Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 03:03 - ДА СИ СПОМНИМ ЗА ДЖОН ЛЕНЪН.......
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 756 Коментари: 0 Гласове:
1



31 години след убийството му в една декемврийска нощ в Ню Йорк Джон Ленън стана легенда, на която са посветени филми и биографии, превърнали го в символ на една епоха отвъд музикалния му стил.

 Бившият член на „Бийтълс” от дълго време се беше превърнал в пацифист, женен за японската художничка Йоко Оно, грижовен баща на сина им Шон, когато беше убит с четири куршума в гърба на 8 декември 1980 г. пред Дакота Билдинг, луксозно жилище в Сентръл Парк, където живееше. Той току що беше навършил 40 години и щеше да стане на 71 на 9 октомври тази година.

 Убиецът Марк Дейвид Чапман  млад мъж с психически проблеми, който по това време е на 25 години, се призна за виновен, заявявайки, че искал да привлече вниманието върху себе си. Осъден на доживотен затвор с неотменима присъда от 20 години, той все още се намира в затвора Атика в северната част на Ню Йорк. На шест пъти му беше отказвано освобождаване под гаранция, последния път през септември тази година.

Йоко Оно се противопостави на освобождаването на убиеца на съпруга й поради опасения за собствената й и на сина й Шон Ленън (35 г.) сигурност.

image


Всяка година феновете се събират на 9 октомври и на 8 декември в сектор на Сентрал Парк, наречен „Strawberry Fields”, по името на песента на „Бийтълс” „Strawberry Fields Forever”. Централна мозайка носи надписа „Imagine” (1971 г.) по името на една от най-известните песни на Ленън след раздялата на „Ливърпулската четворка”.

„Всичките ми студенти знаят „Imagine”, песен, която може да чуете в асансьора или в зъболекарския кабинет”, отбелязва Робърт Томсън, професор по поп култура в университета в Сиракуза. „Апогеят на „Бийтълс” и на Джон Ленън като самостоятелен изпълнител бяха отминали, когато той почина, но убийството му сложи край на мечтата един ден „Бийтълс” отново да се съберат и веднага превърна Ленън в легенда”, допълни Томсън, сравнявайки го с Джеймс Дийн, Елвис Пресли и Майкъл Джексън.


Освен това „Ленън почина, но не и Йоко Оно. Тя се зае да поддържа пламъка”, допълни професорът. Миналата година Йоко Оно организира изложба за годините на съпруга й в Ню Йорк и продължи да захранва с информация официалния му сайт www.johnlennon.com. През десетилетията на Ленън са запазени специални почести от родния му град Ливърпул до Ню Йорк, където избра да живее от 70-те години на миналия век. Документалният филм „LENNONYC” дело на Майкъл Епстейн и излъчен в САЩ в края на ноември, разказва за годините в Ню Йорк на автора на „Working Class Hero”, на когото ФБР по времето на президента Ричард Никсън опитва да попречи да живее в САЩ. Освен това първата филмирана биография на най-известния от „Ливърпулската четворка”, „Nowhere Boy” на Сам Тейлър-Ууд излезе по кината в САЩ през октомври, съвпадайки със 70-годишния юбилей от рождението на музиканта.

Култът към музиканта се проявява и на търговете - ръкописът на песента „A Day in the Life”, една от най-известните песни на „Бийтълс”, написана от Джон Ленън и Пол Макартни, през юни беше продаден за 1,2 млн. долара, над два пъти повече от първоначалната му цена. (БГНЕС)
 


image

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!!!











Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3104159
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930