Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2011 01:10 - ДНЕС - 04 ДЕКЕМВРИ ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ПОЧИТА СВЕТА ВАРВАРА...........
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9648 Коментари: 16 Гласове:
29

Последна промяна: 04.12.2011 09:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Православната църква почита паметта на Света Варвара. Народният календар нарича 4 декември Варварица, Варваринден, Варвардан. Митологията представя Варвара като сестра на Свети Сава (почитан на следващия ден) и на Св. Никола (6 декември).

Сава е по-добрият, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двата подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава".

В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве „къпани" питки. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.
Този ден е имал и гадателна насоченост в обичаите - по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

image



 В други райони Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

    Латинското значение, на ,,Варвара""  е груба, жестока, докато гръцкото значение е негъркиня, чужденка.
Света Варвара обикновено е представяна стояща на кула с три прозореца, държаща в ръката си мълнии и гръмотевици. Понякога тя е изобразявана, държаща бокал и свещената нафора в близост до нея с артилерийски оръдия.


Легенда за Св. Варвара

 По времето на царуването на Максимиан в Илиопол, на север от Палестина/в началото на ІV век, по времето на най-страшните гонения срещу християните/, живял един богат човек от знатен род на име Диоскор, който бил езичник. Жена му починала много рано и той положил големи усилия за езическото възпитание на единствената си дъщеря – Варвара. Държал момичето далече от всякакво общество. Когато то порасло, бащата решил да я омъжи, но Варвара го помолила да почака. Тогава Диоскор се упрекнал, че е възпитал дъщеря си в самота и отдалеченост от хората и решил да я остави да общува свободно с връсничките си. За да даде възможност на дъщеря си да преосмисли решението си по отношение на брака, Диоскор намислил да замине на дълъг път, като предположил, че след като се завърне, ще му бъде по-лесно да я убеди да приеме неговата повеля. Преди да замине Диоскор заповядал да построят разкошна баня до намиращата се в градината къпалня, а в банята да направят два прозореца, обърнати на юг.
След като тръгнал на път, Варвара, ползвайки се от свободата да излиза от дома си и безпрепятствено да разговаря с когото си поиска, се сдружила с няколко девици християнки и чула от тях името на Исуса Христа, за неговото доброволно страдание и за неговото възкресение. Тогава момичето твърдо решило да стане християнка и приело светото Кръщение. В същото време според заповедта на Диоскор, продължавал строежа на банята. Варвара успяла да склони работниците да направят и трети прозорец на банята (в чест на Светата Троица). Веднъж разхождайки се в къпалнята, която била покрита с дялани мраморни плочи Варвара се обърнала на изток и начертала с пръста си върху мрамора изображението на Светия кръст, което така ясно се отпечатало върху камъка, все едно че го е издълбала с желязо. Освен това в същата баня, върху един от камъните се отпечатала и следата на девическото й стъпало. От това място започнала да извира вода и по-късно тук се извършили много изцеления над тези, които идвали с вяра. И банята с трите прозореца, символически изобразяващи Светата Троица, и мраморният камък до извора с изображението на светия Кръст, и отпечатъка от стъпалото на света Варвара – всичко това било напълно запазено до времето на Симеон Метафраст, който след свети Йоан Дамаскин е описал страданията на тази света мъченица.
Когато Диоскор узнал за вярата на дъщеря си, страшно се разгневил. Затворил я в тъмна стая. Бил я жестоко, но девойката била непреклонна. Тогава ожесточеният баща я отвел при управителя на страната – Максимиан. Управителят дълго увещавал Варвара:
-”Не погубвай младостта си! Пожали себе си! Не ме принуждавай да те подложа на мъчения!”
-"Славя моя Бог и съм готова да стана жертва за неговото име" – отговорила твърдо девойката.
Максимиан се убедил, че съветите са безполезни и наредил да бият момичето с волски жили. Изтощена от изтезанията, Варвара молела горещо Бога да не допусне тя да бъде разколебана във вярата си. През нощта тъмницата била озарена от чудна светлина. Пред нея се явил самият Иисус. Той я гледал с неизразимо благоволение и й казал:
-”Дерзай и не се бой! Аз наблюдавам твоя подвиг. Ще облекча страданията ти. Потърпи докрай и ще получиш вечни блага в Моето царство!”
Чудното видение свършило, но изпълнило сърцето на девойката с неизказана радост. На другия ден по тялото и нямало и следа от нанесените рани. Това разгневило Максимиан и той я подложил на нови мъчения.
Възхитена от подвига на Варвара една девойка – християнка на име Юлиания започнала да моли горещо Бога да я дарува със сили, за да се жертва в името на християнската вяра. Юлиания започнала гръмко да слави истинния Бог и да укорява управителя за неговата жестокост. Веднага я хванали и я подложили на мъчения заедно с Варвара. Укрепени от вярата си девойките понасяли с търпение всичко и не преставали да се молят:
-“Боже, който изпитваш сърцата на човеците! Ти знаеш, че тебе едничкия обичаме и твоите заповеди изпълняваме, че на тебе се предадохме и на твоята силна десница се надяваме! Не ни оставяй, Господи, но погледни милостиво на нас! Укрепи ни да извършим докрай нашия подвиг понеже духът е бодър, но плътта е немощна!”
Бог изпълнил техните молитви. Максимиан, като видял, че най-тежките мъчения не заставят Варвара и Юлиания да се отрекат от Христа, осъдил и двете на смърт. Сам Диоскор със собствената си ръка изпълнил смъртната присъда над дъщеря си, но още същия ден Диоскор и Максимиан били постигнати от Божият гняв. Те били поразени от мълния, която изгорила телата им и ги превърнала в пепел. Телата на Варвара и Юлиания били взети и погребани от един благочестив човек на име Галентиан. Над гроба им той построил храм. В този храм вярващите намирали изцеление от своите болести и недъзи.
От това, че поразила своите палачи с мълнии, тя се счита за покровител на огъня, гръмотевиците и пожарите, а по-късно патрон на артилеристите.

