Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2012 20:28 - ПРИТЧА ЗА ХЪСКИТО......И ОЩЕ НЕЩО......
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12627 Коментари: 29 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageЕдин човек всеки ден излизал на балкона на дома си, за да пуши. На няколко метра от него – на терасата на отсрещната кооперация – винаги имало едно сибирско хъски. Кучето винаги започвало да лае по човека, когато той си запалвал цигарата и дълго време човекът си мислел, че това хъски просто има злобен характер.

Един ден обаче, докато пак си пушел, а кучето пак лаело по него, човекът се запитал дали пък това хъски просто не е самотно. По цял ден стояло съвсем само на тази тераса и сигурно лаело по него не от злоба, а защото имало нужда да си общува с някого. И понеже не можело да говори – лаело.

Човекът от тогава си променил мнението за хъскито, а една сутрин го срещнало на улицата – докато стопанката му го разхождала в квартала.

Човекът се спрял и посегнал да погали кучето, но в този миг хъскито скочило и го захапало за ръката.

Човекът се прибрал и превързал раната. Но продължил да се измъчва от въпроса дали кучето наистина било зло или го захапало просто за да привлече вниманието му…

Срещали ли сте такива кучета? А такива хора? Аз – доста.

Понякога тези, които ни “хапят” наистина имат нужда не от друго, а от внимание. И са ни захапали, защото просто не знаят друг начин, за да привлекат вниманието ни.

Много често не само околните, но и те самите се смятат за лоши и злобни. Но не са наистина…

Те са само като хъскито, което също имало нужда да бъде погалено, някой да си поиграе с него, да му обърне внимание…

Но кучетата нямат много начини да покажат чувствата си. А и дори когато го правят – не са много хората, които могат да “разчетат” правилно действията и сигналите им.

Общуването – и с хората, и с кучетата – е изкуство, което не се научава за един ден.

Но при всяко общуване най-важното е да разберем правилно отсрещната страна. Или поне да се опитаме…

Понякога ще бъдем хапани. Но ако прибързано сложим етикета “зло куче” или “лош човек” – ще се самолишим от възможността да научим един ценен житейски урок.

В такива случаи, Съдбата ни праща нови и нови хъскита. Докато се научим…

Ако наскоро сте били ухапани – спомнете си притчата за хъскито!
 




Гласувай:
38



1. mt46 - Привет, Ваня!
22.03.2012 20:36
"... Ти закъсняваш понякога, истино - но винаги идваш при нас..."
Светла вечер! :)
цитирай
2. ivanna4ev - Обикновено ухапан е добрият човек, ...
22.03.2012 20:42
Обикновено ухапан е добрият човек,Ване - не мислиш ли..? :))
цитирай
3. dushka - !
22.03.2012 21:07
Понякога просто трябва спокойствие и търпение, но не винаги успяваме. Поздрави, Иванка!
цитирай
4. ivankalilova - ". . . Ти закъсняваш понякога, ...
22.03.2012 21:48
mt46 написа:
"... Ти закъсняваш понякога, истино - но винаги идваш при нас..."
Светла вечер! :)

Да, Марин , искренно вярвам в това........
Нежна и спокойна вечер !:)))
цитирай
5. ivankalilova - Обикновено ухапан е добрият човек, ...
22.03.2012 21:51
ivanna4ev написа:
Обикновено ухапан е добрият човек,Ване - не мислиш ли..? :))

Ванка, добрият човек.....който вярва на всички ..., а ухапаното хем боли , хем много трудно ....зараства......., минава....:)))
цитирай
6. ivankalilova - Понякога просто трябва спокойс...
22.03.2012 21:53
dushka написа:
Понякога просто трябва спокойствие и търпение, но не винаги успяваме. Поздрави, Иванка!

