужас от липсата на любов в света, който е почувствал безкрайната мъка от самотата, на която сам се е обрекъл поради егоизма си, е способен да прощава и да бъде простен.
Прости и простено да ти е !
Поздрави!:)))
цитирай
15. ivankalilova - Много мъдрост и топлина носи той, ...
05.03.2011 21:05
megg написа:
Много мъдрост и топлина носи той, пречистваме себе си в поисканото и дадено опрощение... и поемаме отново по пътя .
Поздрави, Ваня! :)))

Харесвам този празник , и винаги се вълнувам.......
Молим се за прошка и жадуваме да ни бъде простено!
Хубав, празничен , да е утрешният ти ден , мила!
ПОЗДРАВИ:)))
цитирай
16. ivankalilova - Нека е прошка - прощавай и простено ...
05.03.2011 21:08
razkazvachka написа:
Нека е прошка - прощавай и простено да ти е!

Сладкодумничке , обичам българските празници и с гордост спазвам традициите ни !
ПРОЩАВАЙ, МИЛА И ПРОСТЕНО ДА ТИ Е!
ПОЗДРАВИ!:)))
цитирай
17. анонимен - Много мъдрост и топлина носи той, ...
05.03.2011 21:22
ivankalilova написа:
megg написа:
Много мъдрост и топлина носи той, пречистваме себе си в поисканото и дадено опрощение... и поемаме отново по пътя .
Поздрави, Ваня! :)))

Харесвам този празник , и винаги се вълнувам.......
Молим се за прошка и жадуваме да ни бъде простено!
Хубав, празничен , да е утрешният ти ден , мила!
ПОЗДРАВИ:)))

Учудвам се че може да се носи негодувание в душата , че може да се храни омраза или негативизъм към някого от негова постъпка.Да, наистина може да се попита, че щом е така кротко приета грешката, сигурно липсва любов.Бих отвърнала, че ако няма любов, ще е груб отговора и ще е направена още една грешка, вместо да бъде простено.Затова единствено мога да сведа поглед и да моля да ми е простено всичко което съм сгрешила.Както и да простя на всички ,които имат нужда от моята прошка .Въпреки че към никого не храня лошо.Само се опитвам да се уча какво не бива да правя и как е по-добре да постъпя.Простено да е на всички от мен.
цитирай
18. ivankalilova - Много мъдрост и топлина носи той, ...
05.03.2011 21:42
анонимен написа:
ivankalilova написа:
megg написа:
Много мъдрост и топлина носи той, пречистваме себе си в поисканото и дадено опрощение... и поемаме отново по пътя .
Поздрави, Ваня! :)))

Харесвам този празник , и винаги се вълнувам.......
Молим се за прошка и жадуваме да ни бъде простено!
Хубав, празничен , да е утрешният ти ден , мила!
ПОЗДРАВИ:)))

Учудвам се че може да се носи негодувание в душата , че може да се храни омраза или негативизъм към някого от негова постъпка.Да, наистина може да се попита, че щом е така кротко приета грешката, сигурно липсва любов.Бих отвърнала, че ако няма любов, ще е груб отговора и ще е направена още една грешка, вместо да бъде простено.Затова единствено мога да сведа поглед и да моля да ми е простено всичко което съм сгрешила.Както и да простя на всички ,които имат нужда от моята прошка .Въпреки че към никого не храня лошо.Само се опитвам да се уча какво не бива да правя и как е по-добре да постъпя.Простено да е на всички от мен.


Мога да ви кажа от собствен опит, че дори започването на процеса на прошка и изразяване на благодарност за всички във вашия живот и във вашето минало е невероятен подарък за самите вас. И това е изпълнението на една от стъпките от закона за благодарността.
Поздрави
цитирай
19. inel379 - Простено да ти е!
06.03.2011 00:32
Моля за прошка и аз всички, които волно или неволно съм наранила!
цитирай
20. erato7 - Прости ми, Ванюшка! Прегръщам те с ...
06.03.2011 08:05
Прости ми, Ванюшка! Прегръщам те с обич!
цитирай
21. ivankalilova - Моля за прошка и аз всички, които ...
06.03.2011 10:02
inel379 написа:
Моля за прошка и аз всички, които волно или неволно съм наранила!

