Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 09:38 - ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ НА ВСИЧКИ!!!!!!!!!!!!
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21034 Коментари: 50 Гласове:
28

Последна промяна: 20.03.2012 09:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ!!!!!!!!!!!!!

Пролетта… Тя е зовът на природата за живот. Тя е като фея, която дава живот на всички ни обливайки ни със свежи дъждове и приятелски ласки. През този перод от годината всички се подготвяме за едно ново начало, загърбили сме вече смразяващо студените дни и очакваме новото, нашето бъдеще…

Пролетта е сезонът,в който всичко започва да разцъфтява и да се обновява.Появят ли се първите слънчеви лъчи, на душите ни става по-леко.Идва пролетта с цялата си красота,тя е символ на младостта и надеждата!
Много пролетно настроение желая на всички!
Нека усмивките и доброто настроение бъдат част от ежедневието Ви през следващите дни!
Нека заедно с прелетните птици при Вас да дойдат щастието, радостта и любовта!
На Първа пролет имен ден празнуват носещите имената: Пролет, Пролетина, Росен.
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ НОСЕЩИ ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ ИМЕНА!





image



На много езици кокичето (Galanthus) е получило своето име от неравната си борба със снега, от която скромният цветец излиза победител. На немски го наричат "снежно звънче" — поетическа метафора за този предвестник на пролетта.Според някои предания, когато Адам и Ева били изгонени от Рая, валяло сняг. Ева била не само отчаяна, че по нейна вина напуснали цветущите Божии градини, където царува вечна пролет, но страдала от жестокия мраз. За да й вдъхнат кураж, няколко снежинки се превърнали в деликатни бели цветя. Кокичето станало цвете на надеждата. То напомня, че след изпитанията идват по-добри дни, а след суровата зима — ласката на пролетните дни.
Красивите минзухари (Crocus), които приличат на свещници, народът нарича братя на кокичето. Тяхната ярка премяна е свързана с богинята на зората Еос и за елините те са пратеници на боговете.


image


За произхода на жълтата иглика (Primula) се разказва интересно предание. Веднъж, когато апостол Петър, комуто били поверени ключовете от Небесното Царство, стоял на стража пред райските врати, му съобщили, че някой се е сдобил с подправени ключове и има намерение да проникне в Рая без негово разрешение. Изненадан от тази ужасна вест, апостолът изпуснал от ръцете си своята връзка златни ключове и тя падайки от звезда на звезда, полетяла към нашата земя. Апостол Петър веднага изпратил след нея един ангел, но преди той да успее да изпълни дадената му заповед, връзката с ключове паднала на земята, врязала се дълбоко в нея и на мястото израснало жълто цвете, чиито цветове много приличат на връзката апостолски ключове. И оттогава, макар че ангелът върнал ключовете на свети Петър, техният слаб отпечатък останал на земята и всяка година от него израстват цветята, които ни отключват вратата към топлото време, към топлото лято...



image



Теменугата (Viola) като деликатно момиче крие ароматната си главица в тревата и затова я наричат "срамежливо цвете". Теменужката е любимо цвете през вековете.Според древногръцката митология една от дъщерите на Атлас била преследвана от Аполон. Тя не отвръщала на любовта му и помолила всемогъщия Зевс за закрила. За да я спаси от страстните преследвания на слънчевия бог, той я превърнал в уханно цвете, което се открива само по аромата му, и то когато смирено сведеш глава.

image



Причина за всеобщото възхищение от нарциса (Narcissus) е красотата и изящността му, но и древният мит, направил неговото име нарицателно; да наречеш някого нарцис, все едно да кажеш колко този човек е влюбен сам в себе си.Нарцис, синът на нимфата Лириопа и реката Кефис, младеж с ослепителна красота, оставал безразличен към любовните чувства, които пораждал у другите. Изпълнена с нямо обожание нимфата Ехо била отхвърлена от него и издъхнала от мъка. Нейните сестри се възмутили и оплакали на Немезида от егоизма и безчувствието на Нарцис. Тогава богинята решила да отмъсти за отблъснатите влюбени. Тъй като гадателят Тирезий заявил, че Нарцис ще живее докато види своя собствен образ, по време на лов, Немезида подтикнала младежа да утоли жаждата си в един извор. Обхванат от любов към отразения във водата образ, който не можел да достигне, неспособен да се откъсне от гледката на своя лик, Нарцис забравил да пие и да яде и пускайки корени на брега на извора, малко по малко се превърнал в цветето, носещо неговото име, което оттогава се отразява в пролетните води.
Странно, но въпреки неговото великолепие от багри и форма, нито гръцката, нито римската митология са създали легенда за лалето (Tulipa). При това диви лалета обилно цъфтят на свещената планина Ида в Гърция. В едно персийско предание се разказва за лудо влюбен мъж,който се самоубил,защото го разделили от жената,пленила сърцето му.От капките кръв поникнали чудно красиви алени лалета.За това до ден днешен някои считат цветето за символ на споделената любов.
Според казахския епос в пъпките на лалето е скрито щастието. Дълго време никой не е могъл да разтвори красивото венче. Веднъж го съгледало малко дете. С радост то дотичало до поляната и с нежните си ръчички докоснало цветето. Пъпката се разтворила и голямото човешко щастие литнало по земята. В Узбекистан съществува поверие, че небесносиньото лале, което расте и цъфти в планините, носи щастие.


