Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2012 08:40 - БОЖИЯ МОСТ КРАЙ С. ЛИЛЯЧЕ , ВРАЧАНСКА ОБЛАСТ
Автор: ivankalilova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21543 Коментари: 34 Гласове:
37

Последна промяна: 09.09.2012 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Приятели,днес е 8-ми Септември Рождество на Пресвета Богородица!
Малка Богородица!Денят в който се е родила Св. Дева Мария, майка на Сина Божий Исус Христос - Спасителя на света, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Рождество на Пресвета 
Богородица (Малка Богородица)!Нека нейната закрила помага на всички нас!Амин !

Вчера посетих това невероятно място .......

Заслужава си да го видите и вие!

Божия мостimage



 с. Лиляче, Врачанска областimage

„Божия мост” е геотоп с естетическа стойност, съставен от два естествени скални моста, представляващи карстови образувания сред кредни варовици при с. Лиляче, Врачанска област (43.31479, 23.55203). Обявен е за природна забележителност през 1964 г. Обектът се намира на 260 m надморска височина и отстои на 2 km източно от с. Лиляче по черен път, успоредно на Лилячка река.

image

В геоложко отношение феноменът попада в Западния Предбалкан и е оформен сред долнокредни карбонатни скали, образувани преди около 120 млн. г. Пластовете са леко наклонени и потъват под ъгъл 8-10° на североизток. Те са известни като „горни ургонски варовици” и „горни орбитолинни пластове”, отнесени по-късно към Лютибродската свита, разкриваща се по двата бряга на р. Искър при с. Лютиброд, Врачанско. Горните ургонски варовици, сред които е пещерата, представляват здрави, плътни, чисти биокластични варовици със съдържание на CaCO3 до 98 %. Сводът на мостовете е изграден от песъчливи органогенни варовици и мергели с вкаменелости от мезозойска морска фауна - орбитолини, миди, охлюви, морски таралежи, брахиоподи и амонити, характерни за Аптския век на Ранната Креда. Отнесени са към т. нар. „горни орбитолинни пластове”, сред които е оформен геоложкият феномен „Ритлите” при с. Лютиброд.


image

Естествените скални мостове са останки от полуоткрита на повърхността пещера  Въпреки че са два, сред местното население феноменът е известен като “Божия мост”. Те са образувани от водите на Лилячка река, която в недалечното геоложко минало е текла като подземен карстов поток . По-късно повърхностната ерозия е довела до откриването на пещерата, при което са запазени части от свода и стените .

image

Образуването на Божите мостове е започнало след откриването на пещерата на повърхността преди десетки хиляди години. Първоначално ерозията оформя отвори в тавана на пещерата, през която е текла Лилячка река. Те оформят множество карстови форми подобни на сегашните скални мостове. Впоследствие сводовете им се разрушават от естествените ерозионни процеси и пещерата се превръща в речна долина 

image



Божите мостовe са едно внушително природно образувание, което впечатлява със своите размери и съвършенство. По своята импозантност то може да се сравни единствено с Чудните мостове в местността Еркюприя в Родопите, и скалния мост „Проходна” при с. Карлуково, Плевенско.



image

При обявяването му през 1964 за природна забележителност, заедно с каньона на р. Лилячка и карстовия извор "Жабокряк", обектът получава наименованието "Божите мостове". Височината на източния отвор в най-високата му част е около 20 m , а широчината в най-широката част долу е 25 m . Светлият отвор е с трапецовидна форма. В средата дебелината на свода му достига до 12 m, а под моста има огромна зала с ширина 20 m, височина 17 m и дължина около 60 m с по-малки пещерни отвори .

image

Западният мост е по-нисък и с по-малък отвор  Сега той почти не се забелязва сред обилната растителност. Под него също има голяма зала, която по размери не отстъпва на тази под източния мост, но е затрупана с много варовикови блокове от свода с размери до 3-4 m. Между двете зали има живописен проход с височина 6-7 m, под който има непресъхващо езеро с размери 25 на 15 m Вътрешността е осветена от естествените отблясъци. В западната и източната зала също има езера, чиито размери силно варират в зависимост от сезона, но не надминават 30-40 m. По течението на реката двата моста са с дължина около 120 m.


image

Независимо от високата си естетическата стойност, Божия мост не е много популярен и е останал в сянката на друг местен феномен – Вратцата, който е с национална значимост и се посещава не само от туристи, но и от алпинисти, биолози, археолози и др. Геотопът не е включени в туристически маршрути и не се посещава от туристи, тъй като не е достатъчно популяризиран. Той се намира в близост до историческото бърдо Милин камък, където ежегодно се организират походи по стъпките на Ботевата чета.
image




От гледна точка на биоразнообразието “Божите мостове” не са били предмет на специални изследвания. Те са местообитание на гарвани, бухали, кукумявки и прилепи.