Според народното вярване на св. Варвара е дадена от Бога особена благодат – да спасява от неочаквана смърт, от мор и от други внезапни бедствия. Това вярване се основава на нейното житие, в което се казва, че тя се молила на Бога да избавя от внезапна болест и неочаквана смърт всеки човек, който молитвено споменава нея и нейните страдания.
  Съществува поверие че на този ден както ви "тръгне" така ще бъде и през цялата година.

 Как празнуват различните страни на този ден

******************************
От 4 (17) декември 1995г. в деня на празника на св. Варвара с указ на президента на Русия този ден е обявен за празник на Руските ракетни войски със стратегическо назначение (РВСН). Още същата година патриарха на Москва и на цяла Русия негово светейшество Алексий, пребивавайки в щаба на РВСН в предградието на Москва – Власиха предава официално икона на св. Варвара. Изображение на св. Варвара вече има в всеки команден пункт на всички ракетни дивизии на Русия. От тогава до сега патриарха лично извършва молебен на 17 декември (по стар стил) в чест на св. Варвара в храма на името на св. Иля Муромец и св. Варвара в щаба на руските РВСН във Власиха.

********************************
Гръцките военни честват празника от 1829г., когато св. Варвара е обявена за защитник на гръцките артилеристи . На 4 декември същата година това събитие е отбелязано с обявяване на първият артилерийски дивизион в гръцката армия на името на св. Варвара. От тогава до сега на тази дата всички посетители и гости на гръцките артилерийски части се черпят с коняк и ябълкови резени.

***********************************
Във Френската армия организирано този ден се почита от 1671г. по време на царуването на Луи XIV със създаването на “Полка на кралските стрелци”, чийто първи командир е самият крал. Този полк първоначално създаден като пехотен, впоследствие е натоварен със задачата в случай на необходимост от защита да си служи с първите кралски артилерийски оръдия. Ето защо той се счита за първото щатно артилерийско формирование във френската армия.