Благодаря, Душка!
Понякога е много, много трудно!
Сърдечни поздрави!:)))
цитирай
7. 4aiotgluhar4e - Честита пролет, Ванче!
22.03.2012 23:56
Знам, мила, че си много добричка и се досещам какво искаш да ни кажеш. Напълно съм съгласна с теб и отдавна съм разбрала, че и най-проклетият човек може да бъде превърнат в добродушко с усмивка, доверие и нежност.

Само че не съм съгласна с притчата. От много години гледам хъски и мога да се обзаложа, че човекът, който я е написал, никога не е общувал с такова куче. Впрочем, нашето не знае, че е куче. Не сме му казали :) Хъскитата не лаят, Ванче. Те не могат да лаят. За сметка на това вият като за световно. Също така не хапят. Хъскито може да се сбие с друго куче, например овчарка или ротвайлер (и ако не го пазиш, ще го направят на кайма), но никога няма да ухапе човек, още повече без повод. Ние нашето момченце никога не го пускаме, защото е приятел с всички и тръгва с първия срещнат, който го погали по ушите. Честно казано, трудно ми е да си представя как точно куче от тази порода ще страда за внимание, като по природа е патологичен чаровник и досадник :) Хъско ще ти прави муцки, ще ти подава лапа, ще маха опашка и ще се изправя на задни крака като циркаджия, само и само да му обърнеш внимание. И, повярвай ми, няма начин да не го направиш.

Такива ми ти работи, от жив опит научени... Кажи, че не ми се сърдиш :)))
цитирай
8. ckarlet - Твоето сърце е изпълнено с доброта, ...
23.03.2012 00:11
Твоето сърце е изпълнено с доброта, Ваня! И посланията ти носят светлина!
Поздрави!
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - Здравей скъпа Ваня и честита Пролет!
23.03.2012 00:31
Нека си я честитим и днес, в деня на Новата Луна и нека тя ти донесе закрила, обич и светлина, защото ти си един най-лъчезарните хора, които познавам.

"...хъскито, което също имало нужда да бъде погалено..."

Една от най-силните притчи, които няма да забравя. И разбира се, научавам от теб.:) Благодаря ти, приятелко! Хората има много да се учим от животните. На искреност и вярност. В тях няма притворството и жестокостта на човека. Прегръщам те и светла новолунна вечер, Ванче!
цитирай
10. naidobriq - Privet Vanya
23.03.2012 05:42
Hubava i pouchitelna pritcha.
.....
Понякога ще бъдем хапани. Но ако прибързано сложим етикета “зло куче” или “лош човек” – ще се самолишим от възможността да научим един ценен житейски урок.

Kolko pravilno.Haresa mi!
Lek ,slynchev proleten den.Pregrydki Vanya!
цитирай
11. stela50 - Благодаря ти за хубавата притча , приятелко мила ...
23.03.2012 11:38
за хубавото послание , което носи ... много си права ,
всяко живо същество има нужда от внимание и топлина ,
но го изразява не винаги по правилния начин ...
В къщи си имаме Зайка , тя е като член на семейството
и понякога в стремежа си да покаже благодарност и
привързаност , в нежността си без да иска захапва или
одрасква . Така е и с хората ... с добро и внимание
се постига повече .
...Понякога ще бъдем хапани. Но ако прибързано сложим
етикета “зло куче” или “лош човек” – ще се самолишим
от възможността да научим един ценен житейски урок...
Прегръдки от сърце , Ванче !

