Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2012 10:01 - БАБИНИТЕ ВИДИНИ КУЛИ....................
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16469 Коментари: 41 Гласове:
36

Последна промяна: 08.08.2012 10:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Лято е .....и нашите разходки продължават.
Видин , Кула-родният край на моят съпруг и неговите роднини!
Много пъти сме посещавали Бабините Видини кули, но не ги подминахме и днес.........
..........Тази легенда приятели,вятърът все още я разказва,може и да сте я чували.......

   Живеел крайдунавски цар. Той бил кротък, умен, мъдър. С всички съседи живял в мир и разбирателство. Всички спорни въпроси уреждал по мирен начин, без войни, без кръвопроливане. Обичал много народа си. Наказвал най-строго ония боляри, които със своите подчинени не добруват. Не позволявал да се налагат големи данъци. Давал на народа свобода. Обличал скъсани дрехи, с работниците ставал работник, с рибарите — рибар, с въглищарите — въглищар. Без да го познават, нуждите на отделните групи хора изучавал и за това на всички имал възможност да помогне. 



Обичал го народът. Народи от съседните царства със земи и добитък към неговото царство се присъединявали. Владенията му станали обширни, стока многобройна, народ доволен.

Този цар имал три дъщери: Вида, Кула и Гъмза.

 Тежко било много на крайдунавския цар, на когото царството било обширно, а столица му бил град Бдин, че няма син, но пък трите му дъщери били умни, хубави и работни. 

Мечтата на царя била, докато е жив, да успее да ги ожени и задоми.

Искал бащата цар трите му дъщери да бъдат еднакво доволни и всяка да мисли, че бащата обича нея повече от другите две, затова един ден, когато другите две били по обиколка в обширното му царство, той повикал Вида при себе си и казал:

— Видо, ела чедо, ти си ми най-възрастната. Ти си ми първото дете. Ти си най-умната от трите ми дъщери. При теб аз ще доживея последните си дни, затова искам да те направя на Бдин господарка заедно с всички земи чак до Карпатските предели. Сутрин слънцето с гореща целувка да поздравява дунавските води, а вечер да се крие зад големите планини на твоето царство. Ти ще живееш тук, гдето татко ти положи толкова грижи, за да напарви един цветущ дунавски град. Тук, гдето майка ти отправи последен поглед към вас, трите си дъщери. 

Като чула хубавите думи на баща си, Вида го прегърнала и дълго плакала.

Само след един месец бащата останал сам с втората си дъщеря Кула. Повикал я при себе си, целунал я и казал:

— Дъще Куле, сега сме сами. Аз искам с теб да поговоря на четири очи. Ти си средната ми дъщеря, добри са и сестрите ти, но ти си ми, дъще, най-мила. Ти си най-умното ми дете. Ти си кротка и послушна.. От теб аз никога не чух думите не искам или не мога. Затова искам да ти дам още докато съм жив най-хубавите свои владения. Най-плодородните земи, най-работливите хора от моето царство. Искам да те направя владетел на китните гори, на сенчестите долини чак до цветущия Зайчар и цялата Тимошка долина. Но вие трите трябва да знаете, че освен вас аз имам и милионите хора в това царство и за всички трябва да полагам еднакви грижи. На вас аз също завещавам да се грижите за себе си, но да не забравите и хората. Моята мечта е да ви оженя и задомя. За вас вече идват младежи да си искат. Но дано късметът ви излезе по-рано. Дано бъда жив аз, да видя на кого ви оставям. Аз зная, дъще, че докато съм жив, всички ще ви почитат и уважават. Вие сте добри, хубави и умни, а името и славата на баща ви ще кара всички за дълго да ви ценят. 

Минали месеци. Двете дъщери обикаляли владенията си. Една от друга те били по-доволни. Всяка таяла скъпо думите на своя баща. Всяка мислела, че на ней били дадени най-хубавите владения, най-работливите и паметливи хора.