image


Древногръцката легенда свързва произхода на зюмбюла (Hyacinthus) с една затрогваща легенда за приятелството.В онези блажени времена, когато богове и хора били близки приятели, очарователният юноша Хиацинт — син на спартанския цар Амикъл и музата на историята Клио, бил любимец на Аполон. Богът на слънцето учел младежа, въвеждайки го в тайните на науката, изкуствата и спорта. Веднъж двамата се забавлявали мятайки диск. Аполон гледал с възхищение с каква ловкост и точност мята диска Хиацинт и ликувал от успехите на своя любимец. Но Зефир, крилатото божество на източния вятър, бил ревнив към обичта, която изпитвал Аполон към младежа. С мощното си дихание отклонил хвърлениия от Аполон метален диск и той ударил смъртоносно Хиацинт в челото. При това нещастие Аполон бил обхванат от неутешима скръб и за да увековечи спомена за своя млад приятел, превърнал изтичащата от раната и багреща земята кръв в прелестно пурпурно-лилаво цвете, чийто чуден аромат се разпространявал на далечно разстояние, с чашка, във формата на лилия, която напомняла от една страна буквата "А" (инициалът на Аполон), а от друга — "Y" (Хиацинт). Така в него завинаги били съединени имената на двамата приятели. Според други формата на цвета загатвала за гръцката дума "ай", което означава "уви!"
 








Гласувай:
28



1. tota - Прекрасно, Ванечка!
20.03.2012 10:13
В съзвучие с пролетта и нейната хубост!!
Бъди здрава и щастлива!!
цитирай
2. jabalka - Привет от мен и най-сърдечни
20.03.2012 11:17
Поздрави много пролетно и позитивно а , и с хубави притчи за цветята...и хората!
цитирай
3. hristo27 - Весело настроение за наближава...
20.03.2012 11:23
Весело настроение за наближаващата пролет!
цитирай
4. ivankalilova - В съзвучие с пролетта и нейната х...
20.03.2012 12:05
tota написа:
В съзвучие с пролетта и нейната хубост!!
Бъди здрава и щастлива!!

Благодаря, Ати!С пожелания за много здраве и щастие и нека никога не те напуска вдъхновението! Продължавай да зареждаш дните с усмивки!:)))
цитирай
5. ivankalilova - Поздрави много пролетно и позит...
20.03.2012 12:07
jabalka написа:
Поздрави много пролетно и позитивно а , и с хубави притчи за цветята...и хората!

Много благодаря, миличка!Искам да ти пожелая да си здрава преди всичко, да си все така одухотворена и талантлива !:)))
цитирай
6. ivankalilova - Весело настроение за наближава...
20.03.2012 12:10
hristo27 написа:
Весело настроение за наближаващата пролет!

Благодаря, Ице!Честита да е и все така слънчева! И настроението да е пролетно и бодро, за да е успешна седмицата !
Поздрави!
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - Честита Пролет, мила Ваня!
20.03.2012 12:23
Благодаря ти от сърце за благата вест на възраждащата Пролет! Дай боже стократно да бъдеш възнаградена за благопожеланията, които отправяш към всички нас, да бъдеш и да бъдеш щастлива като Пролетта!:) Прегръдка с благодарност за милите думи и уханието на живите легенди за пролетни цветя, с които ни даряваш! Да си жива и здрава и светла, радостна пролет, Ванче!:)
цитирай
8. ivankalilova - Благодаря ти от сърце за благата ...
20.03.2012 12:28
malchaniaotnadejda7 написа:
Благодаря ти от сърце за благата вест на възраждащата Пролет! Дай боже стократно да бъдеш възнаградена за благопожеланията, които отправяш към всички нас, да бъдеш и да бъдеш щастлива като Пролетта!:) Прегръдка с благодарност за милите думи и уханието на живите легенди за пролетни цветя, с които ни даряваш! Да си жива и здрава и светла, радостна пролет, Ванче!:)