От спелеоложка гледна точка интерес представляват пещерните отвори в западната зала, разположени на височина около 5-6 m.

От южната страна на мостовете има останки от крепостна стена с предполагаем римски произход  Тя е била обект на възстановителни работи през осемдесетте години на миналия век.

image

Не липсват и легенди, но те изглеждат по-скоро като иманярски предания. Според местното население, пещерата е била резиденция на Константин и Елена. Царица Елена, която била трудолюбива жена, си поръчала златен стан, който се съхранявал някъде в ходовете на пещерата и до ден днешен не бил намерен.


image

През 2008 г. Божия мост е предмет на студентската геоложка експедиция „Искърски пролом 2008” осъществена по настоящия проект с кофинансиране на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”. По време на експедицията обектът е оценен като геотоп с континентална значимост съгласно оригиналната методика, разработена за Регистъра и кадастъра на геоложките феномени в България на Министерството на околната среда и водите.

Автор: Димитър Синьовски
 



image



Наистина забележително място ..........
 магично, вълшебно .......и тази светлина......

image

Една невероятно красива скална композиция, за сметка на това толкова впечатляващо разгърната, че не е възможно да не се  преклоним за пореден път пред природната находчивост в играта на форми.
Ето защо се разказва..........., че някога във величествените пещерни зали под Божия мост, удивени от съвършените природни форми и красотата на местността, са пребивавали цар Константин и царица Елена.  







Гласувай:
38



1. mt46 - Хубави снимки!...
08.09.2012 08:49
Интересно място - "...местообитание на гарвани, бухали, кукумявки и прилепи."...
цитирай
2. ckarlet - Честит да е празника на всички, В...
08.09.2012 10:50
Честит да е празника на всички, Ванче! Разходих се виртуално по непознати за мен места!
Прекрасен ден!
цитирай
3. iliada3 - Честит празник, Ваня!Току що се ...
08.09.2012 10:54
Честит празник ,Ваня!Току що се връщам от храма!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Брависимо за поста!
08.09.2012 11:22
Записвам с в тевтера за посещения /той е в главата ми/ този обект като №1. Минавал съм десетки пъти покрай него, чувал съм за него, но ако знаех, че е толкова красив, щях да го посетя.
Поздравления,
Коста
цитирай
5. ivankalilova - Интересно място - ". . . мес...
08.09.2012 12:01
mt46 написа:
Интересно място - "...местообитание на гарвани, бухали, кукумявки и прилепи."...

Привет, Марин!Божите мостовe са едно внушително природно образувание, което впечатлява със своите размери и съвършенство.
Радвам се, че сподели моята разходка!:)
цитирай
6. ivankalilova - Честит да е празника на всички, В...
08.09.2012 12:04
ckarlet написа:
Честит да е празника на всички, Ванче! Разходих се виртуално по непознати за мен места!
Прекрасен ден!

Благодаря, Скарлетче!
За мен е истинско удоволствие, че се разходихме заедно!Желавая ти невероятен ден ,неописуемо вълнуващ, пълен с вълшебни изживявания,усмивки, разтърсващи чувства,омагьосващи мигове:)
цитирай
7. ivankalilova - Честит празник, Ваня!Току що се ...
08.09.2012 12:05
iliada3 написа:
Честит празник ,Ваня!Току що се връщам от храма!

Честит празник и на теб, Иля!Благословен Съботен ден!:)
цитирай
8. ivankalilova - Записвам с в тевтера за посещения ...
08.09.2012 12:21
planinitenabulgaria написа:
Записвам с в тевтера за посещения /той е в главата ми/ този обект като №1. Минавал съм десетки пъти покрай него, чувал съм за него, но ако знаех, че е толкова красив, щях да го посетя.
Поздравления,
Коста

Здравей, Коста !Мястото наистина е прекрасно, вълшебно!
В един момент......забравяш къде се намираш, а слънцето се прокрадва през отворите сияйно , кехлибарено ......красиво.....
Мои приятели, които са ходили по различно време от годината, споделиха, че всеки сезон там е различно и по своему красиво......
Сърдечни поздрави!:)
цитирай
9. vostroto - Честит празник, Ванче, с благод...
08.09.2012 12:47
Честит празник, Ванче, с благодарности за този хубав постинг!
Божия мост явно е едно невероятно място, на което все още не съм бил, но при първа възможност ще посетя.
Чудесен, с много настроение, и слънце ден, ти желая!:)
цитирай
10. ivankalilova - Честит празник, Ванче, с благод...
08.09.2012 12:53
vostroto написа:
Честит празник, Ванче, с благодарности за този хубав постинг!
Божия мост явно е едно невероятно място, на което все още не съм бил, но при първа възможност ще посетя.
Чудесен, с много настроение, и слънце ден, ти желая!:)

