Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2015 18:27 - ЛЪЖАТА „НЕ НА ОРЪЖИЯТА” И ГРАЖДАНИНЪТ – ДИВЕЧ ЗА ОТСТРЕЛ!
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8451 Коментари: 14 Гласове:
12

Последна промяна: 26.07.2015 22:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

ЛЪЖАТА „НЕ НА ОРЪЖИЯТА” И ГРАЖДАНИНЪТ – ДИВЕЧ ЗА ОТСТРЕЛ!

 

image

 

Остана ли вече някой, който да не е пътувал със самолет по света и да не е посещавал световните музеи и галерии?  Фактически там цари почти военновременна истерия, на която многократно съм бил свидетел. Заради металния пирон в глезена ми и пейсмейкъра на съпругата. Милиони граждани са прекарвани през скенери, тарашува се багажа им, събличат ги и  принуждават да събуват дори обувките си. По света, до ден днешен, все още не са открити „обувки-бомби”. Но ако някой попита, защо трябва да предаде миниатюрната си ножичка, или пиличка за нокти, автоматично става подозрителен и го претърсват до голо и е твърде вероятно да изтърве полета си, без каквато и да е компенсация. Заради „подозрителни” пасажери все по-често в последния момент се отказва приземяване на самолети. След като са летели хиляди километри обратно се е оказвало, че тревогата е била напразна. По силата на логиката, чувството, че човек е заплашен не се ограничава само до самолетите и аерогарите.

В основата си всичко това са полумерки. Защото, по същия начин би трябвало да се прецеждат пътниците и в автобусите, влаковете, метрото и дори автомобилите, преминаващи през прочутите мостове и тунели, свързващи жизнено важни части на мегаполисите и отделните страни. А да не говорим за съдържанието на милионите контейнери, превозвани с кораби и товарени на тирове, съставляващи до 80-90 % от световния внос-износ, в които биха могли да се намират дори и  атомни бомби.

За критично настроените хора е очевидно, че страхът от тероризма след „11 септември”, станал темел на втората изборна победа на Буш и за размахване на американската тояга по света спрямо „терористичните” режими и лидери има нужда от постоянно подклаждане и актуализация. Тъй като опасността е безлика, не могат да се определят точната дата и място на евентуален терористичен акт и според нуждата може да се обявява „оранжева”, или „червена” тревога. Целта е обществеността да се държи в напрежение. По този начин, дори дипломати от ООН признават, че под знака на борбата срещу тероризма, гражданските права в САЩ и редица европейски страни вече не са по-големи от онези в Северна Корея. Познавачи на американските условия смятат, че знаят причините, защо гражданите не оказват съпротива  и дори адмирират все по-суровите изстъпления при наблюдението, подслушването и репресиите им. Мнозинството законопослушни се чувстват достатъчно застрашени, защото редица градски квартали и гета са в ръцете на банди, устройващи престрелки помежду си, обиращи обикновени граждани, където често направо ги застрелват. Затова некриминалните почти не напускат домовете си, за да не попаднат и пострадат някъде „в неподходящо място и време”. Борбата срещу престъпността не е нещо лошо, но само ако се провежда  изключително и само срещу престъпници. Повечето от хората са обаче на мнение, че основната цел не са криминално проявените...

Както винаги, медиите са крайно пестеливи в информацията за гражданското движение в САЩ, което не позволи  „свободата, дадена от отците на държавата” да бъде жертвана в името на все по-репресивните мерки, уж против терора. Съгласно  процеждата се оскъдна информация, в стотици американски градове на редица щати съвсем официално е решено да не се изпълняват федералните закони (Patriot Akt) за следене и репресии. Местни шефове по сигурноста игнорират правилниците за прилагане на закона, библиотеките отказват да правят и предават списъци на заелите „подозрителни” книги /на първо място Корана и коментари върху него/. Който не може да си представи това в нашата „европослушна” страна, трябва да знае, че в отделните американски градове и щати имат по-големи права, отколкото отделните държави в ЕС. Също и заклеймяваното в Европа притежание на оръжие, според редици международници и специалисти е причината в САЩ правителствата да не смеят безцеремонно да си разигравят коня спрямо въоръженото до зъби болшинство от народа. Последниният факт за това е отказа на щата Тексас да признае решението на Конституционния съд за правото на хомодвойките да сключват брак и осиновяват деца, към който ще се пресъединят и други щати. Твърдението, че  диктатурите винаги са заинтересувани народът да не е въоръжен, макар и да е полемично, исторически трудно може да се отрече.