******************************

В армията на САЩ този ден обикновено е съпроводен с официална военна вечеря с тържествено връчване на ордени, учредени на името на св. Варвара. Тези ордени се връчват от общността на честта на полевата артилерия на САЩ. Членове на тази организация могат да бъдат военнослужещи и граждански лица, служещи в полевата артилерия на сухопътните войски и полевата артилерия на морската пехота на САЩ. Самите отличия се връчват от Американската асоциация на полевата артилерия. Съществуват две степени на този орден. Най-представителният е Древният орден “св. Варвара”.
 С него се награждават малцина, прослужили продължителен период в полевата артилерия. Този орден олицетворява духът, достойнството и жертвоготовността, символизираща самата Варвара. Право да награждава и връчва ордена има лично командващият полевата артилерия на САЩ (като правило двузвезден генерал – генерал-майор). Той може да номинира, да отказва номинация, както и да отнема ордена на вече наградени. 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !!!!!!!!!

imageimageНа този ден                                 имен ден празнуват: 
       Варвара, Варя, Варадин!!!
Честит имен ден!

С пожелания за упоритост,

за да следвате мечтите си;

смелост - да ги осъществявате;

търпение, за да ги постигате;

и много любов,

за да дава смисъл на всичко това!







Гласувай:
29



1. mt46 - Честит празник, Ваня!
04.12.2011 08:25
Светъл и ведър ден! :)
цитирай
2. elika - Честит празник!
04.12.2011 08:53
Здраве, здраве и пак здраве, късмет и успехи!
цитирай
3. tota - Поздрави, Ваня, за споделеното да празника!
04.12.2011 08:59
Това, което помня за този ден от мама. Замесваше содена питка и я раздаваше за здраве и предпазване от шарка...Ние като деца се радвахме на уханието на хляба...и с нетърпение очаквахме да си получим късчето...Има ли по - хубаво от това в един дом да ухае на хляб?

Хубав, светъл ден!
цитирай
4. megg - Ванюшка, здравей! :))
04.12.2011 09:52
И - честита Женска Коледа!
Хубаво е, че се приютяваме в празничното настроение, с традициите ни, с легендарното, с красотата на толкова образи и най - вече с идеята за доброто.
Светла и радостна неделя!
цитирай
5. iliada - Честит празник на всички празну...
04.12.2011 12:22
Честит празник на всички празнуващи!
цитирай
6. naidobriq - Chestit praznik na vsichki koiro praznuvat dnes..:)
04.12.2011 13:40
Usmivki i pregradki Vanya za teb..:)
Pozdrav..
цитирай
7. sande - Поздрави, Ваня, за интересната информация за този голям празник!
04.12.2011 13:50
Поздравления и за богатия и красив постинг, създаващ празнично настроение!
цитирай
8. shaffi - Честит
04.12.2011 13:53
Празник!
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - Честит празник, Ваня!
04.12.2011 14:07
"Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава". :)
Много хубав постинг. Света Варвара да ви закриля!
цитирай
10. magnoliya - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
04.12.2011 18:40
Честит да е празникът на всички, носещи името на св. Варвара!
Приятно изкарване на днешния празник на всички!
Поздрави за поста!
цитирай
11. ivankalilova - На всички вас, приятели от сърце ...
04.12.2011 21:02
На всички вас, приятели от сърце благодаря, за милите думи, за хубавите пожелания, за споделеното !
Прекрасно нещо са нашите празници, традиции и обичаи ......, толкова мили спомени....., запазени в нашите сърца и души ......
Много здраве и вълнуващи мигове за вас и вашите семейства !
Нека светлина, топлина и обич ,има във вашите домове!
Сърдечни поздрави !:)))
цитирай
12. bven - Честити празници !!!
04.12.2011 21:14
Да са живи и здрави именниците и всички останали!:))))
Чудесен постинг, Ваня!
Хубава вечер и светли празници!
цитирай
13. crusader - Чудесен постинг, Иванка!
04.12.2011 21:26
Слава Богу, има още истински Християни!
Весел празник и приятни адвентни дни и вечери!
цитирай
14. alexs - Честит празник на именниците!
04.12.2011 22:01
Честит празник на именниците!
цитирай
15. priqtel12 - Ваня, благодаря!
05.12.2011 18:16
Интересно ми беше да прочета.
цитирай
16. ivankalilova - Здарвейте, приятели ! Ина вас от ...
05.12.2011 18:33
Здарвейте, приятели !
Ина вас от сърце благодаря, за милите думи, за вниманието !
Радвам се , да ви,,зърна'' тук!
Желая ви хубава вечер, и приятна и успешна подготовка за утрешния празник!
На всички вас, много здраве и късмет!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3104974
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930