Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2011 17:22 - 12 МАРТ ТОДОРОВ ДЕН ИЛИ КОНСКИ ВЕЛИКДЕН
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11122 Коментари: 26 Гласове:
46

Последна промяна: 11.11.2011 08:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПРИЯТЕЛИ УТРЕ Е Тодоров ден, Конски Великден ........
ЧЕСТИТ
ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ
ИМЕННИЦИimage Тодоровден - празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.
Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото.

image
На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

Много от пролетните ни празници са запазили елементи от по-стари езически вярвания. Християнската религия се е приспособила към тези стародавни практики, като е наложила върху тях патронажа на някой християнски светец. Характерен пример за това е Тодоровден, който се празнува за здраве на конете и същевременно като ден на св. Тодор.

В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Тодор, което означава „Божи дар", въпреки че в народното съзнание липсва ясно разграничение.

Двама от тях се воини-великомъченици - св. Тодор Тирон и св. Тодор Стратилат, чиито жития показват много общи моменти. Те са били римски войници, канонизирани заради мъченическата си смърт в името на Христовата вяра. Култът към тези двама воини-светии е особено разпространен в българските земи и е намерил отражение в някои паметници на нашата художествена култура.

Така най-старата запазена до днес българска икона е прочутото изображение на св. Тодор Стратилат от Преслав върху глазирани керамични плочки (9-10 в.).

А в уникалната живопис на Боянския майстор от 1259 г. в Боянската църква са запазени образите на трима светии с името Тодор: св. Тодор Тирон и св. Тодор Стратилат в редицата на светците-воини, както и това на св. Тодор Студит, в житието на когото се споменава, че за известно време е бил на заточение в Аполония (Созопол).

Последният заедно с преподобните св. Тодор Сикеот, св. Тодор Освещени и св. Тодор Трихина са канонизирани заради техните монашески подвизи.

Интересно е, че народният празник Тодоровден, който няма точно фиксирана дата, а зависи от началото на великденския пост, не съвпада с църковния празник на нито един от шестимата светии.

Също така обичаят на Тодоровден да се раздава варена царевица се свързва от православната църква с почитането на паметта на св. Тодор Тирон. Неговото житие разказва, че около 50 години след смъртта на Тодор византийският император Юлиан Отстъпник, който мразел християните, решил да им се подиграе. Знаейки, че през първата седмица на Четиридесетница те пазят строг пост, той заповядал да се поръсят с кръв от идолски жертви всички неща за ядене, продавани на цариградския пазар. Тогава св. Тодор се явил на архиепископа и го предупредил за това деяния, като поръчал на тези, които нямат храна у дома си, да си правят коливо, т.е. да варят пшеница с мед. В продължение на цяла седмица християните се хранели с коливо.

За благодарност към св. Тодор Тирон църквата запазила досега обичая - в първата събота от Великия пост чрез коливо да го почита.

ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ

Тодорова събота, Конски великден, Тудорица ­ съботата от ТОДОРОВСКАТА НЕДЕЛЯ (съботата след СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ). Празнува се главно за здраве на конете. В тази връзка са и основните обредни действия в обичайно-празничния комплекс. Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова и украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като едновременно подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица. Най-интересният момент от Т. е КУШИЯТА. На празника се изпълняват и обреди, свързани с младите невести, които са в първата година от сватбата си. В Зап. Б-я младата булка, облечена в невестинската си премяна, отива в петък вечер на църква. Придружава я свекървата, която носи тепсия с варена царевица и отгоре специален колак. Невестите остават навън, а свекървите влизат вътре, където свещеникът “отчита донесеното”. Навръщане те и др. жени ритат невестите. Върнатата царевица разпръскват по градините, за да расте посятото. В някои райони се изпълнявя и друга интересна обредна практика за здраве и плодовитост. Сутринта на празника младата булка приготвя малки хлебчета. Празнично облечена, тя обикаля домовете на близки и роднини, раздава от тях, а домакините є пожелават деца. Накрая отива при родителите си, където идват и зетят и свекървата и се слага обща трапеза. Рано на Т. майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава, да не се разболяват. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива. В Родопската област е известен обичаят бекане. След църковната служба домакинята дава на всеки от семейството да хапне по няколко зърна от натопен в топла вода предишния ден грах. От него хвърля към тавана по една шепа за всички и за добитъка. Момите нижат броеници от накиснат във вода грах или нахут, украсяват ги с копринени конци и ги дават на избранниците си, а те им връщат подаръци. Гостува се на именниците. 
КУШИЯ. Тудорица, домле ­ надбягване с коне на ТОДОРОВДЕН. Обичай, в който участва цялото село. Мъжете почистват конете, накичват ги, обличат се с нови ризи и ги извеждат за надбягването. Победителят се награждава ­ конят получава най-често юзда, а неговият стопанин ­ риза или пешкир. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде се посреща радушно, а конят му се напоява с вода. 
 