 

И така, за лъжата „Не на оръжията!”. В САЩ регистрираните притежатели на оръжия са над 100 милиона души, притежаващи официално около 500 млн, а фактически близо милиард оръжейни единици. При което, за разлика от Европа не на пистолети, а като се започне от скорострелни пушки, автоматични оръжия и картечници, та се стигне до танкове. Как една армия от около 1 млн. души би могла да го отнеме от недоверчивите и готови да се бранят маси? Мисия невъзможна! Напълно съзнателно не се споменава защо Втората поправка на американската конституция предписва правото на притежание на оръжие. Причината е не, както ни се внушава, че бледоликите американци трябвало да се бранят от непокорените тогава местни „червенокожи”, които в собствената си страна са били постоянно в състояние на въстание. И те миличките, като иракчаните. Не, първопричината е – сега внимавайте: за да не бъде гражданинът беззащитен, когато в собствената му страна е застрашена демокрацията. Гледна точка, която при нас е напълно непозната, защото преднамерено не се споменава в споровете относно притежаването на оръжие. Също толкова неизвестна, както и изследването на професора по икономика Джон Р. Лот от Илинойския университет в Чикаго. От него категорично следва, че броят на престъпленията, свързани с насилие спрямо личноста в щатите с пълна свобода  за притежаване на оръжие е крайно нисък, защото гражданите не са беззащитни и престъпниците го знаят. В щатите, където има рестрикции, ако го либерализираха, биха си спестили 1500 убийстнва, 4 300 изнасилвания, 6000 въоръжени и над 12000 невъоръжени грабежа годишно. В щатите с либерализирано притежание на оръжие броят на жертвите от въоръжени насилници е спаднал с 69 %. От проведените анкети е установено, че на всеки възрастен гражданин средно 2.5 пъти му се е налагало да използва заплаха с оръжие спрямо престъпници и тя се е оказала достатъчна да респектира престъпника. Жертвите на престъпления, които се подчиняват на престъпника биват три пъти по-често наранявани, отколкото на съпротивлявалите се с огнестрелно оръжие. Криминолозите провели тази анкета получават отличие за най-добра криминоложка работа.

В Европа, напротив, непрекъснато плещят като повреден грамофон, че гражданинът нямал нужда от оръжие, защото, видите ли, полицията била въоръжена. Е, аз 32 години съм бил полицай и не зная за случай на предотвратено убийство от въоръжен полицай. Говоря за цяло областно управление, и така е за цялата страна. Както винаги, известно на всички, при извършване на престъплението полицаят отсъства и следователно не може да защити жертвите. Но явно гражданинът на САЩ със сигурност може да се защити, за разлика от нашия. Статистиките там показват, че американските престъпници предпочитат да вършат престъпленията си там, където по-рядко се отвръща на огъня им.

И нещо направо комично. След забраната за носене на оръжие в Англия преди години, направо е експлоадирал броят на престъпления с употреба на огнестрелно оръжие. Само в Лондон с над 100 %. Страната е залята с такава вълна от престъпления, че се забраняват вече „предмети  с които потенциално може да бъде извършено престъпление”: газови пистолети, от които едва ли може да се стресне престъпник, кучета от едри раси, ножове и дори бирени халби. Виж, като се има пред вид големината и тежеста на последните, явно следва да бъдат забранени. Правосъдието дори е разширило разтегливото понятие „оръжия за нападение” върху бастуните, тежките джобни  фенерчета и връзките с ключове. Много практично, защото последните могат да се намерят почти във всеки.

