Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 08:14 - БЛАГОВЕЩЕНИЕ......БЛАГОВЕЦ..............бягайте змии, гущери, бълхи и жаби, че идва дядо Благовец с големия топуз
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15934 Коментари: 35 Гласове:
73

Последна промяна: 11.11.2011 08:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПРИЯТЕЛИ........

          НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ....
      ДНЕС.....
             Е БЛАГОВЕЦ..........

Благовещение (Благовец) – 25 Март

imageБлаговещение е един от големите пролетни празници. Част от Великдeнския празничен цикъл, Благовещение винаги се празнува на 25 март.
На този ден според Евангелието, Aрхангел Гавраил се явява на Дева Мария и й съобщава, че ще зачене и роди божия син. Затова празника се почита от много майки, тъй като Богородица е тяхна закрилница.
Благовещение е наричан още Благовец. Свързан е с пролетното равноденствие, когато Земята започва да се затопля.

Старите хора вярват, че на Благовец излизат змиите и гущерите, идват прелетните птици и самодивите, мечките се събуждат от сън, а кукувицата кука за първи път.
Рано сутринта се ходи за вода, защото човек може да срещне самодива и да урочаса, да се разболее. На Благовец сутринта се премитат къщата и дворът и сметта се изгаря. Това се прави, за да се предпазят от змии и гризачи. В някои райони на страната слагат огън върху керемида и с нея се обикалят къщата, кошарите, пчелина и другите важни селскостопански постройки на българския стопанин.

Широко е разпространено и ритуалното плашене, което жените извършват. Тези действия са съпроводени от заклинания. Често стопанките на дома изричат следните думи „бягайте змии, гущери, бълхи и жаби, че идва дядо Благовец с големия топуз “. За целта се използват различни метални предмети. Най-често това са тенджери и тигани. Жените белосват къщите и запушват дупките.



Други поверия:
Жените не трябва да докосват игли, куки или конци за да не ги хапят змиите през лятото.
  Не се излиза без пари от дома. Вярва се, че ако чуеш да кука кукувица на този ден, трябва да пипнеш пара или хляб, ще си сит и богат през цялата година. Щом се чуе нейният глас, вече е сигурно, че пролетта е настъпила. Затова и по-старото название на празника в някои райони е “Кукувден”.

На Благовещение се пробиват за първи път ушите на малките момиченца. От една страна, защото на този ден се смята, че раните зарастват по-бързо и по-малко боли, от друга, самото слагане на обеци има ритуален характер. Златните украшения се слагат с цел да бъде предпазено детето от зли сили.
Затова мамите да се подготвят, и да пробият ушите на малките мъничета, за да зараснат по-лесно ушичките.


Вярва се, че ако на този ден се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.
На Благовещение се става рано, за да ти е богата годината.
За първи път на Благовец трябва да се хапне нещо зелено – коприва, лапад, киселец, за да потече в тялото свежа кръв.

Празникът има и други имена освен Благоец и Благощение – Благостене, Благовден, Половин Великден, Куковден.

На Благовец (Благовещение) празнуват:
Благой, Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, Благо, Благомил, Благана, Благин, Блаже и др.

Традиционна храна за Благовец:
Шарена пита
Салата от солена скумрия с картофи
Сухи чушки пълнени с орехи
Скумрия по селски
Рибник
Ябълков щрудел с грис

Честит празник на всички празнуващи


И ОЩЕ ........

ЗА СИМВОЛИТЕ НА ТОЗИ ПРАЗНИК
 

Основен символ на Благовец са птиците - щъркелът, лястовицата и кукувицата. За тях има поверие, че всяка е произлязла от човек, преобразен с божествена намеса. Затова хората ги възприемат като знамение.
Според народното поверие, точно на Благовец щъркелите и лястовиците се завръщат по нашите земи. Пристигането им означава, че зимата вече си е отишла.
Според поверието щом хората зърнат първите долетели щъркели и лястовици, трябва да свалят мартениците, които са ги пазили от “злите сили” на прехода между сезоните. Децата, като видят щъркел, подскачат на един крак – имитирайки дългокраката птица – и припяват заклинания за здраве.


Щъркелът е толкова обичан от Бога, че според една поговорка понякога сам Бог свива гнездото му. Затова се радваме като видим как щъркели вият гнезда високо по църковни камбанарии и високи дървета, приемаме го за добър знак. В наше време знаем, че щъркели и лястовици гнездят само на места с чист въздух и съхранена природа.