Сърдечна прегръдка и от мен, с молба за прошка и простено да ти е !
Слънчев и усмихнат празничен ден!:)))
цитирай
22. ivankalilova - Прости ми, Ванюшка! Прегръщам те с ...
06.03.2011 10:04
erato7 написа:
Прости ми, Ванюшка! Прегръщам те с обич!

И аз те прегръщам с обич приятелко мила,за прошка моля и простено да ти е !
Много хубав да е празничния ти ден!:))))))))))))))))))))
цитирай
23. naidobriq - Винаги ми е приятно при теб,защото
06.03.2011 10:09
научавам нови неща.
Бог да бди над теб.От сърце ти го желащ..
Усмивки от мен.
Лек ден..
цитирай
24. ivankalilova - научавам нови неща. Бог да бди над ...
06.03.2011 10:54
naidobriq написа:
научавам нови неща.
Бог да бди над теб.От сърце ти го желащ..
Усмивки от мен.
Лек ден..

Благодаря ти миличка!С посещенията си , стопляш душата ми !
Прегръщам си те с много обич и ти желая хубав ден!:)))
цитирай
25. pevetsa - Лука 17:3-4 3 Внимавайте на себе ...
06.03.2011 11:08
Лука 17:3-4
3 Внимавайте на себе си. Ако прегреши брат ти, смъмри го; и ако се покае прости му.
4 И седем пъти на ден ако ти сгреши, и седем пъти се обърне към тебе и каже: Покайвам се, прощавай му.
цитирай
26. scarlety - Хубав постинг за хубав празник,Ваня!
06.03.2011 12:08
Да се научим да прощаваме на себе си и на другите!
Прощавай и простено да е!
цитирай
27. sande - Всичко най- хубаво и добро ти желая, мила Иванке, здреве и успех във всичко, с което се захванеш!
06.03.2011 12:29
С Божията благодат да вървим напред!
цитирай
28. neprosvet - Чаках с нетърпение обещания" постинга за прошката"
06.03.2011 13:01
Научих за старите традиции на българите! Израсла съм в атеистично семейство и не съм религиозна, но дълбоко в себе си съм вярваща. От известно време незнам как се получи, но съм щастлива ,че мога да проавам и на близките и на себе си и на околните около мен.А аз действително винаги съм търсила да прочета нещо за прошката, но все не го доразбирах, не се получаваше. Сега разбрах, че да прощаваш е начин да си в мир със себе си и с околните. За мен прошката е усещане, което ме изпълва с радост и гордост.
Простете ми, ако моя начин на прошка, се различава от вашия или по същество е едно и също, не знам! Бих се замислила и върху друго мнение.
Искам да прощавам така се чувствам щастлива!
Прощавай ivankalilova!
цитирай
29. katan - Прости ми, мила Ваня!
06.03.2011 13:53
За всичко, което съм сторила волно или неволно!
Простено да ти е!
цитирай
30. ivankalilova - Лука 17:3-4 3 Внимавайте на себе ...
06.03.2011 15:32
pevetsa написа:
Лука 17:3-4
3 Внимавайте на себе си. Ако прегреши брат ти, смъмри го; и ако се покае прости му.
4 И седем пъти на ден ако ти сгреши, и седем пъти се обърне към тебе и каже: Покайвам се, прощавай му.

Луиз Хей

Не е нужно да знаем как да прощаваме. Достатъчно е да искаме да го сторим.
Вселената ще се погрижи за начина.
Като отказваш да простиш, ти се вкопчваш в миналото, а в такъв случай е невъзможно да бъдеш в настоящето.
А само от тук и сега, от настоящето, може да се създава бъдеще.
Прошката е подарък за нас самите.
Тя ни освобождава от миналото, от някогашните преживявания и взаимоотношения.
Като простим на себе си и на другите, ние наистина се освобождаваме.
Прошката носи невероятно усещане за свобода. Често трябва да си простим за това, че сме се примирявали с болезнени преживявания и че не сме се обичали достатъчно, за да се махнем от тези преживявания.
Сърдечни поздрави!:)))
цитирай
31. ivankalilova - Да се научим да прощаваме на себе си и ...
06.03.2011 15:37
scarlety написа:
Да се научим да прощаваме на себе си и на другите!
Прощавай и простено да е!