На Тодоров ден празнуват: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора,
Дарин, Дарина, Дора,  , Тодоран, Тодорана, Тодорин, Тодорина
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!!
 

 



Гласувай:
46



1. naidobriq - Интересно четиво..
11.03.2011 18:26
Честито на именниците.Живи и здрави да са и да почерпят..
Честито..
цитирай
2. stela50 - Хубав празник ...Да са живи и здрави именниците .
11.03.2011 18:31
Поздрав и за теб ,мила приятелко !
цитирай
3. alhimik1 - :)
11.03.2011 18:57
Да бъде, радетелко на българските традиции!

Док
цитирай
4. ckarlet - Много хубава информация за Тодоров ...
11.03.2011 19:09
Много хубава информация за Тодоров ден, Ваня!
На този ден надбягванията с коне е вълнуващо. Те са са едни от любимите ми животни и мога да ги гледам с часове!
Поздрави и да са живи и здрави всичко, които го празнуват!
цитирай
5. ivankalilova - Честито на именниците. Живи и зд...
11.03.2011 19:48
naidobriq написа:
Честито на именниците.Живи и здрави да са и да почерпят..
Честито..

Благодаря ти мила, усмихна ме..............
Да са живи и здрави и менниците утре и да внимават в надбягванията с конете.......
Хубава вечер, изпълнена с много настроение и усмивки!
ПОЗДРАВИ И ПРЕГРЪДКИ !:)))
цитирай
6. ivankalilova - Поздрав и за теб, мила приятелко ...
11.03.2011 20:00
stela50 написа:
Поздрав и за теб ,мила приятелко !

Наистина хубав празник, приятелко мила!
Осезаемо се усеща полъха на прлетта!
Много здраве и късмет на именниците!
Сърдечен поздрав и за теб мила!:))))))))))))
цитирай
7. ivankalilova - Да бъде, радетелко на българските ...
11.03.2011 20:04
alhimik1 написа:
Да бъде, радетелко на българските традиции!

Док

От сърце благодаря!Да бъде!
ХУБАВА ВЕЧЕР!:)))
цитирай
8. ivankalilova - Много хубава информация за Тодоров ...
11.03.2011 20:11
ckarlet написа:
Много хубава информация за Тодоров ден, Ваня!
На този ден надбягванията с коне е вълнуващо. Те са са едни от любимите ми животни и мога да ги гледам с часове!
Поздрави и да са живи и здрави всичко, които го празнуват!

БЛАГОДАРЯ ТИ МИЛА !Почитам и уважавам нашите празници!Радвам се, че ти е било интересно! А конете са невероятни .......
Да са живи и здрави всички именници и всички , които почитат този празник!
Усмивки и прегръдки, с пожелания за слънчеви почивни дни!:)))))))))
цитирай
9. monaliza121 - Хубаво, че напомни, Ваня! Весел ...
11.03.2011 20:27
Хубаво, че напомни, Ваня!
Весел празник!:))
цитирай
10. ivankalilova - Хубаво, че напомни, Ваня! Весел ...
11.03.2011 20:36
monaliza121 написа:
Хубаво, че напомни, Ваня!
Весел празник!:))

Миличка,утре съм на работа и .....не бих си позволила да пропусна такъв празник, та затова ви подсещам......
Много слънчеви и усмихнати почивни празнични дни!:)))
цитирай
11. neprosvet - Да е честит празника на всички именици!
11.03.2011 20:42
Благодаря ти, мила приятелко, че даваш такава полезна информация за този празник!
Така си нямам понятие от тези празници, че много често изпитвам голямо неудобствоТук в блог.бг намирам много информация, от която имам нужда и твоя стойностен блог е един от тях. Благодаря ти!
Хубави почивни дни! Сърдечни поздрави от мен!
цитирай
12. ivankalilova - Благодаря ти, мила приятелко, че ...
11.03.2011 20:49
neprosvet написа:
Благодаря ти, мила приятелко, че даваш такава полезна информация за този празник!
Така си нямам понятие от тези празници, че много често изпитвам голямо неудобствоТук в блог.бг намирам много информация, от която имам нужда и твоя стойностен блог е един от тях. Благодаря ти!
Хубави почивни дни! Сърдечни поздрави от мен!