цитирай
12. makont - Ванче, кучето има и друг начин да привлече вниманието,
23.03.2012 12:45
да ти завърти опашка, да те близне. Защо трябва да те ухапе. И защо трябва някой, човек или куче, да си показва нуждата от внимание със зло, а ние да се опитаме да открием доброто в него, да го разберем и т.н. Аман от зло и лоши хора. Честно, додея ми да разбирам всички, да им влизам в положението, да прощавам, а те те хапят, унижават, никога не те разбират. Не, че съм толкова добричка, но все се опитвам да вляза в положението на другите. Защо никой не се опитва да ни разбере нас, примерно, че обръщаме внимание само на обич, на добро, на усмивка. Колко по-добър ще е светът тогава. Човек трябва да се научи какво да прави със себе си, тогава и другите ще го разберат. Усмихнат и спокоен петък от мен!
цитирай
13. malchaniaotnadejda7 - 7. 4aiotgluhar4e - Честита пролет, Ванче!
23.03.2012 16:39
4aiotgluhar4e написа:
Знам, мила, че си много добричка и се досещам какво искаш да ни кажеш. Напълно съм съгласна с теб и отдавна съм разбрала, че и най-проклетият човек може да бъде превърнат в добродушко с усмивка, доверие и нежност.
...Само че не съм съгласна с притчата. От много години гледам хъски и мога да се обзаложа, че човекът, който я е написал, никога не е общувал с такова куче... Хъско ще ти прави муцки, ще ти подава лапа, ще маха опашка и ще се изправя на задни крака като циркаджия, само и само да му обърнеш внимание. И, повярвай ми, няма начин да не го направиш.

Такива ми ти работи, от жив опит научени... Кажи, че не ми се сърдиш :)))

:) Здравей, Чайче! На мен пък притчата ми хареса, защото е истинска - освен със силната метафоричност, буквално. Братовчед ми цял живот гледа именно хъскита.:) Когато заминаха в чужбина и го оставиха на бабата едното - точно така реагира. Не към нея, към тях! Като се върнаха... Разбира се, те разбраха, защо. Искаше внимание. Не можеше да им прости, че са заминали и не са го взели! А ти каквато си си сладурана - твоето хъски и сладолед със сигурност може да направи - розов!:))) - защото го глезиш. Братовчед ми и жена му също са луднали (не че и ние не сме по домашните си любимци - то е ферма!) - имат и два коня, които се гледат в провинцията и са на Мими - вече е отнесла няколко международни кули по езда - национални, балкански, не знам си какви - казвам ти всичко това, да заявя, че те са хора с усет към животните, обичат ги като равни, но заминаха без Додо и той направи точно номера от притчата.:) Ден, след като се върнаха, ги сръфа - е, лекичко така - както им бяхме на гости да ги видим, а той, милият кръжеше наоколо и мреше за внимание. Друго - котаракът на моя колежка - безкрайно умно и добро същество - само, защото не го взе със себе си веднъж на вилата едно лято - така я нахапа, като се върна - че я шиха в Пирогов. Не беше весело, де. От ревност. Имаше много смешно мъжко име...:) Животните реагират - но хапят буквално и забравяш, а хората хапем с думи, с дела... Затова казах, че трябва да се поучим на поведение от животните. Видя ли се, че си в огнения новолунен букет - откога не си ми била на гости?!:) Идвай, чакам те!!!:) Прегръдка!:)
цитирай
14. ivankalilova - Твоето сърце е изпълнено с доброта, ...
23.03.2012 17:22
ckarlet написа:
Твоето сърце е изпълнено с доброта, Ваня! И посланията ти носят светлина!
Поздрави!

Благодаря, мила Скарлет!Радвам се, че си тук .
Прегръщам те сърдечно и ти желая прекрасна пролет, изпълнена със светли надежди и мечти!:)))
цитирай
15. ivankalilova - Знам, мила, че си много добричка и се ...
23.03.2012 17:36
4aiotgluhar4e написа:
Знам, мила, че си много добричка и се досещам какво искаш да ни кажеш. Напълно съм съгласна с теб и отдавна съм разбрала, че и най-проклетият човек може да бъде превърнат в добродушко с усмивка, доверие и нежност.