Благодаря, Ади!
И ти прощавай мила, и простено да ти е !
Поздрави и прегръдки от сърце!:)))
цитирай
32. ivankalilova - С Божията благодат да вървим нап...
06.03.2011 15:39
sande написа:
С Божията благодат да вървим напред!

Благодаря от сърце!
Бъди благословен, ти и твоето семейство!:)
цитирай
33. ivankalilova - Научих за старите традиции на бъ...
06.03.2011 15:45
neprosvet написа:
Научих за старите традиции на българите! Израсла съм в атеистично семейство и не съм религиозна, но дълбоко в себе си съм вярваща. От известно време незнам как се получи, но съм щастлива ,че мога да проавам и на близките и на себе си и на околните около мен.А аз действително винаги съм търсила да прочета нещо за прошката, но все не го доразбирах, не се получаваше. Сега разбрах, че да прощаваш е начин да си в мир със себе си и с околните. За мен прошката е усещане, което ме изпълва с радост и гордост.
Простете ми, ако моя начин на прошка, се различава от вашия или по същество е едно и също, не знам! Бих се замислила и върху друго мнение.
Искам да прощавам така се чувствам щастлива!
Прощавай ivankalilova!

Любовта започва с прошката и приемането на самия себе си! И никой не може да направи това вместо вас!...Истинската прошката е освобождаването от негативните чувства, при което се усещаш по-леко, свободен, силен.
Прошката е един благороден акт, тя е надмогване на егото, освобождаване, изчистване на мъчителните чувства на гняв, раздразнение, негодувание, омраза, отмъстителност. Тя е разделянето със самоличността ни на жертва, освобождаване от миналото, приемането на действителността, на другите, на себе си и поемане за отговорност за нашите чувства, за отношението ни към всичко около нас. Прошката е нужна по-скоро на прощаващия, отколкото на човека, на който трябва да простим. В някои случаи той може изобщо да не се интересува от нашите чувства и дори да не се интересува дали сме му простили, но този, който страда, си Ти.
ПРОЩАВАЙ И ПРОСТЕНО ДА ТИ Е !
ПОЗДРАВИ И ПРЕГРЪДКИ!
цитирай
34. ivankalilova - За всичко, което съм сторила волно ...
06.03.2011 15:48
katan написа:
За всичко, което съм сторила волно или неволно!
Простено да ти е!

Мила Катя, прости и пстено да ти е !
Сърдечни поздрави и усмивки!:)))
цитирай
35. veninski - Простено да ти е, Ваня! Прости ми!
06.03.2011 16:12
Простено да ти е, Ваня! Прости ми!
цитирай
36. ckarlet - Страхотен постинг по повод този ...
06.03.2011 17:04
Страхотен постинг по повод този български празник, мила!
Прости и на мен!
цитирай
37. ivankalilova - Простено да ти е, Ваня! Прости ми...
06.03.2011 17:19
veninski написа:
Простено да ти е, Ваня! Прости ми!

Да приятелю, прощавай и простено да ти е !
Хубава празнична вечер!:)))
цитирай
38. ivankalilova - Страхотен постинг по повод този ...
06.03.2011 17:21
ckarlet написа:
Страхотен постинг по повод този български празник, мила!
Прости и на мен!

Благодаря мила , от сърце !
Прости и на теб простено нека бъде !
Поздрави и прегръдки !:)))
цитирай
39. анонимен - Дарина - Прошка е...
06.03.2011 21:31
Ден за прошка e... Да дадем и да получим.

Ден, в който можем да поискаме прошка от най-близките ни хора за неща, които сме направили съзнателно или несъзнателно. Защото ние може и да сме забравили, но те със сигурност помнят.

Ден, в който трябва да дадем прошка. Да отворим сърцата си за някого отново.