Благодаря ти миличка,за интереса! НЯМА ОТ КАКВО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАШ.....
Аз също тук в блоговете намирам много интересни неща....И това ми доставя истинско удоволствие!Радвам се от сърце,че си сред моитте приятели !
Желая ти прекрасни почивни дни и те прегръщам с много обич мила, приятелко!:)))
цитирай
13. erato7 - Честит празник на всички именници! ...
11.03.2011 23:43
Честит празник на всички именници! Да са живи и здрави!
Имам много роднини и приятели, които ще празнуват утре!
цитирай
14. sladyr4eto87 - ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ И ...
12.03.2011 00:32
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ И ОТ МЕН ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И МНОГО ЩАСЛИВИ.
цитирай
15. moniboneva - Честит Тодоров ден!Конския Великден.
12.03.2011 01:04
Не знам дали скоро от ЕС няма да ни забранят и този празник да кажат,че мъчим кончетата. Да се порадваме още малко на тази стара традиция, преди да са ни отнели и нея.
цитирай
16. megg - Хубави са ни празниците!
12.03.2011 08:38
Благодаря, че ни напомни за този ден!
Слънчев да е за теб, Ваня, да са живи и здрави всички, които празнуват днес! :)))
цитирай
17. pevetsa - Да са живи и здрави всички именници, ...
12.03.2011 13:55
Да са живи и здрави всички именници, и да препускат с гордо вдигната глава, по прашният път на живота!
цитирай
18. iliada - Честит празник на всички именници!
12.03.2011 17:55
Живот и здраве и много щастие желая!
цитирай
19. mileidi46 - !!
13.03.2011 11:57
Pregrudka za teb..I spokoen den ti pojelavam!!
;)))
цитирай
20. ivankalilova - Честит празник на всички именници! ...
13.03.2011 20:09
erato7 написа:
Честит празник на всички именници! Да са живи и здрави!
Имам много роднини и приятели, които ще празнуват утре!

Да са живи и здрави именниците!
При тези прекрасни слънчеви дни ,сигурна съм ,празничното настроение е било прекрасно миличка!
Поздрави и прегръдки, с пожелания за ползотворна седмица!:)))
цитирай
21. ivankalilova - ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ И ...
13.03.2011 20:10
sladyr4eto87 написа:
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ И ОТ МЕН ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И МНОГО ЩАСЛИВИ.

Благодаря от сърце!
Много слънце и усмивки през новата седмица!:)))
цитирай
22. ivankalilova - Не знам дали скоро от ЕС няма да ни ...
13.03.2011 20:12
moniboneva написа:
Не знам дали скоро от ЕС няма да ни забранят и този празник да кажат,че мъчим кончетата. Да се порадваме още малко на тази стара традиция, преди да са ни отнели и нея.

Знае ли някой..........четох,че забраняват билките........така,че могат да се сетят и за кончетата!
Хубава вечер!:)))
цитирай
23. ivankalilova - Благодаря, че ни напомни за този ...
13.03.2011 20:15
megg написа:
Благодаря, че ни напомни за този ден!
Слънчев да е за теб, Ваня, да са живи и здрави всички, които празнуват днес! :)))

Радвам се,че съм била полезна!Благодаря,че ми гостува!
Пролетно и слънчево да е в душата ти!:)))
цитирай
24. ivankalilova - Да са живи и здрави всички именници, ...
13.03.2011 20:17
pevetsa написа:
Да са живи и здрави всички именници, и да препускат с гордо вдигната глава, по прашният път на живота!

Благодаря ти приятелю!Да бъде!
Сърдечни поздрави!:)))
цитирай
25. ivankalilova - Живот и здраве и много щастие жел...
13.03.2011 20:19
iliada написа:
Живот и здраве и много щастие желая!

Да са живи и здрави Иля !
Много успешна и късметлийска нова седмица!:)))
цитирай
26. ivankalilova - Pregrudka za teb. . I spokoen den ti ...
13.03.2011 20:21
mileidi46 написа:
Pregrudka za teb..I spokoen den ti pojelavam!!
;)))

Много прегръдки и от мен миличка !
ПРОЛЕТНО И ЦВЕТНО НАСТРОЕНИЕ ,ОТ СЪРЦЕ!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3098035
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031