Само че не съм съгласна с притчата. От много години гледам хъски и мога да се обзаложа, че човекът, който я е написал, никога не е общувал с такова куче. Впрочем, нашето не знае, че е куче. Не сме му казали :) Хъскитата не лаят, Ванче. Те не могат да лаят. За сметка на това вият като за световно. Също така не хапят. Хъскито може да се сбие с друго куче, например овчарка или ротвайлер (и ако не го пазиш, ще го направят на кайма), но никога няма да ухапе човек, още повече без повод. Ние нашето момченце никога не го пускаме, защото е приятел с всички и тръгва с първия срещнат, който го погали по ушите. Честно казано, трудно ми е да си представя как точно куче от тази порода ще страда за внимание, като по природа е патологичен чаровник и досадник :) Хъско ще ти прави муцки, ще ти подава лапа, ще маха опашка и ще се изправя на задни крака като циркаджия, само и само да му обърнеш внимание. И, повярвай ми, няма начин да не го направиш.

Такива ми ти работи, от жив опит научени... Кажи, че не ми се сърдиш :)))

Здравей, Чайче! Как бих могла да ти се сърдя.........Самата аз не съм имала ....куче ...така се стекоха обстоятелствата . Имах нелеко детство, омъжих се много млада и посветих всичкото си внимание на децата, работех прекалено много за да се докажа пред точно определени хора, че въпреки липсата на ,,семейно възпитание'' съм достоен човек , който може да възпита подобаващо децата си , да ги ,,изучи''.......и успях.....
Прочетох притчата и много ми хареса ....и една ,,случка '' вчера на работното ми място ме подтика ...да я пусна .
Все се мъча да съм добра с хората , но понякога не е възможно да въздействаш на ,, лош човек'', нито с добра дума, нито с усмивка.......Все си намира причина да ....хапе.......
И въпреки всичко не се предавам!
Сърдечни поздрави!:)
цитирай
16. sande - И Чайчето е права, и Ваня е права ...
23.03.2012 17:50
Кучетата често вземат характера на стопанина.

По кучетата им ще ги познаете.

Поздрави!
цитирай
17. ivankalilova - Нека си я честитим и днес, в деня на ...
23.03.2012 18:04
malchaniaotnadejda7 написа:
Нека си я честитим и днес, в деня на Новата Луна и нека тя ти донесе закрила, обич и светлина, защото ти си един най-лъчезарните хора, които познавам.

"...хъскито, което също имало нужда да бъде погалено..."

Една от най-силните притчи, които няма да забравя. И разбира се, научавам от теб.:) Благодаря ти, приятелко! Хората има много да се учим от животните. На искреност и вярност. В тях няма притворството и жестокостта на човека. Прегръщам те и светла новолунна вечер, Ванче!

Благодаря, мила Надя! На мен също много, много ми хареса притчата и затова я споделих с всички вас !
КОЛКОТО И ДА СЕ УЧИМ ОТ ЖИВОТНИТЕ .....В НЯКОИ НЕЩА НИ ПРЕВЪЗХОЖДАТ !
След като пораснаха децата........си взехме котка ......полусиамка.
Беше невероятка , това бе най-милото , най-нежното същество, което ни даряваше с много топлина и обич!Разболя се, беше ми много тъжно , но се молех да си отиде от този свят, заящото скоро очаквахме внуче .......
Мъката ми бе огромна, ........ котето почина няколко дни преди да се роди малката Емичка.......
Мисля си, че всички ние, както и животните имаме нужда, от обич , топлина , внимание ..........
И....някъде....дълбоко дори и в ,,най-лошият човек''....има частица добринка, нежност, човечност.....да опитаме ...да я ,,съживим''......., да я умножим......
ПРЕГРЪЩАМ ТЕ И ТИ ЖЕЛАЯ , В ДЕНЯ НА НОВАТА ЛУНА МНОГО, МНОГО ТОПЛИНА И ОБИЧ!:)))
цитирай
18. ivankalilova - Hubava i pouchitelna pritcha. . . . . ...
23.03.2012 18:10
naidobriq написа:
Hubava i pouchitelna pritcha.
.....
Понякога ще бъдем хапани. Но ако прибързано сложим етикета “зло куче” или “лош човек” – ще се самолишим от възможността да научим един ценен житейски урок.