Мисля, че най-трудно е да сведем глави за прошка пред самите нас. Затова, че не винаги спазваме обещанията си - към другите и към себе си. Затова, че не винаги сме толкова търпеливи и волеви, колкото ни се иска. Затова, че не винаги преследваме мечтите си със страстта, с която знаем, че трябва. За да се сбъднат. Затова, че не винаги сме достатъчно усмихнати и добри. Затова, че…Всеки си има свой списък. Може нито едно от по-горните да не се отнася до теб. Може на мен просто да ми харесва да мисля, че всички си приличаме поне по някои “точки”.

Днес си простих, че не винаги изпълнявам всички задачи, които си поставям, не винаги давам 100% от себе си, често се самосъжалявам, понякога повече мечтая, отколкото действам; понякога се оставям на битовизмите и ежедневието да ме погълне и се изгубвам сред куп задачи, които ме откъсват от нещата, които са наистина важни за мен, спрях да се интересувам и да чета толкова, колкото преди, все още понякога се улавям как наистина ама наистина си губя времето и нервите за глупости, че…..Списъкът, всъщност, е до-о-оста дълъг. И завършва “отворен”- последното многоточие побира всичко онова, за което ще се сетя утре, вдругиден, след месец…
Ден за прошка е... Ден, след който може би ще се почувстваме по-чисти и по-добри. Ще си вземем поука и ще се заредим с желание от тук нататък да правим всичко с една идея по-добре. Ще продължим напред. Без сянката на грешките от миналото. Само с уроците.

Аз простих. На тези, които никога няма да поискат прошка. Дано и аз да бъда простена!
Чудесна си!!! Прегръдки от Дарина
цитирай
40. lotos16 - Простено да ти е, приятелко!
06.03.2011 22:32
Изричам тези думи по традиция, на теб няма за какво да ти прощавам, ти си толкова светъл човек, че едва ли има изобщо за какво да ти се прощава.
Прости ми...
цитирай
41. magnoliya - Прости и простено да ти е!
06.03.2011 22:35
Прости и простено да ти е, мила! Леки пости!
цитирай
42. mileidi46 - Ti ve4e mi prosti, sega minaam da te ...
06.03.2011 23:32
Ti ve4e mi prosti,sega minaam da te pregurna i da ti kaja leka no6t s dumite-prosteno da ti e!
Budi Blagoslovena,mila!
цитирай
43. panazea - Дай ми прошка , Ванче ,
07.03.2011 11:26
Простено да ти е !
цитирай
44. moegs - Мила Ваня,
07.03.2011 13:06
Прости и простено да ти е, със закъснение.
Сърдечни поздрави и усмивки!:)))
цитирай
45. ivankalilova - Ден за прошка e. . . Да дадем и да по...
09.03.2011 20:08
анонимен написа:
Ден за прошка e... Да дадем и да получим.

Ден, в който можем да поискаме прошка от най-близките ни хора за неща, които сме направили съзнателно или несъзнателно. Защото ние може и да сме забравили, но те със сигурност помнят.

Ден, в който трябва да дадем прошка. Да отворим сърцата си за някого отново.

Мисля, че най-трудно е да сведем глави за прошка пред самите нас. Затова, че не винаги спазваме обещанията си - към другите и към себе си. Затова, че не винаги сме толкова търпеливи и волеви, колкото ни се иска. Затова, че не винаги преследваме мечтите си със страстта, с която знаем, че трябва. За да се сбъднат. Затова, че не винаги сме достатъчно усмихнати и добри. Затова, че…Всеки си има свой списък. Може нито едно от по-горните да не се отнася до теб. Може на мен просто да ми харесва да мисля, че всички си приличаме поне по някои “точки”.

Днес си простих, че не винаги изпълнявам всички задачи, които си поставям, не винаги давам 100% от себе си, често се самосъжалявам, понякога повече мечтая, отколкото действам; понякога се оставям на битовизмите и ежедневието да ме погълне и се изгубвам сред куп задачи, които ме откъсват от нещата, които са наистина важни за мен, спрях да се интересувам и да чета толкова, колкото преди, все още понякога се улавям как наистина ама наистина си губя времето и нервите за глупости, че…..Списъкът, всъщност, е до-о-оста дълъг. И завършва “отворен”- последното многоточие побира всичко онова, за което ще се сетя утре, вдругиден, след месец…
Ден за прошка е... Ден, след който може би ще се почувстваме по-чисти и по-добри. Ще си вземем поука и ще се заредим с желание от тук нататък да правим всичко с една идея по-добре. Ще продължим напред. Без сянката на грешките от миналото. Само с уроците.