За беззащитността на българския гражданин спрямо криминалната вакханалия у нас и импотентността на „родната полиция”, която уж ни пази може да се напише цяла сага. Но и тя не е толкова виновна, защото са и изтръгнати всички зъби, за разлика от „народната милиция”  преди. И заинтересованите умишлено я правят за посмешище. Но, както и да е. Една от основните причини за нарастващото недоволство на обществото е неговата беззащитност спрямо престъпността. Ала далеч не единствената...

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg

 





Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - !
13.07.2015 18:53
Веднага споделям в Google +
цитирай
2. planinitenabulgaria - Част от борбата срещу престъпността е тоталното следене
13.07.2015 19:11
на всички и всичко. Това е възможно в днешното време, когато връзките между хората се осъществяват чрез нета, ползват се карти за разплащане, телефони, даващи информация къде си си бил в определено време или ако си заподозрян и телефонът ти е бил изключен трябва да обясниш защо е така. При едно предишно пътуване в САЩ руски хакери - най-големите разбойници в този бранш тук - ми хакнаха компютъра и поискаха 300 долара да го отхакнат.
Щатите се държава, в която има всякакви,.При последното ми пътуване насам летях с примати от Пакистан. Без следене на хората в САЩ, тукф ще стане страшно. Държавата за сега се справя с престъпността, като залага на превенцията, а превенцията е резултат на събирана предварително информация. Аз много добре знам, че когато съм тук ме следят, но съм спокоен, не върша нищо протиивозаконно.
Има държави, в които хората вярмат абсолютно на полицията и при нередност или съмнение за нещо нередно веднага звънят там, такава е Швейцария. Давам пример с баба, която развали разработка на МОСАД в Женева. Бабата видяла по нощите съмнителни действия на човек до представителството на Палестина, звъннала в полицията и...провалила разработката на евреите.
Без тези мерки на разузнаването в страни като Англия, Франция, САЩ и др. ще стане страшно. Това е част от идологическата пропаганда на маркспутинците и на кимченуновете, която се разпространява вече и от троловете в нета, че при капиталиЪма хората биват следени непрестанно. Целта им е прозрачна.
В Америка всеки има право да си купи оръжие за самозащита ако не е психически обременен и това възпира престъпността. Защото ако някой навлезе в дома ти с цел грабеж имаш право да го убиеш. Давам пример пак с с баба, която гръмна негър крадец с пищова на починалия й съпруг. Дошли от полицията, попълнила протокол и толкоз. А в България ще те съдят за предумишлено убийство, дори да си охранител на склад, нападнат по нощите от ромове.
цитирай
3. djani - Много ни е избирателна "демокрацията"...
13.07.2015 22:18
planinitenabulgaria написа:
на всички и всичко. Това е възможно в днешното време, когато връзките между хората се осъществяват чрез нета, ползват се карти за разплащане, телефони, даващи информация къде си си бил в определено време или ако си заподозрян и телефонът ти е бил изключен трябва да обясниш защо е така. При едно предишно пътуване в САЩ руски хакери - най-големите разбойници в този бранш тук - ми хакнаха компютъра и поискаха 300 долара да го отхакнат.
Щатите се държава, в която има всякакви,.При последното ми пътуване насам летях с примати от Пакистан. Без следене на хората в САЩ, тукф ще стане страшно. Държавата за сега се справя с престъпността, като залага на превенцията, а превенцията е резултат на събирана предварително информация. Аз много добре знам, че когато съм тук ме следят, но съм спокоен, не върша нищо протиивозаконно.
Има държави, в които хората вярмат абсолютно на полицията и при нередност или съмнение за нещо нередно веднага звънят там, такава е Швейцария. Давам пример с баба, която развали разработка на МОСАД в Женева. Бабата видяла по нощите съмнителни действия на човек до представителството на Палестина, звъннала в полицията и...провалила разработката на евреите.
Без тези мерки на разузнаването в страни като Англия, Франция, САЩ и др. ще стане страшно. Това е част от идологическата пропаганда на маркспутинците и на кимченуновете, която се разпространява вече и от троловете в нета, че при капиталиЪма хората биват следени непрестанно. Целта им е прозрачна.
В Америка всеки има право да си купи оръжие за самозащита ако не е психически обременен и това възпира престъпността. Защото ако някой навлезе в дома ти с цел грабеж имаш право да го убиеш. Давам пример пак с с баба, която гръмна негър крадец с пищова на починалия й съпруг. Дошли от полицията, попълнила протокол и толкоз. А в България ще те съдят за предумишлено убийство, дори да си охранител на склад, нападнат по нощите от ромове.