Един ден при царя пристигнала най-младата му дъщеря Гъмза. Тя била доста развълнувана, отчаяна, мрачна и унила. Отдалеч Гъмза заплакала и казала на своя баща, че двете й по-големи сестри я отбягват, че те крият нещо от нея. Тогава баща й я прегърнал и заговорил:

Дъще Гъмза, на двете ти сестри аз вече дадох владения. Дадох им не малко земи. Настаних ги при не лоши хора, но за теб аз оставих най-хубавите си имоти. Оставих най-умните и работливи хора.

Ти си ми, дъще, най-малката, но ти си и най-умното ми дете. Ти си била винаги най-послушната. Ти обичаш най-много хората в моето царство. Радваш се на всичко, което те заобикаля. Ти си ми май-малката, но от теб аз винаги съм бил най-доволен. Ти си и най-трудолюбивото ми дете, а всяка трудолюбивост, всяка работливост се възнаграждават. За тебе, дъще Гъмза, аз оставих цяла Крайна, чак до Морава. В твоето царство ги ще имаш в изобилие: много вино, много жито и царевица, ще белеят едрорунни овци, ще мучат гойни крави, ще цвилят лъскавовлакнестни коне, ще пеят млади булки, ще извиват кръшни хора момци и девойки, ще клокочат непрестанно пенливи ручеи. Ще има вековни гори, из които ще провират големите си рога сърни н елени. 

Вечерта, когато се прибрали Вида и Кула, царят ги събрал трите и започнал да им говори:

— Аз съм вече доста стар. Годините тежат. Краката слабеят. Очите стават по-малки. Няма да бъде далеч денят, когато тия слаби очи ще угаснат и ще ви напуснат завинаги. Затова макар и разделени, макар и в отделни царства, живейте в мир и съгласие, деца мои! Помнете винаги, че тия хора, които аз ви оставям, са били братя помежду си, че еднакви радости и скърби са ги свързвали, че интересите са им еднакви. Не ставайте причина вие за раздори между хората. 

Докато съм жив, аз искам вие да се задомите. Искам да ви видя, че имате свои семейства, че имате добри другари, с които да вървите заедно в живота.

Към вас, своите деца, аз имам и такова поръчение: да помагате на своите мъже, да ги съветвате да не водят никакви войни. Да живеят в мир не само с вашите хора, но да не нападат никакви племена. Внушете им, че във войните няма победи, а че всяка война носи смърт, глад и разорение на народите. Във войните няма победители, там всички са победени. От войните всички излизат слаби и разорени.

На вас аз няма да казвам. Вие знате добре. Пределите на моето царство са обширни. Народът ми е здрав и единен, войските ми силни. Но аз тридесет години с никого не воювах, против никого меч не вдигнах, с всички съседи по мирен начин уреждах всички спорове. Болярите държах изкъсо, защото мнозина от тях, когато нямат с кого да воюват отвън, започват да се разправят сами. Започват войни помежду си.

Имайте пред себе си живота на своя баща! Учете се от онова, което аз направих! Не правете на другите това, което на вас не искате да се прави!

Минали години. Трите сестри живеели в мир и любов, но един ден в дома им дошъл млад сръбски цар. Той поискал да му дадат за жена най-малката. Поискал Гъмза. Бащата бил жив. Той познавал разгулния живот на своя млад съсед. Познавал необуздания му характер. Не искал в никакъв случай кротката си, умна и послушна дъщеря на него да даде. Макар че дрехите на младия цар били обшити в злато и коприна, че юздите на коня му били позлатени, че дръжката на сабята му била позлатена. Но бащата бил безсилен пред своята обична дъщеря. Тя харесвала много този млад и хубав мъж и помолила баща си да не отнема щастието и късмета й, които сам бог и бил изпратил.
 
Склонил старият цар. Оженил своята малка любима дъщеря, но животът й още от първия ден станал незавиден. 