В народните песни често възпяват лястовиците като пъргави, бързолетни и „бъбриви” със своите тънки гласчета. Всъщност, с тези свои качества лястовиците са се превърнали в поетичен образ за младите момичета – игриви, чернооки, общителни.

Интересна е легендата, която се разказва у нас за тази птичка, символ на пролетта. Някога тя била невеста, но толкова срамежлива, че говяла /т.е. мълчала/ пред свекър и свекърва повече от три години. В миналото било обичайна практика младата невеста да изразява с мълчание своята почит към родителите на съпруга си, но в повечето случаи това продължавало 40 дни. Невестата, за която разказва легендата, платила скъпо за своята стеснителност. Мислейки я за няма, роднините довели друга жена за сина си. Преди новата съпруга да облече булчинските си дрехи, срамежливата невеста проговорила, а след това литнала през комина. Свекърът се опитал да я хване за дрехата, но в ръцете му останали само гайтаните – ето защо опашката на лястовичката е разделена на две. Легендата разказва, че след този случай младите булки престанали да говеят толкова дълго, а лястовичката станала символ на обновлението.

Когато дойде лястовичката, се свалят мартениците. Обичайно лястовиците се връщат в старите си гнезда под стрехите на къщите. Българите грижливо пазят тези гнезда и вярват, че където лястовицата е свила гнездо, магия не може да стане и в тази къща има късмет и изобилие. Лястовичите гнезда се използват дори в народната медицина като лек.
Древни вярвания са добавили, че лястовицата е божествена птица, невеста на Слънцето, символ на светлината, щастието и доброто.




Още по-голямо значение българите отдават на една съвсем невзрачна, наглед малка птица – кукувицата. Тя не отлита далеч на юг, нито се завръща, а винаги е някъде наоколо.
„Кукувичке, лятно пиленце, ти ли кукуваш лете по планини, зиме по полето”
В българския фолклор тя е вестоносецът на пролетта и точно на Благовец кукувицата започва да кука, за да извести, че пролетта е настъпила. Затова в гласа й хората търсят “предсказания” - за новия стопански сезон, за своето здраве и дълголетие. Според народното вярване, ако човек е сит и има пара в джоба, когато чуе кукувичката за първи път, годината ще е добра. Момите пък търсят в кукувичето обаждане предвестие за скорошна женитба. За селските младежи кукувичият глас е предупреждение, че сезонът на седенките и задявките с момите приключва.

В една песен Божа майка укорява кукувицата, че със своите провиквания ще разбуди спящия й син. Но кукувицата й отговаря: “Леле мале, Божа мале, аз не кукам да събудя Млада Бога, ами кукам да събудя два овчаря…” Скоро след Благовец овчарите ще изведат стадата от зимните кошари и ще тръгнат с тях към  летните пасища

Целият 25 март е изпълнен с много чудесии и вълшебства.

  • Ако денят се случи слънчев, значи цялата година ще е спорна и здрава. Но дори през цялото време да вали дъжд, трябва да се говорят благи неща.
ДА БЪДЕ..............
 



Гласувай:
75



Следващ постинг
Предишен постинг

1. naidobriq - Винаги научавам нещо ново тук при теб..
24.03.2011 09:13
Благодаря ти много миличка Ваня..
Не знам какво се казва може би.
ДА БЪДЕ..
Желая ти мн радост и усмивкиииии..:)))
цитирай
2. angelabove - Благодаря!
24.03.2011 09:30
Много хубаво и изчрпателно! Един от любимите ми празници! овдигна ми настроението. Празнично ми е от сега. Весело изкарване!
цитирай
3. ognena71 - Чудесен постинг!Поздравления...
24.03.2011 11:59
Чудесен постинг!Поздравления!
Много усмивки и весело изкарване!
цитирай
4. stela50 - Красив празничен постинг , Ваня ...
24.03.2011 13:05
много добре си представила този хубав ден ,изпълнен с вълшебства .
Да говорим мило и благо ...Да бъде !
Прегръщам те ,приятелко !
цитирай
5. ivankalilova - Благодаря ти много миличка Ваня. . ...
24.03.2011 15:32
naidobriq написа:
Благодаря ти много миличка Ваня..
Не знам какво се казва може би.
ДА БЪДЕ..
Желая ти мн радост и усмивкиииии..:)))