За това цитирам преди всичко САЩ!
цитирай
4. injir - Гражданинът е враг.
14.07.2015 13:58
Гражданинът е враг.
цитирай
5. alchemist - djani, проблемът е, че комунизмът не си отиде, а стана "демокрация."
14.07.2015 18:14
Някой няма интерес да вложи американско или европейско ноу-хау, и това не са западняците(те също имат вина, но за това друг път и за друго); просто комелитът се пази от възмездие и наказателни операции от гражданите. И докато през комунизма, наред със слухтенето на гражданите се е вършила и доста добра работа - залавяли са се престъпници и всеки съобразяващ се гражданин можел е да си живее относително спокойно, т.е. нуждата от оръжие е била никаква, но, ето че настъпва така бленуваната "демокрация" и всичко се обръща с главата надолу. Избуяват различни видове престъпления, появяват се разни престъпни фигури, но властта нищо не прави да облекчи положението на гражданите. В место това се чуват призиви да сме толерантни, за някакви етно-културни традиции и всичко отива по дяволите. А в САЩ е друго...
цитирай
6. djani - Размислите ти са в синхрон с моите...
14.07.2015 22:40
alchemist написа:
Някой няма интерес да вложи американско или европейско ноу-хау, и това не са западняците(те също имат вина, но за това друг път и за друго); просто комелитът се пази от възмездие и наказателни операции от гражданите. И докато през комунизма, наред със слухтенето на гражданите се е вършила и доста добра работа - залавяли са се престъпници и всеки съобразяващ се гражданин можел е да си живее относително спокойно, т.е. нуждата от оръжие е била никаква, но, ето че настъпва така бленуваната "демокрация" и всичко се обръща с главата надолу. Избуяват различни видове престъпления, появяват се разни престъпни фигури, но властта нищо не прави да облекчи положението на гражданите. В место това се чуват призиви да сме толерантни, за някакви етно-културни традиции и всичко отива по дяволите. А в САЩ е друго...

Старая се по достъпен начин да разобличавам налаганите стереотипи, нямащи общо с реалната действителност...
цитирай
7. djani - Гражданинът е враг...
15.07.2015 08:38
injir написа:
Гражданинът е враг.