Мъжът й бил такъв, какъвто го познавал бащата на Гъмза. Младият сръбски цар пиел много. По цели нощи не се отделял от приятелите си, с които свикнал да живее и гуляе, когато бил ерген. Не живеел добре този млад цар със своята млада жена. Но той не живеел и със своите съседи. Постоянно животът му във войни минавал. Говорела му Гъмза. Сочела му за пример своя миролюбив баща. Разсърдил се един ден младият цар и своята жена в един краински манастир на заточение изпратил.

След няколко години се оженила и Кула за един български болярин, каквито в България имало много по това време. Но и той не излязъл по-добър от своя баджанак. Пиел, гуляел, живеел в разкош и скоро прахосал всичко онова, което имал и което получил като зестра от своята жена.

Един ден Вида и Кула отишли в манастира да видят своята сестра Гъмза. В манастира Гъмза била облечена в черни монахински дрехи. Била слаба, бледа. Нямало го хубавото й лице. Бил угаснал светлият й поглед, опадала дългата й смолеста коса. Изчезнал нежният й глас.

Погледнала двете си сестри Вида, огледала себе си и заплакала и казала:

„Зле сте, сестро Гъмзо, вие и двете ми сестри. От вашите женитби се плашат много хора. Уплаших се и аз. И реших, че никога няма да се оженя. Ще остана вечно мома. Сега в старопрестолния град Бдин строя големи кули. От тези кули ще се вижда на север и на юг. По тях ще се ориентират всички пътници, които идват от запад и от изток.



image




Тези кули ще носят моето име. Всички ония, които ги зърнат от далече самотни на дунавския бряг да стърчат, ще си кажат:

„Тук баба Вида като млада царкиня живя. Това са нейните дворци — Бабините Видини кули.”
 

image


image







Гласувай:
36



1. mitkaloto - Не бях чувал тази легенда!Снимките ...
08.08.2012 10:17
Не бях чувал тази легенда!Снимките са много хубави!Благодаря ти!
цитирай
2. ivankalilova - Не бях чувал тази легенда!Снимките ...
08.08.2012 10:31
mitkaloto написа:
Не бях чувал тази легенда!Снимките са много хубави!Благодаря ти!

Аз ти благодаря, Мите, за търпението, за хубавите думи!!Желая ти слънчев,усмихнат и ползотворен ден!:)
цитирай
3. анонимен - Санде : Поздравления за интересния разказ и за чудесните снимки!
08.08.2012 11:14
И за музиката.

С най-добри пожелания за нови пътешествия и вълнуващи летни преживявания по родните места!
цитирай
4. ivankalilova - И за музиката. С най-добри пожел...
08.08.2012 11:33
анонимен написа:
И за музиката.

С най-добри пожелания за нови пътешествия и вълнуващи летни преживявания по родните места!

Здравей, Санде! За мен е истинско удоволствие, че сподели моите летни преживявания!БЛАГОДАРЯ!
Прекрасен да е денят ти!
Нека има Слънцe в джобa, Любов в сърцeто и Усмивкa в очитe!Сърдечни поздрави!:)
цитирай
5. makont - Здравей Ванче,
08.08.2012 11:55
аз просто не можех да не се поспра и да не прочета. Знам я легендата, но ти така хубаво си я разказала. Обичам "Баба Вида", нали съм виднско чедо. Кула също го обичам като град, там съм живяла в бебешките си години. Красив край, спокойно и обичливо е там. Радвам се, че и ти си го харесала. Поздрави!
цитирай
6. ivankalilova - аз просто не можех да не се поспра и да ...
08.08.2012 12:09
makont написа:
аз просто не можех да не се поспра и да не прочета. Знам я легендата, но ти така хубаво си я разказала. Обичам "Баба Вида", нали съм виднско чедо. Кула също го обичам като град, там съм живяла в бебешките си години. Красив край, спокойно и обичливо е там. Радвам се, че и ти си го харесала. Поздрави!