Kolko pravilno.Haresa mi!
Lek ,slynchev proleten den.Pregrydki Vanya!

Радвам се, че ти е харесала притчата! Житейските уроци са много важни за нас !
Хубави почивни дни за теб, влюбено момиче !
Бъди щастлива--
мечтай, обичай и обичана бъди!:)))
Поздрави и прегръдки!:)))

цитирай
19. ivankalilova - за хубавото послание, което носи. . ...
23.03.2012 18:16
stela50 написа:
за хубавото послание , което носи ... много си права ,
всяко живо същество има нужда от внимание и топлина ,
но го изразява не винаги по правилния начин ...
В къщи си имаме Зайка , тя е като член на семейството
и понякога в стремежа си да покаже благодарност и
привързаност , в нежността си без да иска захапва или
одрасква . Така е и с хората ... с добро и внимание
се постига повече .
...Понякога ще бъдем хапани. Но ако прибързано сложим
етикета “зло куче” или “лош човек” – ще се самолишим
от възможността да научим един ценен житейски урок...
Прегръдки от сърце , Ванче !


Благодаря, приятелко !Вашата Зайка , сигурно е много щастлива -обградена с грижи, внимание и обич!:)))
Кой ли не обича всичките тези неща........
Общуването – и с хората, и с животните – е изкуство, което не се научава за един ден, но винаги можем да опитаме!
Прегръдки с обич!
Хубави почивни дни!:)))
цитирай
20. ivankalilova - да ти завърти опашка, да те близне. ...
23.03.2012 18:28
makont написа:
да ти завърти опашка, да те близне. Защо трябва да те ухапе. И защо трябва някой, човек или куче, да си показва нуждата от внимание със зло, а ние да се опитаме да открием доброто в него, да го разберем и т.н. Аман от зло и лоши хора. Честно, додея ми да разбирам всички, да им влизам в положението, да прощавам, а те те хапят, унижават, никога не те разбират. Не, че съм толкова добричка, но все се опитвам да вляза в положението на другите. Защо никой не се опитва да ни разбере нас, примерно, че обръщаме внимание само на обич, на добро, на усмивка. Колко по-добър ще е светът тогава. Човек трябва да се научи какво да прави със себе си, тогава и другите ще го разберат. Усмихнат и спокоен петък от мен!

Благодаря, Майче ..........сигурна съм , че е така.......
Благодаря, за споделеното ....
И аз сякаш се поуморих.....точно по същата причина......, но какво да се прави.....
УСМИВКИ И СЛЪНЧЕВИ ПОЧИВНИ ДНИ , ТИ ЖЕЛАЯ ОТ СЪРЦЕ!:)))
цитирай
21. ivankalilova - Кучетата често вземат характера на ...
23.03.2012 18:30
sande написа:
Кучетата често вземат характера на стопанина.

По кучетата им ще ги познаете.

Поздрави!

Благодаря, Саше! Солидарна съм с твоето мнение!
Хубава петъчна вечер!:)))
цитирай
22. malchaniaotnadejda7 - 17. ivankalilova
23.03.2012 20:03
ivankalilova написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Нека си я честитим и днес, в деня на Новата Луна и нека тя ти донесе закрила, обич и светлина, защото ти си един най-лъчезарните хора, които познавам.

"...хъскито, което също имало нужда да бъде погалено..."

Една от най-силните притчи, които няма да забравя. И разбира се, научавам от теб.:) Благодаря ти, приятелко! Хората има много да се учим от животните. На искреност и вярност. В тях няма притворството и жестокостта на човека. Прегръщам те и светла новолунна вечер, Ванче!