Благодаря, Наденце, за милите думи и хубави пожелания!!!
Много здраве, усмивки, позитивизъм и много нови прекрасни моменти за теб и твоите любими същества!
Слънчево, цветно , топло и пролетно да е в душата ти !
Прегръди с обич!:)))
цитирай
9. ognena71 - Честита пролет! Желая ти много с...
20.03.2012 13:49
Честита пролет! Желая ти много слънчево настроение и една красива пролет.
цитирай
10. inel379 - Честита пролет и на теб, мила!:)
20.03.2012 13:55
Празнично усмихната, слънчева и уханна!
Цветността й бърза да ни освежи с нетърпелива щедрост!
Душите ни обичливо разцъфтяват
в хармония с пробуждащата се природа!
Прелестно обновяване!
Рано сутринта слушах птиците!
Каква музика!
Вълшебство!
Нека радостната емоция ни води без умора!:)
цитирай
11. ivankalilova - Честита пролет! Желая ти много с...
20.03.2012 14:07
ognena71 написа:
Честита пролет! Желая ти много слънчево настроение и една красива пролет.

Благодаря, Огнено момиче!Бъди здрава, имай късмет и много успехи и запази красота пролетна вътре в теб, за да създаваш такава и около теб!
Поздрави!:)))
цитирай
12. ivankalilova - Празнично усмихната, слънчева и ...
20.03.2012 14:10
inel379 написа:
Празнично усмихната, слънчева и уханна!
Цветността й бърза да ни освежи с нетърпелива щедрост!
Душите ни обичливо разцъфтяват
в хармония с пробуждащата се природа!
Прелестно обновяване!
Рано сутринта слушах птиците!
Каква музика!
Вълшебство!
Нека радостната емоция ни води без умора!:)

Благодаря, мила Инел!
Поздравявам те с този стих......
Пак ухае на цвят, пак на пролет ухаe
(Дамян Дамянов)

Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае.
Здрасти, свят-необят, сбран във малката стая!
Здрасти, кипнал, студен, умен, тъп и безумен!
Днеска целия ден ще те правя на думи.
Нощес цялата нощ пак над теб ще се блъскам –
От ръждив, грозен, лош – нов дано те излъскам.
Дано пак заблестиш чист, какъвто си всъщност –
Меч, излят от мечти, погрознял само външно.
Пак ухае на цвят, на живот пак ухае!
Добро утро, крилат, мигновен и безкраен
Ден под синия свод! Ден голям, добро утро!
Пък дано с теб, Живот, си го кажем и утре.

Нека винаги в душата ти ухае на пролет!:)))
цитирай
13. sande - Честита пролет!
20.03.2012 14:25
С нй-добри пожелания за една разкошна пролет с много слънчеви дни и много настроение!
цитирай
14. mitkaloto - Честита пролет!С пожелание за в...
20.03.2012 14:27
Честита пролет!С пожелание за всичко най-слънчево!
цитирай
15. ivankalilova - С нй-добри пожелания за една раз...
20.03.2012 14:28
sande написа:
С нй-добри пожелания за една разкошна пролет с много слънчеви дни и много настроение!

Честита и на теб, Саше! Слънчева, топла , изпълнена с много нови мечти и надежди!:)))
цитирай
16. ivankalilova - Честита пролет!С пожелание за в...
20.03.2012 14:29
mitkaloto написа:
Честита пролет!С пожелание за всичко най-слънчево!

Цветно, топло и слънчево настроение и за теб, Мите!:)))
цитирай
17. makont - Честита и на теб, мила Ваня,
20.03.2012 15:12
ти пак си приготвила нещо красиво и затрогващо. Много слънчице и настроение!
цитирай
18. sparotok - !
20.03.2012 15:25
Честита пролет Ванче!
Дано да има слънчеви дни и топлина!
цитирай
19. kasnaprolet9999 - Честита пролет, да ти е цветно и х...
20.03.2012 15:44
Честита пролет, да ти е цветно и хубаво- с дъх на нежност:)))
цитирай
20. minavamottuk - Да бъде пролет и в душите ни
20.03.2012 15:50
Да бъде пролет и в душите ни
цитирай
21. gocho52 - Да ти е пълен Живота с цветя!!!
20.03.2012 16:34
Усмивка...
цитирай
22. ivankalilova - ти пак си приготвила нещо красиво и ...
20.03.2012 17:26
makont написа:
ти пак си приготвила нещо красиво и затрогващо. Много слънчице и настроение!