Благодаря, приятелю!Много, много е хубаво там..........а и вчерашният ден бе специален....за мен--моят 52-ри рожден ден.....
УСМИВКИ, ВЕДРО НАСТРОЕНИЕ И МНОГО ОПТИМИЗЪМ ТИ ЖЕЛАЯ.... ТОЧНО ДНЕС!
цитирай
11. stela50 - Благодаря за вълнуващата разходка, мила Ваня ...
08.09.2012 13:56
От красивите снимки и поднесената информация,
усетих стъпките на историята и феноменалните
природни възможности... Възхитително !!!
Честит празник, сърдечни пожелания
и поздравления за прекрасния постинг !
цитирай
12. jabalka - Честит Празник и най - добри пожелания!
08.09.2012 14:14
Много интересно и магнетично място, информацията за което поднесена с любов и отношение!
Благодаря ти!
цитирай
13. mariniki - невероятно хубаво ми беше... и мило, и драго
08.09.2012 15:29
да пребивавам за няколко минути на твоята страничка, мила Ваня...
благодаря ти за Божествената разходка... даже и не знаех,
че има такова място... Богородица да те пази... с обич..
цитирай
14. bven - Много хубаво място за днешния празник, мила Ваня!
08.09.2012 17:26
Вдъхновен текст и прекрасни снимки - нека всички се запознаят с един чудесен феномен!
Бъди благословена!
цитирай
15. monaliza121 - Божият мост
08.09.2012 18:26
Сега научих за него. Хубави снимки, Ваня!:)
цитирай
16. ivankalilova - От красивите снимки и поднесената ...
08.09.2012 19:01
stela50 написа:
От красивите снимки и поднесената информация,
усетих стъпките на историята и феноменалните
природни възможности... Възхитително !!!
Честит празник, сърдечни пожелания
и поздравления за прекрасния постинг !

Много се радвам , миличка, че ти хареса !
Аз също бях много впечатлена.....не ми се тръгваше от това място вълшебно, омайва с магичната си красота, завладява сърцето и душата!
Хубава празнична вечер, Таничка!Да се насладим на аромата и вкуса,на една споделена и уютна вечер!Да я изпълним с обич,смисъл,загадъчност!
Прегръдки с обич!:)
цитирай
17. ivankalilova - Много интересно и магнетично мя...
08.09.2012 19:04
jabalka написа:
Много интересно и магнетично място, информацията за което поднесена с любов и отношение!
Благодаря ти!

Благодаря, Ябълчице !
Щастлива съм, че се потопи в магията и красотата на това място!
Желая ти от сърце прекрасна септемврийска вечер пълна с изненади,
много усмивки и много емоции!:)
цитирай
18. ivankalilova - Вдъхновен текст и прекрасни снимки ...
08.09.2012 19:11
bven написа:
Вдъхновен текст и прекрасни снимки - нека всички се запознаят с един чудесен феномен!
Бъди благословена!

Да мила,вчера срещахме по пътя си много хора , които с изненада и удоволствие се наслаждаваха на това прекрасно място!
Направи ми впечатление техните усмихнати лиса, приветливостта им .....имах чувството , че съм сред приятели....Беше прекрасно....
Подарявам ти усмивка и ти благодаря, че се отби !
Хубава вечер , нежна и спокойна!:)
цитирай
19. ivankalilova - да пребивавам за няколко минути на ...
08.09.2012 19:18
mariniki написа:
да пребивавам за няколко минути на твоята страничка, мила Ваня...
благодаря ти за Божествената разходка... даже и не знаех,
че има такова място... Богородица да те пази... с обич..

Здравей, приятелко!Благодаря, за милите думи, скоито винаги успяваш да стоплиш душата ми !
За мен бе истинско удоволствие, че се отби и се разходи заедно с мен!
Желая ти приказна вечер , изпълнена с обич,смисъл,загадъчност!
Прегръдки.... с обич!:)
цитирай
20. ivankalilova - Сега научих за него. Хубави снимки, ...
08.09.2012 19:21
monaliza121 написа:
Сега научих за него. Хубави снимки, Ваня!:)