Мила Ани, сложи паричка и хляб в джоба....., да ви е сита и богата годината, на теб и твоето семейство!Радвам ,се, че ти е било интересно!
ВЪЛШЕБЕН ДА Е УТРЕШНИЯТ ТИ ДЕН!
МНОГО ПРЕГРЪДКИ..............:)))
цитирай
6. ivankalilova - Много хубаво и изчрпателно! Един от ...
24.03.2011 15:37
angelabove написа:
Много хубаво и изчрпателно! Един от любимите ми празници! овдигна ми настроението. Празнично ми е от сега. Весело изкарване!

РАДВАМ СЕ,ЧЕ СЕ ОТБИХТЕ!Да не забравите за кукувичето, пък може да сготвите нещо зеленичко.....ей тъй ....за здраве!
Много слънце и усмивки в празничния ден!:)))
цитирай
7. priqtel12 - Да ни е честит Благовец!
24.03.2011 15:59
Да се радваме на слънцето и пролетта и да отворим душите си за доброто: благи думи да изричаме и такива да чуваме!
Прегръдка от мен!
цитирай
8. ivankalilova - Чудесен постинг!Поздравления...
24.03.2011 16:10
ognena71 написа:
Чудесен постинг!Поздравления!
Много усмивки и весело изкарване!

Благодаря,Веси!
И НИКАКВА РАБОТА УТРЕ......С ИГЛИ, КУКИ И КОНЦИ......, ЗА ДА НЕ ЯДОСВАШ ЗМИИТЕ И ГУЩЕРИТЕ!
Слънце и усмивки в празничния ден! Поздрави!:)))
цитирай
9. ivankalilova - много добре си представила този ...
24.03.2011 16:13
stela50 написа:
много добре си представила този хубав ден ,изпълнен с вълшебства .
Да говорим мило и благо ...Да бъде !
Прегръщам те ,приятелко !

Благодаря, ти приятелко, за благите думи!
Да е богата и сита годината ти!
Прегръщам те с много обич!:)))
цитирай
10. ivankalilova - Да се радваме на слънцето и пролетта ...
24.03.2011 16:17
priqtel12 написа:
Да се радваме на слънцето и пролетта и да отворим душите си за доброто: благи думи да изричаме и такива да чуваме!
Прегръдка от мен!

Благодаря, миличка!Слънчева спорна и здрава да е годината! Ако срещнеш щъркел ,лястовичка или кукувичка с обич да ги поздравиш!!
Много прегръдки и от мен!:)))
цитирай
11. scarlety - Дано
24.03.2011 16:29
да чуем кукувичка,да сме сити и да имаме пара в джоба!:))Да ни е слънчево и пролетно!
Хубав,изчерпателен постинг,Ваня!
Поздрави и прегръдки!
цитирай
12. ivankalilova - да чуем кукувичка, да сме сити и да ...
24.03.2011 16:33
scarlety написа:
да чуем кукувичка,да сме сити и да имаме пара в джоба!:))Да ни е слънчево и пролетно!
Хубав,изчерпателен постинг,Ваня!
Поздрави и прегръдки!

Благодаря Ади! ВНИМАВАЙ С ИГЛИТЕ, КОНЦИТЕ И КУКИТЕ, ЧЕ МНОГО СА ОПАСНИ ЗМИИТЕ.......
Много слънце и усмивки утре, миличка:)))
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Много ми харесва, научих и нови неща ...
24.03.2011 16:55
Много ми харесва, научих и нови неща като хубавата легенда за лястовичката. Добре че навремето като се ожених бях много бъбрива и не ми се наложи да хвърча през комина:))))
цитирай
14. tota - С пожелания за благост в живота!!
24.03.2011 17:11
Благовещение - Пейо Яворов

Прохладен лъх от ангелско крило,

о ангел, о дете,

зефирен лъх от ангелско крило

сред зной облъхва моето чело;

отпаднал ме лелее нежен сън...

Зора се зазорява вън.



Мелодия неземна сред нощта,

о песен, о дете,

мелодия вълшебна сред нощта

лелее и приспива мисълта:

зора се нова зазорява вън

и празничен се носи звън.