Здравей, Маичка !Да, наистина много харесвам този край.........спокоен , въпреки безработицата, и много , много обичлив!
Разходихме се и в Кула , родният град на съпруга ми !Приготвила съм постинг и
за него......., каним се да отидем на панаира........най вече, защото ансамбъла в който танцува дъщеря ни , ще го открива.......
Поздрави и прегръдки!:)))
цитирай
7. naidobriq - Mnogo interesno Vanq!
08.08.2012 12:20
Dokato chetah slushah i muzikata..Pozdrav za prekrasniq posting.Vinagi nauchavam neshto novo.Bravo!
POZDRAV!
Izvini me molq te za latinicata:)
цитирай
8. ivankalilova - Dokato chetah slushah i muzikata. . ...
08.08.2012 12:31
naidobriq написа:
Dokato chetah slushah i muzikata..Pozdrav za prekrasniq posting.Vinagi nauchavam neshto novo.Bravo!
POZDRAV!
Izvini me molq te za latinicata:)

Радвам се Ани, че ти е харесал моя постинг! Райско кътче е нашата България!
Винаги има какво да се види и научи!
Наслади се с всичките си сетива на оставащите вълшебни летни дни!
Поздрави и усмивки!:)))
цитирай
9. gocho52 - Поздрави за постинга!
08.08.2012 12:59
!
цитирай
10. анонимен - Удивена съм!
08.08.2012 13:16
страхотна легенда,която аз лично за първи път чувам-
беше ми безкрайно интересно!
цитирай
11. ivankalilova - ! Благодаря, Гоше!:)))
08.08.2012 14:08
gocho52 написа:
!

Благодаря, Гоше!:)))
цитирай
12. ivankalilova - страхотна легенда, която аз лично ...
08.08.2012 14:10
hloris написа:
страхотна легенда,която аз лично за първи път чувам-
беше ми безкрайно интересно!

Благодаря, радвам се , че се отби и прочете!
Удоволствието е изцяло мое!
Усмивки и прохлада ти желая!:)))
цитирай
13. hristo27 - Удоволствие за мен е било да посетя ...
08.08.2012 14:32
Удоволствие за мен е било да посетя гордостта на Видин и България!
цитирай
14. ivankalilova - Удоволствие за мен е било да посетя ...
08.08.2012 14:52
hristo27 написа:
Удоволствие за мен е било да посетя гордостта на Видин и България!

Много се радвам, Ице! Българи сме..........и такива ще си останем!
Поздрави!:)))

цитирай
15. moegs - Поздрави Валя!!
08.08.2012 15:09
Радвам се че прочетох тази легенда :)
цитирай
16. ivankalilova - Радвам се че прочетох тази легенда ...
08.08.2012 15:15
moegs написа:
Радвам се че прочетох тази легенда :)

Благодаря, Марианче !Радвм се да те видя тук!:)))
цитирай
17. stela50 - Мила Ваня, много ме развълнува легендата ...
08.08.2012 15:20
Не бях я чувала, поне не в този вариант,
много хубаво и мъдро представена от теб
на фона на чудесните снимки - историята
оживява, събитията сякаш се развиват
пред очите ни... Силата и гордостта на една
достойна българка , дала името на хубав град,
запазена и преминала през вековете ...
Благодаря , приятелко за споделеното ...
Сърдечни прегръдки !
цитирай
18. ivankalilova - Не бях я чувала, поне не в този вар...
08.08.2012 15:52
stela50 написа:
Не бях я чувала, поне не в този вариант,
много хубаво и мъдро представена от теб
на фона на чудесните снимки - историята
оживява, събитията сякаш се развиват
пред очите ни... Силата и гордостта на една
достойна българка , дала името на хубав град,
запазена и преминала през вековете ...
Благодаря , приятелко за споделеното ...
Сърдечни прегръдки !