Здравей, Тин!
Радвам се , че съм била полезна !
Хубава съботна вечер !Сърдечни поздрави!:)
цитирай
21. malchaniaotnadejda7 - Честит празник, скъпа Ваня!
08.09.2012 22:29
Бях забравила между многото работи днес, а такъв свят празник! Благодаря ти, че ми припомни. Някак кандилцето вкъщи си свети от вчера, остана и през нощта, а то - имало защо. Ето как от твоя рожден ден един Божи мост до днешния свят празник. На светлина и обич! Неземно е това място, благодаря ти, че сподели с нас. Светъл празник и Божията майка да те закриля и да бди над дома ти, Ванче!
цитирай
22. veninski - Честит празник, Ваня! А мостът е ...
09.09.2012 08:10
Честит празник, Ваня! А мостът е страхотен, не знаех за съществуването му!
цитирай
23. erato7 - Благодаря ти, че ме подсети за това ...
09.09.2012 11:21
Благодаря ти, че ме подсети за това място, Ванюшка. То е в нашия край. С моя мъж все се каним да отидем и все не успяваме.
цитирай
24. megg - Магия има на това място ...
09.09.2012 16:21
Красиви са тези мостове, оставят усещане за тайнство, за път и светли посоки. И името им е едно такова - светло, светло ; Божии мостове ... за човеците.
Благодаря ти за споделеното, Ванюшка! :)
цитирай
25. ivankalilova - Бях забравила между многото работи ...
09.09.2012 21:23
malchaniaotnadejda7 написа:
Бях забравила между многото работи днес, а такъв свят празник! Благодаря ти, че ми припомни. Някак кандилцето вкъщи си свети от вчера, остана и през нощта, а то - имало защо. Ето как от твоя рожден ден един Божи мост до днешния свят празник. На светлина и обич! Неземно е това място, благодаря ти, че сподели с нас. Светъл празник и Божията майка да те закриля и да бди над дома ти, Ванче!

Благодаря за топлината, човечността, за додрината ти , мила Надя!
Обичлива и спорна Нова Седмица ,безброй красиви моменти и чудеса да пълнят дните ти с изненади непрекъснато!
Нека всички тази седмица имаме повече късмет и повече хубави моменти!
Прегръдки ,с обич!:)
цитирай
26. ivankalilova - Честит празник, Ваня! А мостът е ...
09.09.2012 21:26
veninski написа:
Честит празник, Ваня! А мостът е страхотен, не знаех за съществуването му!

Благодаря, Васе!А мястото наистина е прекрасно ........
Хубава вечер , и успешна нова седмица!:)

цитирай
27. ivankalilova - Благодаря ти, че ме подсети за това ...
09.09.2012 21:31
erato7 написа:
Благодаря ти, че ме подсети за това място, Ванюшка. То е в нашия край. С моя мъж все се каним да отидем и все не успяваме.

Миличка,наистина си заслужава да се видят тези мостове....
НЕВЕРОЯТНО Е УСЕЩАНЕТО......Убедена съм, че ще ви хареса!
Красиво начало на една ползотворна и спорна първа работна седмица!
Пъстър и цветен Понеделник с много усмивки и късмет навсякъде и във всичко!
Поздрави и прегръдки!:)
цитирай
28. ivankalilova - Красиви са тези мостове, оставят ...
09.09.2012 21:37
megg написа:
Красиви са тези мостове, оставят усещане за тайнство, за път и светли посоки. И името им е едно такова - светло, светло ; Божии мостове ... за човеците.
Благодаря ти за споделеното, Ванюшка! :)

Приятелче, мило, наистина магично е това място .........и една сияйна светлина те води напред........
Благодаря за удоволствието да усетиш магията и вълшебството заедно с мен!
Късметлийска нова седмица, миличка, изпълнена с ведро настроение и много поводи за усмивки:)
цитирай
29. makont - Красиво място, Ванче!
10.09.2012 14:56
Поздрави, преминах и аз през Божият мост(на ум) и сякаш пречиства, може би енергията на съвършенството, защото толкова красота събрана на едно място е Божие дело. Усмихната и спокойна седмица!
цитирай
30. ishchel - Скална приказка,
10.09.2012 22:00
съвършена хармония на форми,
преминах с удивление и възторг от тук!
Поздрави и :)
цитирай
31. sparotok - !
11.09.2012 20:03
Забележително място! Дано ми остане време да го посетя!

Поздрави!
цитирай
32. kalin8 - Привет, Ваня!
12.09.2012 21:24
Хареса ми статията!
А снимките са направо чудесни!
Поздрави!
Б.
цитирай
33. bojil - Изключително красиво и...
15.09.2012 14:13
Изключително красиво и забележително място!
цитирай
34. scarlety - За пръв път виждам това красиво място!
15.09.2012 19:08
Благодаря ти, че го показа, Ванче!
Прегръдки!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivankalilova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3098144
Постинги: 225
Коментари: 6107
Гласове: 19223
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031