Душата ми тъгува и мълчи,

о сълза, о дете,

душата ми бленува и мълчи -

и тихо капят сълзи от очи:

аз слушам празнично тържествен звън

през утрен сън - уви, през сън...



25 март 1906
цитирай
15. ckarlet - Бях забравила за този хубав праз...
24.03.2011 17:37
Бях забравила за този хубав празник, Ваня!
И каква хубава информация си подбрала, за да ни го представиш!
Поздрави! С удоволствие разгледах и прочетох постинга!
цитирай
16. ivankalilova - Много ми харесва, научих и нови неща ...
24.03.2011 18:02
kasnaprolet9999 написа:
Много ми харесва, научих и нови неща като хубавата легенда за лястовичката. Добре че навремето като се ожених бях много бъбрива и не ми се наложи да хвърча през комина:))))

Ето .......виждаш ли, какво би се случило........
От сърце ти благодаря, за споделеното! Желая слънчева, здрава, сита и богата година!:)))))))))))))
цитирай
17. ivankalilova - Благовещение - Пейо Яворов ...
24.03.2011 18:04
tota написа:
Благовещение - Пейо Яворов

Прохладен лъх от ангелско крило,

о ангел, о дете,

зефирен лъх от ангелско крило

сред зной облъхва моето чело;

отпаднал ме лелее нежен сън...

Зора се зазорява вън.



Мелодия неземна сред нощта,

о песен, о дете,

мелодия вълшебна сред нощта

лелее и приспива мисълта:

зора се нова зазорява вън

и празничен се носи звън.



Душата ми тъгува и мълчи,

о сълза, о дете,

душата ми бленува и мълчи -

и тихо капят сълзи от очи:

аз слушам празнично тържествен звън

през утрен сън - уви, през сън...



25 март 1906

Благодаря мила за прекрасния стих!
Нека вълшебната мелодия оглася дните ти!:)))
цитирай
18. ivankalilova - Бях забравила за този хубав праз...
24.03.2011 18:08
ckarlet написа:
Бях забравила за този хубав празник, Ваня!
И каква хубава информация си подбрала, за да ни го представиш!
Поздрави! С удоволствие разгледах и прочеох постинга!

Аз затова.....пуснах постинга днес, Скарлет, за да ви подсетя.................Много ценя българските традиции и обичаи!
пълен да ти е джоба, утре, не забравяй.........
Поздрави и усмивки!:)))

цитирай
19. kosara2008 - хей,магия си ти....благодаря ти !!!
24.03.2011 19:44
чудесен постинг!
цитирай
20. ivankalilova - чудесен постинг! Хей, бързо п...
24.03.2011 20:02
kosara2008 написа:
чудесен постинг!

Хей, бързо паричка и хлебец в джоба слагай,
че кукувичето, не прощава....
кука, напява....кука, напява
дано си здрава, сита богата!
С благост да е изпълнена душата!
Поздрави!:)))
цитирай
21. monaliza121 - Преметено да ни е в дома и благо да ни е ...
24.03.2011 20:18
Преметено да ни е в дома и благо да ни е на душите, Ваня!
Чудесно си описала този християнски празник!:))
цитирай
22. magnoliya - Утре е един от най-хубавите празници!
24.03.2011 20:42
Благодаря ти за прекрасния постинг!
Ще сложа и паричка и хляб в джоба и тогава ще изляза навън, дано да е спорно всичко, с което ще се захвана на този ден!
А щъркелите при нас отдавна дойдоха, тогава завързахме мартениците на ябълката, дано даде повече плод това лято. Дано да е хубав утре денят за да е благодатна и цялата година!
цитирай
23. kleopatrasv - Прекрасен пост, Ваня. . нека има ...
24.03.2011 20:49
Прекрасен пост, Ваня..нека има само благи вести за теб и много сбъднати мечти!
цитирай
24. neprosvet - Толкова съм зле с тези християнски ...
24.03.2011 22:01
Толкова съм зле с тези християнски празници, че се срамувам.
Благодаря ти, мила Ваня! Толкова много неща научих от красивия и така приятно поднесен постинг.
При всички случаи ще си сложа пари в портфейла, ако ме закука куковица да съм подготвена.
Много ми допадна названието - Благовец!
Да изчистим и домовете и мислите си и да ни е благо през годината!
Прегръщам те мила приятелко! Поздрави!
цитирай
25. veninski - Нека ни е честит, Ваня! Поздрави от ...
25.03.2011 06:21
Нека ни е честит, Ваня! Поздрави от Родопите!
цитирай
26. ivankalilova - Преметено да ни е в дома и благо да ни е ...
25.03.2011 07:19
monaliza121 написа:
Преметено да ни е в дома и благо да ни е на душите, Ваня!
Чудесно си описала този християнски празник!:))