Благодаря, мила Надя! На мен също много, много ми хареса притчата и затова я споделих с всички вас !
КОЛКОТО И ДА СЕ УЧИМ ОТ ЖИВОТНИТЕ .....В НЯКОИ НЕЩА НИ ПРЕВЪЗХОЖДАТ !
След като пораснаха децата........си взехме котка ......полусиамка.
Беше невероятка , това бе най-милото , най-нежното същество, което ни даряваше с много топлина и обич!Разболя се, беше ми много тъжно , но се молех да си отиде от този свят, заящото скоро очаквахме внуче .......
Мъката ми бе огромна, ........ котето почина няколко дни преди да се роди малката Емичка.......
Мисля си, че всички ние, както и животните имаме нужда, от обич , топлина , внимание ..........
И....някъде....дълбоко дори и в ,,най-лошият човек''....има частица добринка, нежност, човечност.....да опитаме ...да я ,,съживим''......., да я умножим......
ПРЕГРЪЩАМ ТЕ И ТИ ЖЕЛАЯ , В ДЕНЯ НА НОВАТА ЛУНА МНОГО, МНОГО ТОПЛИНА И ОБИЧ!:)))

:) Благодаря ти, Ванче! И на теб - от сърце! Радостна вечер и щастливо пролетно новолуние! Прегръщам те с най-топли и добри благопожелания за здраве, обич и закрила!
цитирай
23. megg - Понякога ...
23.03.2012 20:53
Понякога оправдаваме себе си с липса на време, което би ни позволило да разберем онзи, който не е съвсем добронамерен. Зад поведението му може да бъде и едно, и друго ... , но е хубаво да му дадем шанс. На себе си - също.
Мила Ванче, честита Пролет! Нека е бяла, нека е светла! Прегръдки! :))
цитирай
24. ivankalilova - Понякога оправдаваме себе си с л...
23.03.2012 21:15
megg написа:
Понякога оправдаваме себе си с липса на време, което би ни позволило да разберем онзи, който не е съвсем добронамерен. Зад поведението му може да бъде и едно, и друго ... , но е хубаво да му дадем шанс. На себе си - също.
Мила Ванче, честита Пролет! Нека е бяла, нека е светла! Прегръдки! :))

Благодаря, мила! Понякога ..........
Честита пролет и на теб миличка!
Нека е цветна, топла, сл;ънчева, нежна.....Нека е пролет в душите и сърцата!:)))
цитирай
25. tota - Хей, Ванечка!
23.03.2012 21:51
По важно е посланието на притчата ....да умеем да разбираме хората с които ни среща съдбата.
Поздрави!
Хубава вечер!
цитирай
26. bigbro - Привет!
23.03.2012 21:56
С кучетата нещата са по-лесни. Достатъчно е да не те е страх от тях. С хората е по-трудно...
цитирай
27. ivankalilova - По важно е посланието на притчата. . ...
24.03.2012 18:53
tota написа:
По важно е посланието на притчата ....да умеем да разбираме хората с които ни среща съдбата.
Поздрави!
Хубава вечер!

Благодаря, Ати ! Но при всяко общуване най-важното е да разберем правилно отсрещната страна. Или поне да се опитаме…
Сърдечни поздрави!:)))
цитирай
28. ivankalilova - С кучетата нещата са по-лесни. Д...
24.03.2012 18:56
bigbro написа:
С кучетата нещата са по-лесни. Достатъчно е да не те е страх от тях. С хората е по-трудно...

Здравей ,Big! С хората......наистина е трудно.....Понякога тези, които ни “хапят” наистина имат нужда не от друго, а от внимание. И са ни захапали, защото просто не знаят друг начин, за да привлекат вниманието ни.
Хубава предпразнична вечер!:)))
цитирай
29. troia - Здравей,
27.03.2012 17:39
интересна притча, но според мен не важи за хората. Човек различава доброто от злото. Той може да предвиди резултата от действията си. Това че някой постъпва лошо с теб не го оправдава, например че е имал лошо детство, не е в настроение или ти завижда и т.н. Постъпките на хората са в резултат на личен избор и никой не трябва да се отнася лошо с другите, а да изисква към себе си уважение и обич. Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3105961
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930