Благодаря, мила за топлите думи!Много се радвам, приятелко, че ти хареса!За мен е чест!
Има няколко легенди за градовете Видин и Кула.
Някои от тях ми се иска да представя в постинг за гр. Кула!
Сърдечни прегръдки и от мен!:)))
цитирай
19. mt46 - Поздрав, Ваня!
08.08.2012 17:07
Много отдавна съм ходил във Видин... и съм позабравил кулите... Човек не може... да огрее навсякъде... :)
цитирай
20. ivankalilova - Много отдавна съм ходил във Видин. . ...
08.08.2012 17:31
mt46 написа:
Много отдавна съм ходил във Видин... и съм позабравил кулите... Човек не може... да огрее навсякъде... :)

Здравей, приятелю!
Ето за това харесвам,,виртуалните разходки''...............припомняме си, посещаваме не посетени до сега местанца!
Прекрасно е , нали.............Хубава вечер, поете, нежна и спокойна!:)))
цитирай
21. yotovava - Не знаех тази приказка,
08.08.2012 17:32
благодаря, че сподели :))))))))))

Валя
цитирай
22. ivankalilova - благодаря, че сподели :)))))))...
08.08.2012 17:49
yotovava написа:
благодаря, че сподели :))))))))))

Валя

И аз ти благодаря, Валя !
Прохладна вечер!:)))
цитирай
23. bven - Много хубава легенда:))
08.08.2012 22:08
Благодаря за хубавата разходка, Ваня. От кога мечтаех да се разходя до Видин , да разгледам кулите...
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
24. malchaniaotnadejda7 - Здравей, мила Ваня!
09.08.2012 01:29
Утре ще си прочета и притчата - твоите притчи винаги казват толкова... Снимките са прекрасни. Благодаря ти и до утре!
цитирай
25. ishchel - Оставям удоволствието от прочита
09.08.2012 01:59
за утре:)
Лека нощ!
цитирай
26. sparotok - !
09.08.2012 08:53
Ванче, върна ме назад във времето!:)
Легендата е интересна, не бях я чувал до сега...

Благодаря ти!
цитирай
27. ivankalilova - Благодаря за хубавата разходка, ...
09.08.2012 20:00
bven написа:
Благодаря за хубавата разходка, Ваня. От кога мечтаех да се разходя до Видин , да разгледам кулите...
Поздрави и хубава вечер!

Радвам се, че се разходихме заедно , Таничка!
Споделена и прохладна да е и твоята вечер!:)))
цитирай
28. ivankalilova - Утре ще си прочета и притчата - тв...
09.08.2012 20:04
malchaniaotnadejda7 написа:
Утре ще си прочета и притчата - твоите притчи винаги казват толкова... Снимките са прекрасни. Благодаря ти и до утре!

Благодаря, Надя!Колко малко ни трябва..........
Нека да погледнем децата,слънцето,небето и да се усмихнем!Хубава августовка вечер !Сърдечни поздрави и птрегръдки!:)
цитирай
29. ivankalilova - за утре:) Лека нощ! За мен е у...
09.08.2012 20:05
ishchel написа:
за утре:)
Лека нощ!

За мен е удоволствие!Заповядай, когато пожелаеш!:))))))))))))))
цитирай
30. ivankalilova - Ванче, върна ме назад във времет...
09.08.2012 20:07
sparotok написа:
Ванче, върна ме назад във времето!:)
Легендата е интересна, не бях я чувал до сега...

Благодаря ти!

Прекрасно е нали......Нека тази нощ,погали всяка твоя мисъл,всяко твое желание,всяка усмивка!Красива и споделена да е вечерта ти!:)
цитирай
31. ivankalilova - Тази легенда, в този й вариант, е ...
09.08.2012 20:09
kansandilh написа:
Тази легенда, в този й вариант, е известна не само у нас, но и сред сърбите от Източна Сърбия, Зайчар. Градът на най-малката сестра-Гъмза, се нарича Гъмзиград и се намира близо до Зайчар.

Поздрави!