Благодаря, Майче! Пролетна ведрост и радост!:)))
цитирай
23. ivankalilova - Честита пролет Ванче! Дано да има ...
20.03.2012 17:33
sparotok написа:
Честита пролет Ванче!
Дано да има слънчеви дни и топлина!

Честита първа пролет!Много слънце,топлота и пролетно настроение, Павка!:)))
цитирай
24. ivankalilova - Честита пролет, да ти е цветно и х...
20.03.2012 17:35
kasnaprolet9999 написа:
Честита пролет, да ти е цветно и хубаво- с дъх на нежност:)))

Честита Пролет!!!
Много весели и слънчеви дни изпълнени с емоции и усмивки!:)))
цитирай
25. ivankalilova - Да бъде пролет и в душите ни Чес...
20.03.2012 17:38
minavamottuk написа:
Да бъде пролет и в душите ни

Честита Първа Пролет!Много Пролетно настроение и усмивки пожелавам от сърце!:)))
цитирай
26. ivankalilova - Усмивка. . . Пожелавам слънчеви ...
20.03.2012 17:44
gocho52 написа:
Усмивка...

Пожелавам слънчеви ласки , дъх на цветя и букет от надежди в ръка , от сърце !:)))
цитирай
27. kalin8 - Честита пролет!
20.03.2012 17:55
Много Светлина и Топлота!
Б.
цитирай
28. ivankalilova - Много Светлина и Топлота! Б. Б...
20.03.2012 18:01
kalin8 написа:
Много Светлина и Топлота!
Б.

Благодаря, Боре!Много щастливи мигове и пролетно настроение!:)))
цитирай
29. feq - Целувка на пролет и ето ме, виж - ...
20.03.2012 18:10
Целувка на пролет и ето ме, виж -
веднага разпуснах косите,
облякох се в синьо, изкъпах се с дъжд
и хукнах да гоня мечтите.

... Студените нощи и мрачните дни
далече останаха вече.
Недей се страхува, недей се мръщи,
включи се в купона, човече!

От слънчева ласка и дъх на цветя
сърцето нагоре полита.
С букет от надежди в ръка любовта
дошла е за тебе да пита.

Повярвай отново. Повярвай сега
в летежа на щърково ято.
Повярвай в щастливата твоя звезда
и в твоето утрешно лято.

автор: templier
цитирай
30. mileidi46 - Честита пролет,Минзухаче..:)))
20.03.2012 18:15
Такова ухание се носи навред от тук..чак в Италия го улових-и ето ме тук!!:)))
Много усмивки и мнооооого късмет ,много -от всичко по много за теб..:))
цитирай
31. ckarlet - Честита пролет и на теб, Ванче! Не ...
20.03.2012 18:28
Честита пролет и на теб, Ванче!
Не бях чела древногръцката легенда за зюмбюла, но сега с удоволствие го направих!
Поздрави!
цитирай
32. erato7 - Честита пролет, Ванюшка! Много ...
20.03.2012 18:55
Честита пролет, Ванюшка!
Много радости, топлинка, усмивки - такива неща ти желая!
цитирай
33. bven - Ваня, честита Пролет!
20.03.2012 19:36
Чудесни легенди за прекрасните пролетни цветя!
Бъди здрава, весела и много щастлива!:))
цитирай
34. martiniki - Да е честита пролетта - богато посрещане си и спретнала!:)
20.03.2012 19:44
Така цветна, красива и благоуханна каквато си я представила в твоя поздравителен постинг!
цитирай
35. ivankalilova - Целувка на пролет и ето ме, виж - ...
20.03.2012 20:37
feq написа:
Целувка на пролет и ето ме, виж -
веднага разпуснах косите,
облякох се в синьо, изкъпах се с дъжд
и хукнах да гоня мечтите.

... Студените нощи и мрачните дни
далече останаха вече.
Недей се страхува, недей се мръщи,
включи се в купона, човече!

От слънчева ласка и дъх на цветя
сърцето нагоре полита.
С букет от надежди в ръка любовта
дошла е за тебе да пита.

Повярвай отново. Повярвай сега
в летежа на щърково ято.
Повярвай в щастливата твоя звезда
и в твоето утрешно лято.

автор: templier

Благодаря, Феичка!Цветно, пролетно и слънчево да е и в твоята душа!
Сърдечни поздрави!
цитирай
36. ivankalilova - Такова ухание се носи навред от тук. ...
20.03.2012 20:41
mileidi46 написа:
Такова ухание се носи навред от тук..чак в Италия го улових-и ето ме тук!!:)))
Много усмивки и мнооооого късмет ,много -от всичко по много за теб..:))

Скъпа ,Милейди !Радвам се, че си усетила уханието на цветята, защото по вятъра изпратих най -уханния букет от цветни надежди и слънчеви ласки, специално за теб!:)))
цитирай
37. ivankalilova - Честита пролет и на теб, Ванче! Не ...
20.03.2012 20:45
ckarlet написа:
Честита пролет и на теб, Ванче!
Не бях чела древногръцката легенда за зюмбюла, но сега с удоволствие го направих!
Поздрави!