Тин , премете ли двора......Хайде, миличка празник е !
Сита, здрава и богата да е годината!:)))
цитирай
27. ivankalilova - Благодаря ти за прекрасния пост...
25.03.2011 07:23
magnoliya написа:
Благодаря ти за прекрасния постинг!
Ще сложа и паричка и хляб в джоба и тогава ще изляза навън, дано да е спорно всичко, с което ще се захвана на този ден!
А щъркелите при нас отдавна дойдоха, тогава завързахме мартениците на ябълката, дано даде повече плод това лято. Дано да е хубав утре денят за да е благодатна и цялата година!

Благодаря за хубавите думи !Много слънчев и у смихнат празничен ден!
Да сготим,,зеленичко'', та да сме здрави......И да чакаме кукувичето.....с пълни джобове!:))))))))))
цитирай
28. ivankalilova - Прекрасен пост, Ваня. . нека има ...
25.03.2011 07:27
kleopatrasv написа:
Прекрасен пост, Ваня..нека има само благи вести за теб и много сбъднати мечти!

От сърце ти благодаря, Клео!
ЗДРАВА И СИТА ДА Е ГОДИНАТА ТИ И МНОГО БЛАГОСТ В ДУАТА ТИ!
Слънчев и усмихнат празничен ден!:)))
цитирай
29. ivankalilova - Толкова съм зле с тези християнски ...
25.03.2011 07:36
neprosvet написа:
Толкова съм зле с тези християнски празници, че се срамувам.
Благодаря ти, мила Ваня! Толкова много неща научих от красивия и така приятно поднесен постинг.
При всички случаи ще си сложа пари в портфейла, ако ме закука куковица да съм подготвена.
Много ми допадна названието - Благовец!
Да изчистим и домовете и мислите си и да ни е благо през годината!
Прегръщам те мила приятелко! Поздрави!
Радвам се, че съм ти била полезна, Ваня!Много мъдрост има в нашите традиции и обичаи!Някога бабите ни събираха и със стари тигани и пръчки гонехме змиите и гущерите.....
Бяхме много горди, за свършената работа..............
Много здраве, благост и ситост в дома ти !
ТОПЛИ ПРЕГРЪДКИ МИЛА ПРИЯТЕЛКО!
цитирай
30. ivankalilova - Нека ни е честит, Ваня! Поздрави от ...
25.03.2011 07:39
veninski написа:
Нека ни е честит, Ваня! Поздрави от Родопите!

БЛАГОДАРЯ, ТИ , ПРИЯТЕЛЮ!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ТЕБ, ИЗПЪЛНЕН С МНОГО МЪДРОСТ И ВЪЛШЕБСТВА!:)))
цитирай
31. moegs - Честит празник Ваня
25.03.2011 08:03
Както винаги научавам толкова много от теб. Прегръдки!!!
цитирай
32. ivankalilova - Както винаги научавам толкова м...
25.03.2011 09:52
moegs написа:
Както винаги научавам толкова много от теб. Прегръдки!!!

Честит празник и на теб Марианка!
МНОГО СЛЪНЦЕ И УСМИВКИ В ПРАЗНИЧНИЯ ДЕН!:)))
цитирай
33. erato7 - Честит празник, обична Ванюшка! ...
25.03.2011 17:59
Честит празник, обична Ванюшка! Прегръщам си те!
цитирай
34. ivankalilova - Честит празник, обична Ванюшка! ...
26.03.2011 08:50
erato7 написа:
Честит празник, обична Ванюшка! Прегръщам си те!

Благодаря ти, миличка !Много благи вести и късмет!
Сърдечни прегръдки!
цитирай
35. mmmmmmmmm - Krasiv i
26.03.2011 23:19
polezen post!:)
Chestita,topla i shtastliva prolet!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3104417
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930