Аз простих. На тези, които никога няма да поискат прошка. Дано и аз да бъда простена!
Чудесна си!!! Прегръдки от Дарина

Мила , благодаря,за чудесния коментар!
За мен е истинско удоволствие да общувам с теб!
Прошката е чудо, което се получава от само себе си. Прощавайки, ние отхвърляме омразата към другия. В ума и душата ни настава покой. Прошката е нещо лично, невидимо, едно искрено нашепване, звучащо дълбоко в душата.
Нищо не обърква повече живота; нищо не провокира толкова болестта, колкото омразата, угризенията и взаимните обвинения. Тези три реакции към живота се градят на гнева, вината и враждебността. Задържани в ума и сърцето, те блокират живота. Блокират личностния ни потенциал. Пресушават живота и го лишават от радост и мир.
Всеки е способен да прости и на другите, и на себе си. И всеки може да го направи незабавно.
Прошката ни освобождавана от непрестанното самонаказване, което ни налага решението да мразим. Прошката ни позволява да неутрализираме отровните емоции, които ни парализират. Решението да простим ни прави свободни. Прошката е единственото, което може да ни избави от вината и неприязънта.
Ние прощаваме, не за да остане другия ненаказан. Ние прощаваме, за да освободим себе си от яда и омразата. Изцелението настъпва като по чудо.
Последиците от това, че не можем да простим на себе си или на другите са очевидни и като правило - изключително тежки. Омразата е гибел за съвършеното здраве. Изберете не-прошката; изберете омразата и животът ви завинаги ще е изпълнен с ненавист, дълбоко разочарование и маниакално самосъжаление.
Отказът от прошка се дължи на страха. Тъй като се страхуваме какво могат или не могат да ни направят другите, ние избираме гнева, нападението, отбраната като начин да се чувстваме сигурни. Омразата - най-гибелното, най-нездравословното чувство, може да бъде победена единствено от прошката.
Законът за прошката се спазва много трудно. Той ни кара да преразгледаме мотивите си. Изисква да се вгледаме надълбоко в нещата. Процесът на прощаването изисква да се откажем от убедеността си, че винаги ние сме правите. А това наистина е трудно.
цитирай
46. ivankalilova - Изричам тези думи по традиция, на ...
09.03.2011 20:11
lotos16 написа:
Изричам тези думи по традиция, на теб няма за какво да ти прощавам, ти си толкова светъл човек, че едва ли има изобщо за какво да ти се прощава.
Прости ми...
Да мила, традицията повелява....
Прегръдка и от мен, с молба за прошка и простено да ти е !:)))
цитирай
47. ivankalilova - Прости и простено да ти е, мила! Леки ...
09.03.2011 20:12
magnoliya написа:
Прости и простено да ти е, мила! Леки пости!

И аз от теб, мила прошка искам и простено да ти е !
Хубава вечер!:)))
цитирай
48. ivankalilova - Ti ve4e mi prosti, sega minaam da te ...
09.03.2011 20:13
mileidi46 написа:
Ti ve4e mi prosti,sega minaam da te pregurna i da ti kaja leka no6t s dumite-prosteno da ti e!
Budi Blagoslovena,mila!

Миличка прегръщам си те с обич , прости и простено да ти е !
цитирай
49. ivankalilova - Простено да ти е ! ПРЕКРАСНА ПА...
09.03.2011 20:15
panazea написа:
Простено да ти е !

ПРЕКРАСНА ПАНАЦЕЯ!
Прости и простено да ти е !:)))
цитирай
50. ivankalilova - Прости и простено да ти е, със зак...
09.03.2011 20:17
moegs написа:
Прости и простено да ти е, със закъснение.
Сърдечни поздрави и усмивки!:)))

ПРОСТИ И ПРОСТЕНО ДА ТИ Е !
Прегръдки с пожелания за прекрасна вечер!:))))))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3098152
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031