Благодаря, мила Скарлет!
Радвам се, че са ти харесали легендите!
Пожелавам ти слънчеви усмивки и цветно пролетно настроение!:)))
цитирай
38. ivankalilova - Честита пролет, Ванюшка! Много ...
20.03.2012 20:49
erato7 написа:
Честита пролет, Ванюшка!
Много радости, топлинка, усмивки - такива неща ти желая!

Благодаря, Слънчево момиче ! Честита Първа пролет! Пожелавам ти слънчеви усмивки и цветно пролетно настроение! Много нови мечти и надежди!:)))
цитирай
39. ivankalilova - Чудесни легенди за прекрасните ...
20.03.2012 20:52
bven написа:
Чудесни легенди за прекрасните пролетни цветя!
Бъди здрава, весела и много щастлива!:))

Благодаря, Мария!Много здраве, усмивки, позитивизъм и много нови прекрасни моменти за теб и твоите любими същества! :)))
цитирай
40. ivankalilova - Така цветна, красива и благоуханна ...
20.03.2012 20:57
martiniki написа:
Така цветна, красива и благоуханна каквато си я представила в твоя поздравителен постинг!

Благодаря,Дора! За мен е удоволствие, че беше тук!След тази люта зима ,благодат и наслада за всички сетива е пролетта !Тя е зовът на природата за живот.
Пролетно и слънчево да ти е !:)))
цитирай
41. magnoliya - Честита Пролет! Нека тя носи на ...
20.03.2012 22:45
Честита Пролет!
Нека тя носи на всички здраве, щастие и повече сбъднати мечти!
цитирай
42. vostroto - Радост, слънце, и усмивки в прол...
21.03.2012 15:48
Радост, слънце, и усмивки в пролетните дни да имаш, Ваня!:)
Честита и от мен!:)
цитирай
43. ivankalilova - Честита Пролет! Нека тя носи на ...
21.03.2012 17:19
magnoliya написа:
Честита Пролет!
Нека тя носи на всички здраве, щастие и повече сбъднати мечти!

Благодаря, Магнолийка!Честита първа пролети на теб!
С пожелания за много здраве, веселие и слънчеви дни!:)))
цитирай
44. ivankalilova - Радост, слънце, и усмивки в прол...
21.03.2012 17:21
vostroto написа:
Радост, слънце, и усмивки в пролетните дни да имаш, Ваня!:)
Честита и от мен!:)

Благодаря, приятелю!
Сърдечни поздрави и пожелания за весело настроение и много усмивки през цялата година, светлина и радост в очите и много топлина в сърцето!:)))
цитирай
45. megg - Уханно, красиво, цветно!
21.03.2012 17:36
Приятно е тук, Ванюшка, светличко!
Честита Пролет! Бяла, песенна и щастлива! :))
цитирай
46. monaliza121 - Пролетно настроение и усмивки, ...
21.03.2012 18:24
Пролетно настроение и усмивки, Ваня!:))
Слънце в косите,
слънце в очите,
слънце в душите.:))
цитирай
47. ivankalilova - Приятно е тук, Ванюшка, светлич...
21.03.2012 19:49
megg написа:
Приятно е тук, Ванюшка, светличко!
Честита Пролет! Бяла, песенна и щастлива! :))

Благодаря, миличка !
Птолетта--ласкава, топла и нежна,
да те озари с нови мечти и надежди:)))
цитирай
48. ivankalilova - Пролетно настроение и усмивки, ...
21.03.2012 19:53
monaliza121 написа:
Пролетно настроение и усмивки, Ваня!:))
Слънце в косите,
слънце в очите,
слънце в душите.:))

Благодаря, Тин!
Много слънце и топлина, и в твоята душа!:)))
цитирай
49. daan - :)
21.03.2012 22:16
neka ti e cveta, beriketna i mirisan cela godinamila prijatelke
цитирай
50. ivankalilova - neka ti e cveta, beriketna i mirisan ...
22.03.2012 20:19
daan написа:
neka ti e cveta, beriketna i mirisan cela godinamila prijatelke

Благодаря, приятелю!
Слънчева ,усмихната и бяла нека е и за теб пролетта!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3098209
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031