Да......, следващата седмица се каним да стигнем и до Зайчар.......живот и здраве.....
Поздрави!:)
цитирай
32. ckarlet - Не съм чела легендата, Ванче, но ...
09.08.2012 20:24
Не съм чела легендата, Ванче, но много ми хареса!
И снимките са страхотни!
Поздрави, мила! Ще чакаме продължението:)
цитирай
33. tota - Ваня,
09.08.2012 21:25
И аз за пръв път се докоснах до тази прекрасна легенда. Благодаря ти! Била съм по тези места много отдавна. Върна ме назад във времето.
Пожелавам Ви здраве и още пътешествия през това лято!!
Поздрави!
цитирай
34. kometapg - И на мен ми беше много интересно да ...
10.08.2012 01:26
И на мен ми беше много интересно да прочета! Поздрави и за хубавите снимки!:)
цитирай
35. ishchel - Интересна легенда,
10.08.2012 11:30
не бях я чувала...
Хубаво разказана, и снимките са хубави:)
Поздрави!
цитирай
36. ivankalilova - Не съм чела легендата, Ванче, но ...
10.08.2012 15:29
ckarlet написа:
Не съм чела легендата, Ванче, но много ми хареса!
И снимките са страхотни!
Поздрави, мила! Ще чакаме продължението:)

Благодаря, Скарлет!Скоро ще бъде ....продължението!Желая ти един фантастичен уикенд,изпълнен с много късмет, прекрасно лятно настроение и положителни емоции!:)))
цитирай
37. ivankalilova - И аз за пръв път се докоснах до тази ...
10.08.2012 15:31
tota написа:
И аз за пръв път се докоснах до тази прекрасна легенда. Благодаря ти! Била съм по тези места много отдавна. Върна ме назад във времето.
Пожелавам Ви здраве и още пътешествия през това лято!!
Поздрави!

Благодаря, Ати!Нека финишираме в края на деня доволни от себе си от късмета!Весел ден!Поздрави и усмивки от мен и Емичка!:)))
цитирай
38. ivankalilova - И на мен ми беше много интересно да ...
10.08.2012 15:34
kometapg написа:
И на мен ми беше много интересно да прочета! Поздрави и за хубавите снимки!:)

Радвам се, че беше тук, мила!Пожелавам ти да изживееш един чудесен край на работната седмица!Сигурна съм, че имаш мечти, сграбчи ги и никога не ги оставяй да си тръгнат !Поздрави и прегръдки!:)))
цитирай
39. ivankalilova - не бях я чувала. . . Хубаво разказ...
10.08.2012 15:36
ishchel написа:
не бях я чувала...
Хубаво разказана, и снимките са хубави:)
Поздрави!

Благодаря, Ани !!Приятен и прохладен летен следобед !:)))
цитирай
40. inel379 - Много увлекателно разказваш!
23.08.2012 23:49
И снимките ти са хубави!
Така ги помня и аз Бабините Видини кули,
макар че съм ги виждала само два пъти отдавна -
когато бях на сватбата на приятелка - състудентка
и на една екскурзия с ученици.
Спомените ми са много приятни!
Винаги е хубаво да научиш нещо ново,
особено когато е поднесено вълнуващо
и по толкова оригинален начин!
Благодаря ти!
Усмихнат поздрав от мен!:)
цитирай
41. ivankalilova - И снимките ти са хубави! Така ги ...
09.09.2012 22:28
inel379 написа:
И снимките ти са хубави!
Така ги помня и аз Бабините Видини кули,
макар че съм ги виждала само два пъти отдавна -
когато бях на сватбата на приятелка - състудентка
и на една екскурзия с ученици.
Спомените ми са много приятни!
Винаги е хубаво да научиш нещо ново,
особено когато е поднесено вълнуващо
и по толкова оригинален начин!
Благодаря ти!
Усмихнат поздрав от мен!:)

За мен е истинско удоволствие,че си тук !
Щастлива съм, че съм събудила.......
спомени.......приятни и мили
Сърдечни поздрави и прегръдки!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3097980
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031