Овцата - храна...
цитирай
8. ikra - Поздрави за статията!
15.07.2015 15:33
Много добър материал за размисъл!
Постоянно ни засипват с информация, която е въздух под налягане, като по този начин си обслужват интересите. Няма как да не признаем, че чрез тази инсценировка на 11 септември, на службите просто им бяха развързани ръцете, за да могат спокойно да си "вършат работата", и лесно, безнаказано да потъпкват гражданските права... А оръжейните магнати с пълна сила разрастват бизнеса и влиянието си.
Лек ден!
цитирай
9. coacoa11 - Всичко им е фалшиво - свободата, ...
15.07.2015 19:56
Всичко им е фалшиво - свободата, демокрацията, даже и усмивките...
Животът там е тежък, въпреки по-високия жизнен стандарт. Хората имат сериозни психични проблеми, а масовите убийства на обществени места (в училищата, на улицата) са сериозен проблем. Не че при нас няма проблеми - пресата ни залива ежедневно с гадости за изнасилени и нарязани на парчета бременни жени, чийто нагли убийци излизат на свобода, за да изнасилват и убиват пак... То който е решил да убива, и с голи ръце може да го направи. Не знам кое е по-мъчително за жертвата - да умре бързо от куршум или да изтърпи часове или дни мъчения от невъоръжен престъпник. Не всеки трябва да има свободен достъп до оръжие, но всеки трябва да има шанс да се защити ... който не може да бяга бързо, поне може да си купи флаконче с лютив спрей за пръскане в очите. Носила съм такъв в дамската чанта вместо парфюм, но виж хладно оръжие не бих взела. Не искам да убивам, дори с цел самозащита.
Нормално е вкъщи човек да има оръжие, особено на отдалечени места, където не може да разчита на никаква защита, но на обществени места, в транспортни средства, магазини, театри, кина и т.н. не би следвало човек да ходи въоръжен, освен ако професията му не го изисква.
цитирай
10. djani - Дори и когато сме били под турско,
15.07.2015 21:43
ikra написа:
Много добър материал за размисъл!
Постоянно ни засипват с информация, която е въздух под налягане, като по този начин си обслужват интересите. Няма как да не признаем, че чрез тази инсценировка на 11 септември, на службите просто им бяха развързани ръцете, за да могат спокойно да си "вършат работата", и лесно, безнаказано да потъпкват гражданските права... А оръжейните магнати с пълна сила разрастват бизнеса и влиянието си.
Лек ден!

Почти всеки мъж е притежавал пушка кремъклийка, с която да варди дома си. В момента сме едно безправно и беззащитно стадо. Всеки помияр, а не вълк може да ти види сметката...
цитирай
11. djani - За себе си съм спокоен...
15.07.2015 21:48
coacoa11 написа:
Всичко им е фалшиво - свободата, демокрацията, даже и усмивките...
Животът там е тежък, въпреки по-високия жизнен стандарт. Хората имат сериозни психични проблеми, а масовите убийства на обществени места (в училищата, на улицата) са сериозен проблем. Не че при нас няма проблеми - пресата ни залива ежедневно с гадости за изнасилени и нарязани на парчета бременни жени, чийто нагли убийци излизат на свобода, за да изнасилват и убиват пак... То който е решил да убива, и с голи ръце може да го направи. Не знам кое е по-мъчително за жертвата - да умре бързо от куршум или да изтърпи часове или дни мъчения от невъоръжен престъпник. Не всеки трябва да има свободен достъп до оръжие, но всеки трябва да има шанс да се защити ... който не може да бяга бързо, поне може да си купи флаконче с лютив спрей за пръскане в очите. Носила съм такъв в дамската чанта вместо парфюм, но виж хладно оръжие не бих взела. Не искам да убивам, дори с цел самозащита.
Нормално е вкъщи човек да има оръжие, особено на отдалечени места, където не може да разчита на никаква защита, но на обществени места, в транспортни средства, магазини, театри, кина и т.н. не би следвало човек да ходи въоръжен, освен ако професията му не го изисква.

Единствената ми привилегия от джандарлъка е, че имам законен патлак. Ще свърши повече работа от другия, който ...хм ...вече взе да ми изневерява...
цитирай
12. coacoa11 - Голяма привилегия, няма що. . . Имай ...
16.07.2015 20:02
Голяма привилегия, няма що... Имай си го, но дано не ти се налага да го използваш.
цитирай
13. djani - В тези опасни времена с озверели хора,
16.07.2015 23:09
coacoa11 написа:
Голяма привилегия, няма що... Имай си го, но дано не ти се налага да го използваш.

Все пак е нещо. Пък и бях точен стрелец. Все още не ми треперят ръцете...
цитирай
14. djani - Благодаря ти, тракиеца!
19.07.2015 12:22
sparotok написа:
Веднага споделям в Google +

Значи мислим в синхрон.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3247501
Постинги: 928
Коментари: 3372
Гласове: 4680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031